16 Ιουνίου, 2017

«Το τανγκό που θα συγκινήσει όλη την Ευρώπη»

Νίκος Μηλαπίδης

«Δεν είναι ότι δεν ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε»

«Το πρόβλημα στην Ευρώπη δεν είναι ότι δεν ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, είναι ότι δεν ξέρουμε πώς, αφού το κάνουμε, θα μπορέσουμε να επανεκλεγούμε». Η φράση ανήκει στον Πρόεδρο Γιούνκερ.

Γλαφυρός τρόπος για να επισημάνει κάποιος το γενετικό πρόβλημα του ευρωπαϊκού φαινομένου: την σύγκρουση μεταξύ ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και εθνικής κυριαρχίας.

Οι εθνικοί ανταγωνισμοί καθόρισαν και εξακολουθούν να καθορίζουν το ευρωπαϊκό ταξίδι. Το κέντρο βάρους εξακολουθεί να βρίσκεται στα κράτη-μέλη που βάζουν τα εθνικά τους συμφέροντα πάνω από το υπερ-εθνικό/κοινοτικό συμφέρον. Την ίδια στιγμή, τα αγαθά της Ευρώπης δεν τα διαφημίζουμε, γιατί κάθε κυβέρνηση θέλει τα καλά της Ευρώπης να τα αποδίδει στον εαυτό της και τα κακά της Ευρώπης να τα αποδίδει στην Ευρώπη.

Η ΕΕ, παρά τα προβλήματα και τις ατέλειές της, αποτελεί το καλύτερο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που γνώρισε η ήπειρος στη μακρά αιματηρή ιστορία της. Ωστόσο, 60 χρόνια μετά, η ΕΕ δεν έχει μετασχηματιστεί από συνομοσπονδία κρατών στα «Ηνωμένα κράτη της Ευρώπης».

Δεν μπορεί άλλο η Ευρώπη να είναι μεγάλη στα μικρά και μικρή στα μεγάλα. Να έχει άποψη για το πώς πρέπει το λάδι και το ξύδι να συσκευάζονται, αλλά να μην έχει άποψη για το τι πρέπει να γίνει στη Συρία.

Δημιουργήσαμε την Ευρώπη, δημιουργήσαμε το ευρώ, αλλά δεν δημιουργήσαμε τους Ευρωπαίους, δεν δημιουργήσαμε την ευρωπαϊκή ταυτότητα. Η οικοδόμηση ταυτότητας είναι συναισθηματικής τάξεως ζήτημα απαιτεί χρόνο, πολλώ δε μάλλον η οικοδόμηση μια υπερεθνικής ταυτότητας.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ.

* Ο Νίκος Μηλαπίδης είναι διευθυντής της ΚΟ του Ποταμιού