6 Μαΐου, 2015

Τοποθέτηση στην Ολομέλεια του ειδικού αγορητή του Ποταμιού κ. Γ. Μαυρωτά για το Νομοσχέδιο Αντιμετώπισης της Βίας στον Αθλητισμό

O ειδικός αγορητής του Ποταμιού κ. Γιώργος Μαυρωτάς τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης επί της αρχής του νομοσχεδίου «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις».

O ειδικός αγορητής του Ποταμιού κ. Γιώργος Μαυρωτάς τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης επί της αρχής του νομοσχεδίου «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις».

Ο κ. Μαυρωτάς ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι: «Δεν μπορούμε να δούμε τη βία ξεκομμένα στον αθλητισμό απ’ ότι στην υπόλοιπη κοινωνία. Ο αθλητισμός δεν είναι η αιτία της βίας που βλέπουμε στα γήπεδα, αλλά έχει καταντήσει ένα φιλόξενο σπίτι της και χρησιμοποιείται σε κάθε κοινωνία ως βαλβίδα εκτόνωσης της συσσωρευμένης οργής και του θυμού.»

Ο κ. Μαυρωτάς ανέφερε ότι «Ο αθλητισμός αντί για διασκέδαση και ψυχαγωγία έχει γίνει εκτόνωση και φασαρία.». Συνέχισε λέγοντας ότι: «Προέρχομαι από τον χώρο του αθλητισμού και έχω ζήσει επεισόδια και φαινόμενα βίας. Τόσο προσωπικά όσο και ως Ποτάμι είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτό το ζήτημα και για αυτό έχουμε προτείνει την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα συζήτησης του bullying. Γιατί αυτοί που συμμετέχουν σε bullying στο σχολείο σήμερα, θα είναι αυτοί που θα συμμετάσχουν σε επεισόδια στο γήπεδο αύριο.»

Εστιάζοντας στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού σχολίασε ότι διαθέτει έναν επικοινωνιακά γόνιμο τίτλο αλλά με κρυμμένο όμως περιεχόμενο την επέμβαση της Πολιτείας στο ελληνικό ποδόσφαιρο όπως επίσης και ορισμένες ασάφειες. Συνέχισε επισημαίνοντας ότι Νόμοι υπήρχαν και πριν όπως οι 2725/1999, 3057/2002, 3708/2008 και 4049/2012 αλλά τόνισε ότι: «Το ζήτημα είναι να εφαρμόζονται οι νόμοι. Πώς λοιπόν θα καταπολεμήσουμε τη βία στα γήπεδα όταν δε μπορούμε καν να εφαρμόσουμε την απαγόρευση του καπνίσματος στους αθλητικούς χώρους κατά τη διάρκεια ενός αγώνα;».

Ο κ. Μαυρωτάς θεώρησε ότι έγινε μια καλή και εποικοδομητική συζήτηση στην Επιτροπή παρά του περιορισμένου χρόνου και της σύντομης διαβούλευσης που επιβλήθηκε από μεριάς ης Κυβέρνησης. Σίγουρα ως Ποτάμι πιστεύουμε ότι συμβάλαμε στη διαμόρφωση ενός γόνιμου κλίματος που βοήθησε τον κ. Υπουργό στις διαπραγματεύσεις του με τις UEFA και FIFA.

Ο βουλευτής του Ποταμιού σχολίασε ότι είναι καλό ότι ο Υπουργός πήγε να διαπραγματευτεί την έγκριση του νομοσχεδίου στη Γενεύη. Αλλά σημείωσε ότι «Καλό είναι να συμφιλιώνεσαι με την πραγματικότητα και τον ρεαλισμό στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων και υποχρεώσεων» και ότι «Δεν είναι καλοί οι αρχικοί επικοινωνιακοί λεονταρισμοί μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Για αυτό αν άκουγε και τις παρατηρήσεις μας από την αρχή ίσως δεν θα χρειαζόταν να ταξιδέψει».

Αναφερόμενος σε ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου ο κ. Μαυρωτάς είπε: «Η βασική μας ένσταση είναι στο άρθρο 1. Εκεί όπου δίνονται υπερεξουσίες σε ένα ασαφές πλαίσιο (π.χ. δεν υπάρχει ορισμός για «σοβαρά επεισόδια» & «ιδιαίτερα σοβαρά επεισόδια»). Αυτοκρατορικές αρμοδιότητες σε έναν Υπουργό που θα γίνεται Υπερδικαστής.».

Χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρωτάς ανέφερε ότι «Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις του συγκεκριμένου Υπουργού, αλλά δεν θα πρέπει να νομοθετεί με γνώμονα τις προσωπικές του ικανότητες. Θα πρέπει να σκεφτεί ότι οι διάδοχοί του μπορεί να μην έχουν τις δικές του αντοχές απέναντι στο πολιτικό κόστος. Ή το πολιτικό όφελος αν οι αποφάσεις τους είναι χαλαρές. Κι εδώ υπάρχει ένα οξύμωρο. Από την μία ορίζονται τακτικοί δικαστές για να μην υπάρχει αμφισβήτηση στις αποφάσεις των πειθαρχικών οργάνων της ΕΠΟ κι από την άλλη δίνεται η δυνατότητα για αυστηρά διοικητικά μέτρα σαν να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στα πειθαρχικά όργανα».

«Το Ποτάμι πιστεύει και προτείνει τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής με αρμοδιότητα για τις σχετικές διοικητικές κυρώσεις. Η κυβέρνηση όμως είναι αλλεργικής στις ανεξάρτητες αρχές που δεν ελέγχει, όπως έχει δείξει.»

Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στο ευαίσθητο ζήτημα της ελευθερίας του τύπου και για ποιους λόγους είμαστε αρνητικοί στο άρθρο 1, λέγοντας ότι: «Οι επεμβάσεις στον τύπο είναι επίσης προβληματικό σημείο. Ποιος θα κρίνει αν ένας τίτλος εφημερίδας θα επισύρει πρόστιμο; Προτρέπει σε βία ή όχι;. Ποιος θα το κρίνει αυτό; Επίσης πώς θα επεμβαίνει ο Υπουργός σε κάποιες απαράδεκτες οπαδικές εκπομπές; Έχει τιμωρήσει ποτέ καμία το ΕΣΡ; Θα το εισηγηθεί ο Υπουργός;».

Ο κ. Μαυρωτάς τοποθετήθηκε υπέρ της διάταξης για τα ηλεκτρονικά εισιτήρια και την ύπαρξη εποπτικών μέσων και είπε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση. Επεσήμανε ότι αν και στην αρχή αντιμετωπίσθηκε με σκεπτικισμό, υιοθετήθηκε η πρόταση του Ποταμιού να υπάρχει δυνατότητα διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών μέχρι να εγκατασταθούν τα συστήματα αυτά.

Επίσης το Ποτάμι πρότεινε αλλά δεν έγινε δεκτό να υπάρχει ένα Μητρώο Ταραξιών σε Αθλητικές Διοργανώσεις όπως γίνεται στην Αγγλία, ώστε να υπάρχει μνήμη στο σύστημα. Μια μνήμη που μπορεί να αξιοποιηθεί για πρόληψη επεισοδίων.

Σχετικά με τα άρθρα 13 και 14 τα οποία αφορούν την παιδεία και είναι άσχετα με το περιεχόμενο, ο κ. Μαυρωτάς στάθηκε στο γεγονός ότι «Δε μας προκαλεί έκπληξη αυτή η κακή κοινοβουλευτική πρακτική, έχουμε συνηθίσει. Χθες με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ήρθε η εκ βάθρων αλλαγή των δεδομένων στη μέση εκπαίδευση σε ότι αφορά πανελλήνιες εξετάσεις, επιλογή στελεχών, κατάργηση προτύπων κλπ.».

Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού σημείωσε ότι η προαγωγή με μέσο όρο όλων των μαθημάτων το 9.5 θα οδηγήσει σε αστείες καταστάσεις όπου κάποιος μαθητής με 5 και 6 στα βασικά μαθήματα μπορεί να περνάει τις τάξεις. Επίσης ανέφερε ότι η περαιτέρω υποβάθμιση του μαθήματος της φυσικής αγωγής περνά κατά τραγική ειρωνεία μέσα από ένα νομοσχέδιο για τον αθλητισμό!

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Μαυρωτάς είπε: «Στο Ποτάμι, πιστεύουμε σε ένα δημόσιο σχολείο που παρέχει τις απαιτούμενες γνώσεις και όχι σε ένα σχολείο της ήσσονος προσπάθειας όπως αυτό που πάει να δημιουργηθεί, που θα παράγει ουσιαστικά απαίδευτα παιδιά. Η λογική μας για να το παραλληλίσω δεν είναι να κατεβάζουμε τον πήχη όταν δεν τα καταφέρνει ο αθλητής, αλλά να γυμνάζουμε περισσότερο τον αθλητή».

Κλείνοντας επεσήμανε ότι το μεγάλο στοίχημα και το μεγάλο διακύβευμα του νομοσχεδίου είναι πώς η πολιτεία θα αντιμετωπίσει του φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της αθλητικής βίας.

*Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής

6 Μαΐου 2015