8 Ιούλιος, 2018

Τον Οκτώβριο θα κάνουμε «restart» στο Ποτάμι

Γιώργος Αμυράς

«Ακροδεξιά και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα βλέπω ξεκάθαρα, όπως κι όλος ο κόσμος μαζί με μένα, στην κυβέρνηση όπου κυριαρχούν οι ΑΝΕΛ» υποστηρίζει ο βουλευτής του "Ποταμιού" Γιώργος Αμυράς απαντώντας στις αιτιάσεις της κυβέρνησης για ακροδεξιά στροφή της ΝΔ, ενώ για τα σενάρια αποστασίας δηλώνει: «Μάλλον θα αναφέρεται στον κ. Πάνο Καμμένο που απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση κάθε Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή και Τρίτες - Πέμπτες - Σάββατα επιδίδεται στο αγαπημένο του άθλημα, τις κωλοτούμπες».

Ο κ. Αμυράς τονίζει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι υπάρχει χώρος για αυτόνομη πορεία του "Ποταμιού" και προσθέτει ότι «βασικός στόχος του "Ποταμιού" είναι οι πολιτικές συνεργασίες. Όσοι πιστεύουν σε ένα ευρωπαϊκό και φιλελεύθερο μέλλον για την Ελλάδα οφείλουν να ενώσουν δυνάμεις».

Για το ενδεχόμενο αναστολής της περικοπής των συντάξεων σημειώνει ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία αλλά για τη στοιχειώδη υποχρέωση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να πάρουν πίσω τις μειώσεις που οι ίδιοι αποφάσισαν».

Τέλος χαρακτηρίζει κακή τη συμφωνία των Πρεσπών και δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν θα ψηφίσει την κύρωσή της στη Βουλή.

Ακολουθεί η συνέντευξη του βουλευτή του "Ποταμιού" Γιώργου Αμυρά στη Φωτεινή Γιαννούλη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πώς σχολιάζετε τις καταγγελίες της κυβέρνησης για σχέδιο ανατροπής της και πράξεις αποστασίας;

Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται. Δε φαντάζομαι να εννοεί ως αποστασία τη μεταπήδηση βουλευτού της Ένωσης Κεντρώων στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον θα αναφέρεται στον κ. Πάνο Καμμένο που απειλεί να ρίξει την Κυβέρνηση κάθε Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή και Τρίτες - Πέμπτες - Σάββατα επιδίδεται στο αγαπημένο του άθλημα, τις κωλοτούμπες.

Περίπου τρεις μήνες μετά το ιδρυτικό συνέδριο του ΚΙΝΑΛ το "Ποτάμι" αποχώρησε. Τελικά ήταν τόσο μεγάλες οι διαφορές σας;

Για να υπάρχει διαζύγιο σημαίνει ότι το ζευγάρι δεν τα βρήκε, τα έχει αυτά η ζωή.

Οι μετεκλογικές συνεργασίες ήταν βασικό σημείο σύγκρουσης;

Δεν πρόλαβε να γίνει σημείο σύγκρουσης αφού ποτέ δε συζητήθηκε θέμα μετεκλογικών συνεργασιών.

Το "Ποτάμι" έχει σήμερα 6 βουλευτές που λέγεται ότι έχουν διαφορετικούς προσανατολισμούς. Πώς θα προχωρήσετε από εδώ και πέρα;

Έχουμε το συνέδριό μας τον Οκτώβριο όπου και θα κάνουμε restart στο "Ποτάμι". Εκεί μπροστά στο φως θα πούμε όλοι ποιο πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι το μέλλον του κινήματός μας.

Πιστεύετε ότι το "Ποτάμι" μπορεί να έχει αυτόνομη πορεία και να συμμετάσχει αυτόνομα στις εκλογές;

Ναι υπάρχει ακόμα χώρος για αυτόνομη πορεία του "Ποταμιού". Βασικός στόχος του "Ποταμιού" είναι οι πολιτικές συνεργασίες. Όσοι πιστεύουν σε ένα ευρωπαϊκό και φιλελεύθερο μέλλον για την Ελλάδα οφείλουν να ενώσουν δυνάμεις. Γιατί ο λαϊκισμός του διδύμου Τσίπρα- Καμμένου πρέπει να ηττηθεί από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις.

Κύριε Αμυρά, ο Σταύρος Θεοδωράκης τοποθέτησε το "Ποτάμι" στο φιλελεύθερο Κέντρο, που σήμερα εκφράζεται από την ΝΔ. Τελικά υπάρχει χώρος για το "Ποτάμι";

Ο φυσικός βιότοπος του "Ποταμιού" είναι οι φιλελεύθερες ιδέες, επομένως όσοι περισσότεροι τις ασπάζονται τόσο το καλύτερο για το μέλλον αυτού του πολιτικού ρεύματος. Είμαι φιλελεύθερος σημαίνει ότι θέλω να ζω σε μια ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία ως προς τις επιλογές μου αλλά με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Το "Ποτάμι" είναι απαραίτητος, για να μην πω ο αυτονόητος, παίκτης της φιλελεύθερης πολιτικής σχολής στην Ελλάδα.

Εάν ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να καταργήσει ή ακόμα και να αναστείλει την μείωση των συντάξεων δεν θα είναι επιτυχία;

Καλά κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας; Ο Τσίπρας αποφάσισε κι έβαλε τους 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν δύο φορές τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, τον Μάιο του 2016 με τον Ν. 4387 και τον Μάιο του 2017 με τον Ν. 4472. Εμείς οι έξι βουλευτές του "Ποταμιού" καταψηφίσαμε αυτήν την απαράδεκτη απόφαση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία αλλά για τη στοιχειώδη υποχρέωση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να πάρουν πίσω τις μειώσεις που οι ίδιοι αποφάσισαν.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η ΝΔ έχει κάνει στροφή στην ακροδεξιά, μετά τη στάση της στο θέμα της πΓΔΜ αλλά και σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εσείς πώς θα χαρακτηρίζατε την πολιτική της ΝΔ;

Στο Μακεδονικό, αν και μειοψηφία εγώ στο "Ποτάμι", έχω ταυτόσημη θέση με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, δηλαδή θεωρώ τη συμφωνία κακή. Ακροδεξιά και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα βλέπω ξεκάθαρα, όπως κι όλος ο κόσμος μαζί με μένα, στην κυβέρνηση όπου κυριαρχούν οι ΑΝΕΛ. Το συνειδητοποιούμε ή βαφτίσαμε τώρα τους ΑΝΕΛ μετριοπαθείς οικολόγους;

Κύριε Αμυρά, θα ψηφίσετε τη Συμφωνία με την πΓΔΜ όταν έρθει στη Βουλή για κύρωση;

Όχι βέβαια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

* Ο Γιώργος Αμυράς είναι βουλευτής