8 Μαρτίου, 2017

Το Ποτάμι αποτελεί Κίνημα αντίδρασης στην οικονομική κρίση και τον ανθελληνισμό

Ιωάννα Τάγαρη

Το Ποτάμι ξεκίνησε-και παρέμεινε-ένα κίνημα πολιτών.

Ποια η διαφορά κινήματος και πολιτικής παράταξης; Το κίνημα ξεκινάει από μια κοινωνική ανάγκη, συσπειρώνεται σε «φιλικές εταιρείες» και έπειτα διαχέεται στην κοινωνία ως νέα στάση ζωής και νέο αξιακό σύστημα που απαιτεί πολιτικές αλλαγές.

Η πολιτική παράταξη είναι η συσπείρωση ατόμων γύρω από μια συγκεκριμένη πολιτική ιδεολογία που διαμορφώθηκε από αναγνωρισμένους κύκλους επιστημόνων και έδωσε σάρκα και οστά σε μια πολιτική οντότητα. Η πολιτική έχει και αυτή τις δικές της αξίες, αλλά κυρίως έχει τις ιδέες της που αποτελούν απαρχή και δείκτη για τα μέλη της.

Το κίνημα ίσως είναι καταδικασμένο να πεθάνει αφού συντελέσει το σκοπό του. Το κίνημα για το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ τελείωσε μόλις τελείωσε ο πόλεμος. Το κίνημα για την ισότητα των φυλών τελείωσε μόλις οι πολιτικοί επιτέλεσαν την κοινωνική επιταγή για ισότητα λευκών και εγχρώμων και αναγνώρισαν ισονομία και ισοπολιτεία στην έγχρωμη κοινότητα.

Το μόνο κίνημα που μετατράπηκε σε πολιτική παράταξη είναι το κίνημα των οικολόγων, που μέχρι στιγμής έχει μεγάλη απήχηση στη Γερμανία κυρίως. Όλα τα υπόλοιπα, αν και δεν έγιναν πολιτική παράταξη, ωστόσο καθόρισαν με τις αξίες τους τον ρου της ιστορίας.

Πέρα από τον ειδικό σκοπό των κινημάτων, ο λόγος που τα κινήματα σπάνια έχουν διάρκεια ως πολιτικές οντότητες είναι το γεγονός ότι τα ίδια τα μέλη της δεν αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως επαγγελματίες πολιτικούς. Και ως εκ τούτου, κρατούν το κίνημα σε ένα επίπεδο εθελοντισμού που με όρους πολιτικής φιλοδοξιας είναι πολύ απίθανο να οδηγήσει σε υψηλά ποσοστά.

Είναι καλό ή κακό να μετατραπεί κανείς από κίνημα σε πολιτική παράταξη; Το κίνημα ζητά από τις πολιτικές παρατάξεις να ενσωματώσουν το κοινωνικό του μήνυμα στις πολιτικές τους ατζέντες. Αν αναλάβει την εξουσία το κίνημα, και πάλι θα χρειαστεί τη συνεργεία των αλλαγών πολιτικών παρατάξεων, διότι η δομή, η οργάνωση και η λογική του είναι τελείως διαφορετική. Το κίνημα στηρίζεται στον εθελοντισμό. Οι εργαζόμενοι του θα δουλέψουν πολύ σκληρά για την επιτέλεση του κοινωνικού σκοπού ύπαρξης του. Αλλά δεν έχουν τους μηχανισμούς και την εμπειρία να επιτελέσουν τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκαν. Θα λέγαμε ότι τα κινήματα των πολιτών είναι «καταδικασμένα» να συνεργαστούν ή να αφομοιωθούν ως συνιστώσες ή συνεργαζόμενα μέλη σε άλλες πολιτικές παρατάξεις.

Τι πρεσβεύει το Ποτάμι; Το Ποτάμι αποτελούσε και αποτελεί Κίνημα αντίδρασης στην οικονομική κρίση και τον ανθελληνισμό. Όπου ανθελληνισμός είναι η απαξίωση του πολιτικού συστήματος, η διαφθορά των πολιτικών και των θεσμών, ο ωχαδελφισμός και η εχθρική αντιμετώπιση των ξένων εταίρων. Το Ποτάμι είδε τη κρίση ως ευκαιρία. Είδε τον εαυτό του ως ένα σύνολο ανθρώπων που αγαπούν τη δουλειά, είναι αισιόδοξοι εκ φύσεως και είναι άνθρωποι που πιστεύουν ότι με σκληρή δουλειά η ροή του ποταμιού μπορεί να στρίψει προς όφελος μας. Το ελάττωμα των πρακτικών ανθρώπων είναι ότι δεν είναι καλοί στα λόγια. Είναι καλοί στα έργα. Στην πολιτική αρένα ωστόσο ο λόγος είναι πιο σημαντικός από τις πράξεις. Στο τέλος όμως η ιστορία δείχνει ότι όλα είναι πιθανά. Και όλα αναστρέψιμα.

* Η Ιωάννα Τάγαρη είναι μέλος της ομάδας ΚΥΚΟ.