17 Νοεμβρίου, 2016

«Τον αναζητούμε ήδη, πριν φύγει»

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, στο πλαίσιο της συζήτησης για την Κύρωση του Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους για το οικονομικό έτος 2014.

Ο βουλευτής Ηρακλείου, αναφερόμενος στην επίσκεψη του απερχόμενου αμερικανού Προέδρου Barack Obama, σημείωσε πως η επίσκεψη του αποτελεί στους χαλεπούς καιρούς που περνά η χώρα ένα ανέλπιστο δώρο, που δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε και να αξιοποιήσουμε όλοι, καθώς τα στερεότυπα και οι ιδεοληψίες αντικαθιστούν τον ορθό λόγο με την βλακεία.

Επιπλέον, ο Σπύρος Δανέλλης επεσήμανε, πως κάθε συζήτηση, που αφορά τον απολογισμό και τον ισολογισμό τους κράτους, είναι μια ευκαιρία απόκτησης σοφίας και αυτογνωσίας, «Είναι μια ευκαιρία να δούμε τι δεν πήγε καλά, τι δεν υπολογίσαμε σωστά προκειμένου να το διορθώσουμε. Δυστυχώς διαχρονικά δεν το κάναμε ποτέ. Σήμερα οφείλουμε κοιτώντας το παρελθόν να συνεννοηθούμε για τα βασικά. Είναι ο μόνος τρόπος να εμπνεύσουμε ξανά πίστη και αυτοπεποίθηση στους πολίτες. Είναι θέμα επιβίωσης της χώρας και όχι πολυτέλεια», τόνισε.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τον αναζητούμε ήδη, πριν φύγει και ας διαδηλώνουν –πέραν του σταθερού στις απόψεις του ΚΚΕ και των επικίνδυνων μπαχαλάκηδων- ολίγιστοι γραφικοί όπως οι συνδικαλιστές των δασκάλων, κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και της «πρόκλησης» της επίσκεψης Ομπάμα παραμονή Πολυτεχνείου.
Είμαστε βέβαιοι πως δεν εκφράζουν τους εκπαιδευτικούς μας, αλλιώς έχουμε έναν επιπλέον πολύ σοβαρό λόγο να ανησυχούμε για τα παιδιά μας.
Και επειδή πλάι στη δέσμια στις ιδεοληψίες και τους μανιχαϊσμούς αριστερά πάντα υπήρχαμε και κάποιοι που υποστηρίζαμε άλλα, έγραφα στις 23/11/1999 στην «Ελευθεροτυπία», με αφορμή την επίσκεψη Κλίντον στην Αθήνα:

«Η συνάντηση -μοιραία πάντα- της παραδοσιακής αντιδυτικής προπαγάνδας ενός μέρους της Αριστεράς, με τον εθνικοπατριωτικό λαϊκισμό, δημιουργούν ένα νέο ασφυκτικό κλίμα για τον ορθό λόγο και την ψύχραιμη προσέγγιση των αναγκών του καιρού μας.
Οι πολιτικές δυνάμεις της σύγχρονης Αριστεράς δείχνουν ανέτοιμες να υπερβούν τα τετριμμένα σύνδρομα, που συναντώνται πια μόνον σε χώρες του Τρίτου Κόσμου.»
Σήμερα…

Ο Μπάρακ Ομπάμα, ο δημοφιλέστερος μετά τον Τζον Κένεντυ Πρόεδρος των Η.Π.Α. επέλεξε να κλείσει την οκτάχρονη προεδρεία του, απευθυνόμενος στο παγκόσμιο ακροατήριο του, από το λίκνο της Δημοκρατίας.

Μια ομιλία που θα μείνει στην ιστορία ως ορόσημο, με το δικούς της συμβολισμούς.
Αναγνώριση της Αθήνας- Ελλάδας για τον Δυτικό Πολιτισμό, την αξία της Δημοκρατίας και τις αρχές της.
Το ανέλπιστο αυτό δώρο, σε τούτες τις χαλεπές ώρες, φαίνεται δυστυχώς πως δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε και να αξιοποιήσουμε όλοι.
Κρίμα.

Τα στερεότυπα και οι ιδεοληψίες αντικαθιστούν τον ορθό λόγο με την βλακεία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η χρονική απόσταση που μας χωρίζει από το οικονομικό έτος 2014 μας επιτρέπει να δούμε τα πράγματα πιο ψύχραιμα και άρα και πιο ουσιαστικά.
Θα πρέπει επιτέλους συλλογικά ως πολιτικό σύστημα να ωριμάσουμε.

Οι απολογισμοί και οι ισολογισμοί είναι μια ευκαιρία απόκτησης σοφίας και αυτογνωσίας.
Είναι μια ευκαιρία να δούμε τι δεν πήγε καλά, τι δεν υπολογίσαμε σωστά προκειμένου να το διορθώσουμε.
Δυστυχώς διαχρονικά δεν το κάναμε ποτέ.

Να ξεφύγουμε από τα ανεδαφικά και πρόωρα success story, από όπου και αν αυτά προέρχονται.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και ας χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση από τους ενδιαφερόμενους κατά το δοκούν.

Ας δούμε λοιπόν αριθμούς:

Συγκρίνοντας τον απολογισμό του 2014 με αυτόν του 2013 έχουμε κάποια αρχικά συμπεράσματα που δείχνουν εντυπωσιακά:
Συγκεκριμένα, σε σχέση με το 2013 παρουσιάζεται αύξηση στα βεβαιωθέντα έσοδα κατά 9,2% (από 52,3 δις το 2013 σε 57,1 δις το 2014)
Παρουσιάζεται ακόμη, μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 12,3% (από 55,7 δις το 2013 σε 48,8 δις το 2014)
Το δε πρωτογενές έλλειμμα φαίνεται να μειώνεται από 20,1 δις ευρώ το 2013 σε 5,1 δις.
Όταν πηγαίνουμε όμως στην σελ. 3, δηλαδή στην Κατάσταση Ταμειακών Ροών που σε απλά ελληνικά αφορά την εισπραξιμότητα των εσόδων και των πληρωμών δυστυχώς βλέπουμε μια ανεστραμμένη εικόνα.
Τι βλέπουμε δηλαδή;

Ότι η είσπραξη φόρων παραμένει ουσιαστικά σταθερή, με οριακή αύξηση της τάξης του 0,6%.
Για να το πούμε απλά, αυξήθηκαν οι βεβαιωθέντες φόροι αλλά δεν πληρώθηκαν, αυξάνοντας έτσι τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το κράτος.
Παρατηρούμε επιπλέον πως η είσπραξη εσόδων από μη φορολογικά έσοδα είναι μειωμένη κατά 35%, ενώ παράλληλα σε ότι αφορά τις δαπάνες παρουσιάζεται μείωση των πληρωμών του Κράτους για επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις κατά 22,2%.

Με άλλα λόγια το Δημόσιο πάγωσε τις πληρωμές του προς τους ιδιώτες.
Είναι ακόμη εντυπωσιακό πως παρά τις περικοπές των συντάξεων, η συνταξιοδοτική δαπάνη δημοσίων υπαλλήλων-λειτουργών σε σχέση με το 2013 παρουσιάζει αύξηση κατά 4,1%, ενώ και οι αμοιβές για πληρωμές αμοιβών ΝΠΔΔ αυξήθηκαν κατά 2%.

Και όλα αυτά αποδεικνύουν πως η στενή και κοντόθωρη ανάγνωση των μακροοικονομικών στοιχείων μπορεί κάποιες φορές να υποκρύπτει το τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία.
Παρόλα αυτά, το 2014 με έναν έστω και υποβοηθούμενο τρόπο κατορθώσαμε να κάνουμε τα πρώτα μας δειλά βήματα εξόδου προς τις αγορές και να παρουσιάζουμε μετά από 6 χρόνια ύφεσης έναν έστω και ισχνά πλεονασματικό προϋπολογισμό.

Οι ακριβείς λόγοι γιατί αυτή η πορεία αναστράφηκε είναι δουλειά του ιστορικού του μέλλοντος.
Σημασία έχει ωστόσο, και αυτό που με σιγουριά μπορούμε να πούμε είναι πως τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα –και εξακολουθούν να παραμένουν έτσι- για την ελληνική οικονομία εδώ και ενάμιση χρόνο.

Απίστευτες παλινωδίες, ιδεοληψίες, κυβερνητικά και βουλευτικά ξεκαθαρίσματα που ακολούθησαν –κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης- την πρόσκρουσή σας με την πραγματικότητα, μας έφεραν στα χρόνια της αρχής της κρίσης.

Και φυσικά με τεράστιο οικονομικό κόστος για τους πολίτες και τη χώρα.
Αυτό που δεν καταλάβατε τόσο εσείς, όσο και οι προηγούμενοι είναι πως το κράτος και η οικονομία έχουν συνέχεια που οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις οφείλουν να σέβονται και όχι να τη θυσιάζουν στο βωμό των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.
Πιθανώς, η πορεία εξόδου από τα μνημόνια να είχε ολοκληρωθεί την περίοδο 2014-15.

Δυστυχώς ο ασύστολος λαϊκισμός και οι αυταπάτες που ένθεν κακείθεν καλλιεργήθηκαν ανέτρεψαν αυτήν την πορεία.
Η πιστωτική ασφυξία τραπεζών, επιχειρήσεων, φορολογουμένων λόγω των capital controls, που εσείς επιβάλλατε, μαθηματικά, οδήγησαν σε 3ο Μνημόνιο τη χώρα και τους πολίτες στην πίστη πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Σήμερα οφείλουμε κοιτώντας το παρελθόν να συνεννοηθούμε για τα βασικά.
Είναι ο μόνος τρόπος να εμπνεύσουμε ξανά πίστη και αυτοπεποίθηση στους πολίτες.
Είναι θέμα επιβίωσης της χώρας και όχι πολυτέλεια.

Ευχαριστώ.