17 Νοέμβριος, 2016

Το σημερινό σύνθημα είναι «Δουλειές - Παιδεία - Αξιοκρατία»

Ποτάμι

«Η τιμή στο Πολυτεχνείο δεν είναι τα στεφάνια και οι κούφιες διακηρύξεις. Η τιμή στο Πολυτεχνείο δεν είναι οι μολότοφ και το πλιάτσικο. Η τιμή στο Πολυτεχνείο δεν είναι οι κομματικοί στρατοί της περιφρούρησης. Τιμή στο Πολυτεχνείο είναι να απαντήσουμε σήμερα στα αιτήματα της νεολαίας. Ψωμί – παιδεία – ελευθερία ζητούσαν τότε. Δουλειές - Παιδεία - Αξιοκρατία είναι το σύνθημα σήμερα». Με αυτές τις φράσεις ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ειδική συνεδρίαση για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού αναλύοντας το σύνθημα «Δουλειές - Παιδεία - Αξιοκρατία» ξεκινώντας από τις δουλειές και κάνοντας εκτενή αναφορά στα αποθαρρυντικά επίσημα στοιχεία που αφορούν την ανεργία, τις εξευτελιστικές απολαβές όσων εργάζονται, την φτώχια των νέων και την απαξίωση των πτυχίων. «Μιλάγατε για ανθρωπιστική κρίση, για τον χειρότερο χειμώνα από το 1941 μέχρι να εκλεγείτε. Καλούσατε τους νέους να αντισταθούν στην τυραννία. Αυτή τη φράση χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας το 2012. Και σήμερα που ένας στους τέσσερις νέους ηλικίας 18 με 29 χρόνων βρίσκεται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, τι λέτε;» ρώτησε τον Πρωθυπουργό και έκλεισε τη φράση του λέγοντας «Οι πτυχιούχοι κάνουν delivery ή σερβίρουν καφέδες, με 300 ευρώ το μήνα και εσείς γεμίζετε το δημόσιο με τα δικά σας παιδιά».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε ειδική αναφορά στο brain drain που αντιμετωπίσει η Ελλάδα λέγοντας: «Από το ‘08 έως το ‘16 εκτιμάτε ότι έφυγαν από την Ελλάδα συνολικά 430.000 άνθρωποι. Οι περισσότεροι από αυτούς εμπίπτουν στην κατηγορία brain drain. Το κυριότερο εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδας είναι πλέον το ανθρώπινο κεφάλαιο. Γιατί φεύγουν οι επιστήμονες: Το 40% ανέφερε ως κύριο λόγο που τους ώθησε στην έξοδο από την Ελλάδα την αναξιοκρατία και τη διαφθορά» και στη συνέχεια εξέφρασε την άποψη ότι η ζημιά που κάνουμε στην οικονομία μπορεί κάποτε να διορθωθεί αλλά η ζημιά που κάνουμε στην παιδεία θα χρειαστεί πολλές δεκαετίες και δεν διορθώνεται με νόμους και υπουργικές αποφάσεις.

Συνεχίζοντας την ομιλία του τόνισε ότι το πως αντιμετωπίζουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ την παιδεία φαίνεται από τις κακές επιλογές των προσώπων που έχουν επιλεγεί να την υπηρετήσουν. «Ξεκινήσατε με έναν πολέμιο της αριστείας που ποτέ δεν βρήκε το θάρρος να ζητήσει συγνώμη για την απρέπειά του και καταλήξατε σε γραφικές φιγούρες που αναμασάνε τα συνθήματα της Χρυσής Αυγής» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Οι φοιτητές χρειάζονται Μπερτσιμά και Σηφάκη και Νεχαμά. Αυτούς που διώξατε από τη διοίκηση των πανεπιστημίων για να μπορείτε να διορίζετε φραπέδες και άλλους αργόσχολους κομματικούς υπαλλήλους» προσέθεσε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού παράλληλα στάθηκε στην διαχρονική ευθύνη των κομμάτων για την κατάντια των πανεπιστημίων λέγοντάς: «Τα πανεπιστήμια ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζονται από τους κομματικούς σας μηχανισμούς ως χώροι στρατολόγησης χειροκροτητών. Καταργήστε τις κομματικές νεολαίες μέσα στα πανεπιστήμια. Στις φοιτητικές εκλογές να μην ψηφίζονται κόμματα αλλά να ψηφίζονται πρόσωπα, ομάδες, προσπάθειες και ιδέες. Σταματήστε να εθίζετε τους φοιτητές σε πελατειακές πρακτικές και δοσοληψίες. Μην τους διδάσκετε να επενδύουν σε κομματικές γνωριμίες. Οι φοιτητές δεν χρειάζονται τους επαγγελματίες καθοδηγητές σας. Χρειάζονται καλύτερα πανεπιστήμια και πτυχία με αντίκρισμα».

Τέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφερόμενος στην αξιοκρατία τόνισε ότι είμαστε μια χώρα που μαστίζεται από τον κομματισμό ο οποίος είναι η ανίατη ασθένεια της Ελλάδας. «Είμαστε μια χώρα με πολλές πιασμένες καρέκλες, με αποτέλεσμα οι νέοι επιστήμονες να αισθάνονται υπό διωγμό -κομματισμός στο δημόσιο, κομματισμός στα πανεπιστήμια, κομματισμός παντού», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «O κίνδυνος που έχουμε μπροστά μας είναι να συμβιβαστούμε με την παρακμή. Οι νέοι να συνεχίσουν να φεύγουν, το κομματικό κράτος να συνεχίσει να θριαμβεύει και οι πολίτες να συνεχίσουν να υποφέρουν».

Δείτε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία:

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία του επικεφαλής:

Η τιμή στο Πολυτεχνείο δεν είναι τα στεφάνια και οι κούφιες διακηρύξεις.
Η τιμή στο Πολυτεχνείο δεν είναι οι μολότοφ και το πλιάτσικο.
Η τιμή στο Πολυτεχνείο δεν είναι οι κομματικοί στρατοί της περιφρούρησης.

Τιμή στο Πολυτεχνείο είναι να απαντήσουμε σήμερα στα αιτήματα της νεολαίας.

Ψωμί – παιδεία – ελευθερία ζητούσαν τότε, Δουλειές - Παιδεία - Αξιοκρατία είναι το σύνθημα σήμερα.

Δουλειές Παιδεία Αξιοκρατία

Πάμε να τα δούμε ένα ένα:

Δουλειές

Πώς το είχε πει η νέα υπουργός Εργασίας στην ανάρτηση της που έσπευσε να διαγράψει μόλις της είπαν ότι θα γίνει υπουργός;

«750 ευρώ – ούτε ένα ευρώ παρακάτω».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 130.000 εργαζόμενοι παίρνουν μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ.
Τον Οκτώβριο χάθηκαν 82.810 θέσεις εργασίας και 6 στις 10 θέσεις που δημιουργούνται είναι με μισθούς 200 ή 300 ευρώ.
340.000 εργαζόμενοι αμείβονταν από 100 έως και 400 ευρώ μεικτά.

Η ανεργία των νέων είναι γύρω στο 50%. 540 χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.
Είναι η θλιβερή μας πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θα μου πεις «και το 2014 πόσοι ήταν»;

Τότε όμως μιλάγατε για ανθρωπιστική κρίση, για τον χειρότερο χειμώνα από το 1941.

Αυτές τις τερατωδίες λέγατε μέχρι να εκλεγείτε. Καλούσατε τους νέους να αντισταθούν στην τυραννία. Αυτή τη φράση χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας το 2012.

Και σήμερα που σύμφωνα με έρευνα της ΔιαΝέοσις, ένας στους τέσσερις νέους ηλικίας 18 με 29 χρόνων βρίσκεται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, τι λέτε;

Οι πτυχιούχοι κάνουν delivery ή σερβίρουν καφέδες, με 300 ευρώ το μήνα, Κι εσείς γεμίζετε το δημόσιο με τα δικά σας παιδιά.

Πάμε λοιπόν στον επόμενο πυλώνα: Δουλειές – παιδεία – αξιοκρατία.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Το πώς αντιμετωπίζετε την παιδεία φαίνεται από τα πρόσωπα που επιλέγετε να βάλετε στο Υπουργείο.

Ξεκινήσατε με έναν πολέμιο της αριστείας που ποτέ δεν βρήκε το θάρρος να ζητήσει συγνώμη για την απρέπειά του
και καταλήξατε σε γραφικές φιγούρες που αναμασάνε τα συνθήματα της Χρυσής Αυγής.

«Είμαστε κυβέρνηση σε χώρα υπό κατοχή» δήλωσε ο υφυπουργός σας δύο φορές έξω από το προεδρικό μέγαρο.

Ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος που είναι στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στο Ποτάμι,
-Εσείς τον ορίσατε Πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία έγραψε:
«Βάζεις έναν τέτοιο τύπο στο Υπουργείο Παιδείας; Είμαστε καλά; Γρήγορα αποπομπή πριν γίνει διεθνές θέμα».

Ποιος νοιάζεται αληθινά για τα πανεπιστήμια; Όχι αυτοί που τα γκρεμίζουν.

Τα σχολεία και ιδιαίτερα τα πανεπιστήμια ήταν πάντα στα χέρια των κομμάτων άρα η ευθύνη για την κατάντια της παιδείας είναι διακομματική.

Μαζί τα γκρεμίσαμε θα μπορούσαν να αναφωνήσουν Κομματικοί πραιτοριανοί και δειλοί υπουργοί - Δέσμιοι συμφερόντων

Και μια φορά που κάτι συνέβη και η Βουλή ψήφισε ένα νόμο που θα μπορούσε να διορθώσει τα ελληνικά πανεπιστήμια
-Μιλώ για τον νόμο Διαμαντοπούλου
Πήραν πριόνια τα κόμματα και ξεκίνησαν το πριόνισμα.

Η ζημιά που κάνουμε στην οικονομία μπορεί κάποτε να διορθωθεί.
Η ζημιά που κάνουμε στην παιδεία θα χρειαστεί πολλές δεκαετίες, δεν διορθώνεται με νόμους και υπουργικές αποφάσεις.

Τα πανεπιστήμια ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζονται από τους κομματικούς σας μηχανισμούς - Και τώρα κοιτάω και αριστερά και δεξιά -
Ως χώροι στρατολόγησης χειροκροτητών.

Σας το έχουμε πει από την πρώτη μέρα - Είναι ένας από τους βασικούς μας στόχους.
Καταργήστε τις κομματικές νεολαίες μέσα στα πανεπιστήμια. Στις φοιτητικές εκλογές να μην ψηφίζονται κόμματα αλλά να ψηφίζονται πρόσωπα, ομάδες, προσπάθειες και ιδέες.

Σταματήστε να εθίζετε τους φοιτητές σε πελατειακές πρακτικές και δοσοληψίες.

Μην τους διδάσκετε να επενδύουν σε κομματικές γνωριμίες. Στο Ποτάμι το λέμε δυνατά
-Πανεπιστήμιο χωρίς κομματικούς εγκάθετους

Οι φοιτητές δεν χρειάζονται τους επαγγελματίες καθοδηγητές σας. Χρειάζονται καλύτερα πανεπιστήμια και πτυχία με αντίκρισμα.​

Οι φοιτητές χρειάζονται Μπερτσιμά και Σηφάκη και Νεχαμά. Αυτούς που διώξατε από τη διοίκηση των πανεπιστημίων για να μπορείτε να διορίζετε φραπέδες και άλλους αργόσχολους κομματικούς.

Προσέξτε:
Από το ‘08 έως το ‘16 εκτιμάται ότι έφυγαν από την Ελλάδα συνολικά 430.000 άνθρωποι. Οι περισσότεροι από αυτούς εμπίπτουν στην κατηγορία brain drain (διαρροή εγκεφάλων στο εξωτερικό).

Το κυριότερο εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδας είναι πλέον το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Γιατί φεύγουν οι επιστήμονες: Το 40% ανέφερε ως κύριο λόγο που τους ώθησε στην έξοδο από την Ελλάδα την αναξιοκρατία και τη διαφθορά.

Επιστρέφω λοιπόν στο σύνθημα Δουλειές – παιδεία – αξιοκρατία. Είμαστε κιόλας στον τρίτο πυλώνα

Αξιοκρατία

Είμαστε μια χώρα με πολλές πιασμένες καρέκλες, με αποτέλεσμα οι νέοι επιστήμονες να αισθάνονται υπό διωγμό
κομματισμός στο δημόσιο
κομματισμός στα πανεπιστήμια
κομματισμός παντού
αυτός είναι η ανίατη ασθένεια της Ελλάδας, ο κομματισμός. Δείτε ποιους διορίζετε κι εσείς σήμερα και θα καταλάβετε τι σας λέω

Ξέρω βέβαια τη δικαιολογία, και οι άλλοι τα ίδια έκαναν να ισοσκελίσουμε λοιπόν τις αδικίες.
Δεν προχωράει όμως έτσι η χώρα.

Οι Έλληνες που έχουν φύγει παράγουν στις χώρες υποδοχής 12 δις ΑΕΠ συν 9 δις φορολογικά έσοδα.

Και εμείς έχουμε δαπανήσει 8 δις για την εκπαίδευση των ανθρώπων που έφυγαν.

Για να επανέλθω στην επέτειο

Και δεν καταλαβαίνω ποια από τις τρεις λέξεις σας ενοχλεί και αντιδράτε τόσο. Τι σας ενοχλεί; Το αίτημα για δουλειές ή το αίτημα για αξιοκρατία;

Ο κίνδυνος που έχουμε μπροστά μας είναι να συμβιβαστούμε με την παρακμή. Οι νέοι να συνεχίσουν να φεύγουν, το κομματικό κράτος να συνεχίσει να θριαμβεύει και στα πανεπιστήμια και οι πολίτες να συνεχίσουν να υποφέρουν.

Πρέπει λοιπόν ο κόσμος τέτοιες μέρες που θυμόμαστε την εξέγερση, να καταλάβει ότι δεν αρκεί να αλλάζουμε κυβερνήσεις, πρέπει να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα.

Όπως είναι το σύνθημα που εφηύραν κάποιοι νέοι πριν 2.5 χρόνια.
Να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα. Αυτό θα ήταν τιμή για το Πολυτεχνείο.