28 Φεβρουαρίου, 2019

Το ταξίδι του Ποταμιού συνεχίζεται

Τάσος Παππάς

Το ημερολόγιο έδειχνε 15 Μαρτίου 2014. Το πρώτο προεκλογικό ραντεβού του Ποταμιού δίδεται στον τόπο καταγωγής του Επικεφαλής του, στον Δραπανιά Χανίων. Εκεί ο Σταύρος Θεοδωράκης, μπροστά στους συγχωριανούς του, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ίδρυσε το Ποτάμι λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάποιοι από εμάς είχαν βολευτεί. Και εγώ είχα βολευτεί. Ήταν καλά τα πράγματα στη ζωή μου. Όμως εγώ αποφάσισα να αφήσω την βόλεψή μου και να πάρω το ρίσκο. Στους Κρητικούς αρέσει το ρίσκο».

Ακολούθησαν ομιλίες στην πόλη των Χανίων, στο Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, την Σητεία, την Χαλκίδα, την Πάτρα, τα Ιωάννινα και γενικά σε όλη την επικράτεια. Χωρίς χρήματα ή μάλλον Μόνο με τα χρήματα τα οποία είχαν καταβάλλει οι χιλιάδες φίλοι του άγνωστου Ποταμιού, με τα μόνα μεταφορικά μέσα να είναι τα λεωφορεία, τα τραίνα, ενίοτε τα πλοία και φυσικά το βανάκι του Ποταμιού που είχε περιέλθει στην κατοχή του με την μορφή δωρεάς.

Αυτό ήταν το Ποτάμι της πρώτης περιόδου. Ένα Κίνημα πολιτών, το οποίο έθεσε κάποιες βασικές αρχές και αξίες. Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών μάλλον εντυπωσιακά για πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα που μετρούσε μόλις 89 ημέρες ζωής-ένας πραγματικός άθλος. Το Ποτάμι είχε ήδη περάσει το κατώφλι των Βρυξελλών και πλέον έστρεφε το βλέμμα του προς το νεοκλασικό κτήριο της πλατείας Συντάγματος, την Βουλή των Ελλήνων.

Τον Ιανουάριο του 2015 το Ποτάμι τα καταφέρνει, και πάλι, και εισέρχεται στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ακολουθεί το κρίσιμο εξάμηνο του 2015 και παρά τις αντιπολιτευτικές σειρήνες των υπολοίπων κομμάτων, το Ποτάμι ζητά μια λύση ευρωπαϊκή και όχι δραχμιστική στην αδιέξοδη διαπραγμάτευση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η στάση του δυστυχώς δεν εκτιμάται αναλόγως από το εκλογικό σώμα και έτσι από το 6,05% του Ιανουαρίου πέφτει στο 4,09%. Αρχίζει πλέον μια δύσκολη περίοδος για το κίνημα.

Οι δελφίνοι κάνουν την εμφάνιση τους, κάνουν φασαρία, δημιουργούν ωραία πολιτική κατάσταση και στο τέλος ηττώνται και αποχωρούν. Στην πορεία προκύπτουν οι καρεκλοκένταυροι, οι οποίοι τρέχουν σε άλλα κόμματα για να διασφαλίσουν πολιτικές θέσεις και για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Οι τελευταίοι που απομένουν με επιδεικτικό τρόπο διαλύουν την Κ.Ο. Όλοι αρχίζουν να μιλούν για την διάλυση του Ποταμιού. Είναι όμως αλήθεια; Φυσικά και Όχι.

Το "διαλυμένο" Ποτάμι ετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς για τις Ευρωεκλογές του 2019. Στις 26 Φεβρουαρίου παρουσίασε 14 πετυχημένους Έλληνες-Ευρωπαίους που διαμένουν σε 14 ευρωπαϊκές πόλεις και έχουν μάθει να μάχονται και να μην τους χαρίζεται τίποτα απολύτως. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν κι άλλοι.

Η διάλυση της Κ.Ο. προκάλεσε την συσπείρωση της βάσης του Ποταμιού και πλέον στις εκδηλώσεις του η συμμετοχή του κόσμου θυμίζει το Ποτάμι των πρώτων ημερών του 2014. Ο προεκλογικός αγώνας θα είναι σκληρός και δύσκολος, αλλά όλοι οι υποψήφιοι, τα στελέχη και τα μέλη μας σε όλη την επικράτεια και σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα δώσουμε την μάχη και την 27η Μαΐου(την επομένη των εκλογών) θα είμαστε ξανά στις Βρυξέλλες. Γιατί εμάς στο Ποτάμι μας αρέσουν τα δύσκολα, μας αρέσει να ξεβολεύουμε πολιτικά τζάκια, μας αρέσει να προκαλούμε άγχος σε κομματικούς μηχανισμούς.

Μετά και την παρουσίαση των πρώτων 14 προσώπων μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας πως το ταξίδι του Ποταμιού συνεχίζεται….

* Ο Τάσος Παππάς είναι Επικεφαλής της Νεολαίας του Ποταμιού

Πηγή: karditsapress.gr