29 Μάρτιος, 2016

Το σφυροκόπημα του Σταύρου στη Βουλή

Ποτάμι

Με στοιχεία και ονόματα το Ποτάμι στη συζήτηση για τη διαφθορά.

Επίθεση στην Κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για θέματα της Δικαιοσύνης, όπου κατήγγειλε με συγκεκριμένα στοιχεία πολλές περιπτώσεις διαφθοράς και διαπλοκής της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στη σχέση της Βασιλικής Θάνου με τον ΣΥΡΙΖΑ και την επιλογή της για την Προεδρία του Αρείου Πάγου λέγοντας: «Επιλέξατε την κυρία Θάνου αφού πρώτα είχε δώσει εξετάσεις στην Κουμουνδούρου. Ήταν δικαστής αλλά θεωρούσε "παράνομο, απεχθές και επονείδιστο" το χρέος. Ήταν δικαστής αλλά έστελνε επιστολές στον Γιούνκερ λέγοντάς του ότι ο λαός στηρίζει την κυβέρνησή στον αγώνα της κατά της λιτότητας και βεβαίως ανταμείφθηκε». Στη συνέχεια τόνισε: «Η κυβέρνηση έδωσε πειθαρχικές αρμοδιότητες στην κυρία Θάνου με μια τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο για να εξασφαλιστεί η υπακοή των δικαστικών λειτουργών. Πολλοί συνταγματολόγοι μιλούν για παραβίαση του Συντάγματος, παραβίαση που παραπέμπει σε ολοκληρωτικά καθεστώτα». Ο Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτήρισε μαύρη μέρα για τη δικαιοσύνη την 18η Μαρτίου, ημέρα που αφέθηκε ελεύθερος ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα επισημαίνοντας ότι η καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης είναι ντροπιαστική καθότι μόνο η δικαιοσύνη κάνει ίσους τους ανθρώπους.

Χρησιμοποιώντας επιθετική γλώσσα αναφέρθηκε και στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο λέγοντας: «Είχε εμπλακεί σε σειρά σημαντικών πολιτικών υποθέσεις τις οποίες, αντί να τις διαλευκάνει, συνήθως τις έθετε στο αρχείο. Είχε ασχοληθεί με καταγγελίες για ύποπτες χρηματοδοτήσεις των παλιών κομμάτων εξουσίας. Κανένα συμπέρασμα – στο αρχείο η υπόθεση. Είχε ασχοληθεί με τις αυθαίρετες βίλες στο Πόρτο Γερμενό. Κανένα συμπέρασμα – στο αρχείο η υπόθεση. Είχε ασχοληθεί με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Κανένα συμπέρασμα - στις καλένδες η υπόθεση. Αυτός είναι ο κ. Παπαγγελόπουλος. Το λέω προς τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, μήπως νομίζουν ότι έχουν μεταγράψει από τη δεξιά κανέναν Ντι Πιέτρο».

Κατέληξε λέγοντας: «Η κυρία Θάνου και ο κ. Παπαγγελόπουλος ενώνουν δύο συστήματα που έχουν στηθεί εδώ και χρόνια. Στόχος αυτών των συστημάτων είναι η χειραγώγηση των λειτουργών της δικαιοσύνης. Είναι συστήματα που γεννήθηκαν από τους συντηρητικούς της χώρας και τα οποία τώρα υιοθετούνται με ενθουσιασμό από τους συντηρητικούς της αριστεράς. Αυτή η ανίερη συμμαχία δείχνει και τις εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ του παλιού και του νέου παλιού».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού παράλληλα αποκάλυψε και τον διορισμό εκδότη εφημερίδας ως συμβούλου της κυρίας Γεροβασίλη, μια κίνηση η οποία αποκαλύπτει την αντίληψη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τη διαπλοκή και τη διαφθορά λέγοντας: «Ποια είναι η εφημερίδα «Το Χωνί» που ο εκδότης της είναι πλέον κυβερνητικός υπάλληλος; Τον Απρίλιο του ΄15 έγραφε: “Το θολό Ποτάμι”. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου του ΄15 «Το Χωνί» δεν είχε ούτε μια σελίδα διαφήμιση. Και πώς να έχει, όταν δεν έχει κυκλοφορία. Ξαφνικά όλα αλλάζουν. ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια. Διαφημιστικές καταχωρήσεις δημοσίων οργανισμών. Η στήριξη στην κυβέρνηση και η λάσπη στο Ποτάμι επιβραβεύονται».

Στην συνέχεια μιλώντας για τη διαπλοκή και τη σχέση της με το κυβερνόν κόμμα κατονόμασε την εφημερίδα «Ακρόπολη», το σαιτ «Olympia» αλλά και τις μυστικές συναντήσεις του κ. Τσίπρα με εκδότες τονίζοντας: «Τις μέρες που τα πληρωμένα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πετούσαν τόνους λάσπης στο Ποτάμι, ότι δήθεν είναι όργανο των καναλαρχών και του Μπόμπολα, την ίδια στιγμή ο κ.Τσίπρας, σε μυστικές νυχτερινές συναντήσεις προσπαθούσε με παζάρια, και σε κάποιες περιπτώσεις τα κατάφερε, να επιβάλει διευθυντές της αρεσκείας του στον ΔΟΛ και στον Πήγασο».

Αναφερόμενος στην ολιγωρία της Κυβέρνησης είπε: «Δεν κάνατε τίποτα με τη Λίστα Λαγκάρντ γι΄ αυτό κάθε εβδομάδα βγάζετε και μια καινούρια λίστα, μήπως και ξεχαστούμε. Εισπράξατε το 2015 λιγότερα απ΄ ό,τι το 2014. Δεν κάνατε τίποτα με την ηλεκτρονική διασύνδεση ταμειακών μηχανών. Δεν κάνατε τίποτα με τα GPS και τη λαθρεμπορία καυσίμων και καπνικών. Αντίθετα δίνετε τα έργα χωρίς να περνάνε από ηλεκτρονικό διαγωνισμό».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος τις τελευταίες μέρες μονοπωλεί τα ΜΜΕ με τις δηλώσεις του περί επενδυτών - προσφύγων είπε: «Ο φοβερός και τρομερός κ. Μάρδας είχε ορκισθεί για πάνω από 2 δισεκατομμύρια έσοδα από την πάταξη λαθρεμπορίου και παρεμπορίου και τώρα ψάχνει τις τσέπες των προσφύγων μήπως και βρει τίποτα ψιλά».

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

η χειραγώγηση της δικαιοσύνης ήταν και είναι το αγαπημένο σπορ όλων των κυβερνήσεων.

Ζήτημα είναι αν μπορείς να βρεις έναν ή δύο πρωθυπουργούς που δεν προσπάθησαν ή που δεν πρόλαβαν να στήσουν το δικό τους παραμάγαζο στη δικαιοσύνη.

Και από ό,τι φαίνεται για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν μια μεγάλη προτεραιότητα.

Επιλέξατε την κυρία Θάνου για την Προεδρία του Αρείου Πάγου. Αφού πρώτα είχε δώσει τις εξετάσεις της στην Κουμουνδούρου.

Ήταν δικαστής αλλά θεωρούσε «παράνομο, απεχθές και επονείδιστο» το χρέος.

Ήταν δικαστής αλλά έστελνε επιστολές στο Γιούνκερ λέγοντας ότι ο λαός στηρίζει την κυβέρνηση και αντιστέκεται στη λιτότητα.

Και βεβαίως η κυρία Θάνου ανταμείφθηκε. Έγινε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Η κυρία Θάνου συνηθίζει από τότε να λέει στις συνεντεύξεις της ότι «ο δικαστής δίνει λόγο μόνο στη συνείδησή του και στο Θεό». Προφανώς στη συγκεκριμένη περίπτωση το «Θεός» είναι το ψευδώνυμο του κ. Τσίπρα.

Πάμε όμως και στην πέτρα του σκανδάλου για τη σημερινή συζήτηση. Γιατί, κύριοι της κυβέρνησης, προχωρήσατε στην δεξιά μεταγραφή του κ. Παπαγγελόπουλου; Αναρωτιούνται και πολλοί σύντροφοί σας. Ο κ. Παπαγγελόπουλος το καλοκαίρι του 2009 διορίστηκε διοικητής της ΕΥΠ.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέφερε ούτε μια φορά το όνομά του. Κι έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι ήταν ένας υπάκουος υπάλληλος της Νέας Δημοκρατίας και στη δικαιοσύνη. Και γι΄αυτό επελέγη την επόμενη μέρα για την έμπιστη κυβερνητική θέση του διοικητή της ΕΥΠ. Και μετά τον ανακάλυψε ο κ. Τσίπρας. Ή για να είμαι δικαιότερος, πολύ πιθανό η φαεινή ιδέα να ήταν του κ. Καμμένου, ο οποίος τον είχε προτείνει, αν θυμάμαι καλά, και για Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, έτσι δεν είναι;

Ποιος όμως ήταν δικαστής κ. Παπαγγελόπουλος θέλει να μάθει ο ελληνικός λαός; Κι εμείς νομίζω ότι μπορούμε να το πούμε. Είχε εμπλακεί σε σειρά σημαντικών πολιτικών υποθέσεων τις οποίες, αντί να διαλευκάνει, τις έθεσε στο αρχείο. Να σας θυμίσω μερικές από αυτές:

Είχε ασχοληθεί -προσέξτε γιατί ήταν το πρώτο που είπε ο κ. Τσίπρας σήμερα- με καταγγελίες για ύποπτες κομματικές χρηματοδοτήσεις των παλαιών κομμάτων. Κανένα συμπέρασμα, η υπόθεση στο αρχείο.

Είχε ασχοληθεί με τις αυθαίρετες βίλες δικαστών, νομαρχών, πολιτικών, πολεοδόμων, πρώην δημάρχων σε δασική έκταση στο Πόρτο Γερμενό. Κανένα συμπέρασμα, χιλιάδες πρωτοσέλιδα, στο αρχείο η υπόθεση.

Και βέβαια είχε ασχοληθεί με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Το θυμάστε; Με την αυτοκτονία Τσαλικίδη. Θυμάστε τα πορίσματα του κ. Παπαγγελόπουλου; Διενήργησε προσωπικά την προκαταρκτική έρευνα για λόγους εθνικής ασφαλείας. Και μετά από μήνες κανένα συμπέρασμα, στις ελληνικές καλένδες η υπόθεση.

Αυτός είναι ο κ. Παπαγγελόπουλος. Το λέω προς τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως που νομίζουν ότι έχουν μεταγράψει από τη δεξιά κανέναν Ντι Πιέτρο. Άλλο ο Παπαγγελόπουλος και άλλο ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο. Αν δεν ξέρετε και τον Ντι Πιέτρο νομίζω ότι είναι πολύ αργά για να τον μάθετε. Αν δεν τον ξέρετε ρωτήστε τους συντρόφους σας στην Ιταλία, αν και τώρα τελευταία δεν πρέπει να σας μιλάνε και πολύ.

Οι προσπάθειες βέβαια να ελεγχθεί η ανεξάρτητη δικαστική εξουσία δεν είναι τωρινές. Οι ακέραιοι δικαστικοί λειτουργοί πάντα ήταν ενοχλητικοί για το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα.

Και στις τελευταίες προαγωγές, το καλοκαίρι, παραλήφθηκαν σπουδαίοι δικαστικοί. Τέτοιες βουτιές στην επετηρίδα έχουν να γίνουν δεκαετίες λένε οι δικαστικοί.

Ο κ. Κοσμίδης, ένας Αρεοπαγίτης με τεράστιο έργο στον τομέα της εκπαίδευσης των νέων δικαστών δεν προήχθη. Ο Αρεοπαγίτης κ. Κράνης, ο υπεύθυνος για την αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, και αυτός δεν προήχθη.

Προς έκπληξη του δικαστικού σώματος δεν κρίθηκαν ικανοί να γίνουν Αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου. Γιατί;

Γιατί προφανώς η κυρία Θάνου ήθελε στις θέσεις των Αντιπροέδρων πρόσωπα πιο αρεστά και πιο βολικά. Όπως παλιότερα και η Νέα Δημοκρατία δεν είχε κρίνει άξιο να κάνει Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Βασίλη Μαρκή. Ο αρχαιότερος τότε εισαγγελικός λειτουργός, δεν προήχθη. Ο εισαγγελέας των φτωχών, ο εισαγγελέας των μεγάλων δικών παραλείφθηκε.

Υπάρχει λοιπόν θέμα δικαιοσύνης στη χώρα; Και βέβαια υπάρχει.

Κυρίες και κύριοι,

Το μείζον, πέρα από αυτά που συζητάμε σήμερα, είναι η καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης.

Στις 18 Μαρτίου, πριν 10 μέρες, ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα αφέθηκε ελεύθερος. Ήταν μια ντροπιαστική μέρα για τη δικαιοσύνη.

Δεν μιλώ για κάποιον που ενεπλάκη σε έναν φόνο και που πρέπει να διαλευκανθεί το μέγεθος της εμπλοκής του. Μιλώ για τον άνθρωπο που κάρφωσε το μαχαίρι στην καρδιά του Φύσσα. Και αυτός ο άνθρωπος σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερος. Πρόκειται για ΤΗΝ κραυγαλέα απόδειξη των τεράστιων προβλημάτων του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης στη χώρας μας.

Αλλά αυτά βέβαια δεν αντιμετωπίζονται με λόγια του αέρα και επικοινωνιακά τρικ. Αυτά θέλουν δουλειά, οργάνωση και τολμηρές αποφάσεις.

Την οποία τολμηρή απόφαση αδυνατεί να πάρει η σημερινή κυβέρνηση. Θα πρέπει κάποια στιγμή να την πάρουμε. Γιατί μόνο η δικαιοσύνη κάνει τους ανθρώπους ίσους.

Πολυνομία είπε ο Πρωθυπουργός, κακονομία και μεγάλη καθυστέρηση. Βέβαια, έτσι είναι. Είστε όμως πλέον 15 μήνες κυβέρνηση. Έχετε να μας πείτε έστω ένα μέτρο που αντιμετωπίζει την πολυνομία, την κακονομία και τη μεγάλη καθυστέρηση;

Και έπειτα η κυρία Θάνου έχει άλλες προτεραιότητες. Χρησιμοποιεί το ειδικό βάρος της θέσης της για να συγκρούεται με κόμματα και πολίτες που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις από τις δικές της. Ένας ανώτατος δικαστικός λειτουργός που επιχειρεί να λογοκρίνει τους πάντες στο όνομα της δικαιοσύνης.

Έφτασε στο σημείο η κυρία Θάνου να μηνύσει τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σταύρο Τσακυράκη – σας το έχω ξαναπεί- για εξύβριση και δυσφήμιση. Πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια που δείχνει ξεκάθαρα ότι επιδιώκει τη φίμωση κάθε κριτικής φωνής.

Ελπίζουμε -και είμαστε σίγουροι- ότι θα αποδειχθεί στην πράξη ότι στη χώρα μας υπάρχουν ακόμη ακέραιοι δικαστικοί λειτουργοί που δε θα σκύψουν το κεφάλι και δε θα δεχθούν να εξυπηρετήσουν πολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες.

Και έρχεται η κυβέρνηση και δίνει πειθαρχικές αρμοδιότητες στην κυρία Θάνου με μια τροπολογία σε ένα άσχετο νομοσχέδιο. Γιατί;

Για να εξασφαλιστεί η υπακοή των δικαστικών λειτουργών. Αυτοί δηλαδή δεν θα δίνουν λόγο μόνο στη συνείδησή τους και στον Θεό, θα δίνουν λόγο και στην κυρία Θάνου.

Γιατί η τροπολογία προβλέπει ότι κατήγορος και δικαστής των δικαστών θα είναι ένας! Κυρία Θάνου - δύο σε ένα.

Η δικαιοσύνη, με αυτή την αδιανόητη νομοθετική επιλογή της κυβέρνησης τραυματίστηκε σοβαρά. Πολλοί συνταγματολόγοι –οι περισσότεροι- μιλούν για παραβίαση του Συντάγματος. Παραβίαση που παραπέμπει σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Και να σας πω κάτι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Μην πολιτεύεστε σαν να είστε αιώνιοι. Οι αποφάσεις θα γυρίσουν μπούμερανγκ. Κάποια στιγμή δεν θα είστε κυβέρνηση και τότε θα είστε στο έλεος της αυθαιρεσίας που σήμερα δημιουργείτε.

Πάμε όμως στο αγαπημένο θέμα του κ. Τσίπρα. ΜΜΕ και διαπλοκή. Για να μιλήσουμε με ονόματα γιατί εσείς δεν μιλήσατε.

Μετά τους διορισμούς ανεπάγγελτων «αγωνιστών» (πρώτης - δεύτερης και τρίτης γενιάς), ήρθε και ο διορισμός εκδότη εφημερίδας στο γραφείο της κυρίας Γεροβασίλη. Διορισμός που αποκαλύπτει την αντίληψη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Γιατί το πρόβλημά σας ήταν και είναι «η διαπλοκή των άλλων» και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δική σας διαπλοκή. Με τη διαπλοκή με όσους δηλώνουν πρόθυμοι να σας υπηρετήσουν.

Ποια είναι όμως η εφημερίδα «Το Χωνί» που ο εκδότης της είναι πλέον κυβερνητικός υπάλληλος;

Τα θυμάστε τα πρωτοσέλιδα; Απρίλιος του ΄15: «Το θολό Ποτάμι. Το κόμμα των γνήσιων Γερμανών». Τίτλος. Αύγουστος του ΄15: «Οι σαχλαμάρες». Οι σαχλαμάρες ήταν οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης.

Λάσπη στους αντιπάλους, λιβάνισμα στους υπουργούς.

Προσέξτε ποια είναι η οικονομική διαπλοκή. Και δώστε απαντήσεις: Μέχρι τα τέλη Μαρτίου του ΄15 η εφημερίδα «Το Χωνί» δεν είχε ούτε μια σελίδα διαφήμιση. Και πώς να έχει, όταν δεν έχει κυκλοφορία.

Και ξαφνικά όλα αλλάζουν.

ΕΥΔΑΠ, σελίδες. ΔΕΗ, σελίδες. Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια... όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί, όλες οι τράπεζες που συναλλάσσονται με το δημόσιο, δίνουν σελίδες επί σελίδων στην εφημερίδα «το Χωνί».

Μέχρι και το υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης - και ψάξτε τα κύριοι συνάδελφοι - κατηφόρισε στην Αθήνα, βρήκε «το Χωνί» και του έδωσε καταχωρήσεις προεκλογικά. Σκεφτείτε να μην υπάρχει σελίδα του υφυπουργείου Μακεδονίας και Θράκης σε μια τέτοια εφημερίδα.

Και η ΕΡΤ βέβαια ανταλλάσσει διαφημίσεις με «το Χωνί».

Η στήριξη στην κυβέρνηση και η λάσπη στο Ποτάμι επιβραβεύονται.

Πάμε σε άλλες εφημερίδες. Τα ίδια βέβαια και στην εφημερίδα Ακρόπολη, του κ. Μαυρίκου που ξαφνικά έγινε αντίπαλος: «Συνεχίζει να "γλύφει" ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ το Ποτάμι», μπερδεμένα πράγματα.

Τον Οκτώβριο, προσέξτε: «Ποτάμι τα ρουσφέτια. Σωρεία μετακλητών υπαλλήλων και αποσπασμένων στο κόμμα του Θεοδωράκη».

Και όλα αυτά τώρα, τον Φεβρουάριο.

Για ένα κόμμα που έχει τους λιγότερους μετακλητούς υπαλλήλους στη Βουλή και τους λιγότερους αποσπασμένους.

Λάσπη λοιπόν για το Ποτάμι από τους υπόδικους για εκβιασμό «εκδότες».

Δεν τελειώσαμε, υπάρχουν και τα site. Ο διαχειριστής του site «Olympia», διορίστηκε στη Διεύθυνση Ενημέρωσης του Υπουργείου Άμυνας. Να εξαργυρώσει τους κόπους του ο άνθρωπος. Από το Φεβρουάριο του ΄15 στο δημόσιο. Να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα λεφτά για τη λάσπη που πέταγε και συνεχίζει να πετάει στο Ποτάμι.

Τίτλοι: «Γερμανοτσολιάς ο Θεοδωράκης τον Μάρτιο του ΄15». Μετά, επειδή κατάλαβε ότι υπάρχουν πολλοί Γερμανοτσολιάδες στη χώρα, το άλλαξε.

«Παράφρων ο Θεοδωράκης», ο τίτλος τον Απρίλιο του ΄15. Αυτοί είναι οι τίτλοι του «Olympia».

Τις μέρες λοιπόν που τα πληρωμένα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πετούσαν τόνους λάσπης στο Ποτάμι, ότι είναι όργανο των καναλαρχών, ότι είναι όργανο του Μπόμπολα, ότι είναι όργανο του Ψυχάρη, την ίδια στιγμή ο κ. Τσίπρας, σε μυστικές νυχτερινές συναντήσεις σε σπίτια στην Κάντζα και στο Κολωνάκι, προσπαθούσε με παζάρια -και σε κάποιες περιπτώσεις απ’ ότι φαίνεται τα κατάφερε- να επιβάλει διευθυντές της αρεσκείας του στον ΔΟΛ και στον Πήγασο.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τι άλλο κατάφερε; Μένει στην ιστορία να αποδειχθεί.

Κύριε Πρωθυπουργέ, δεν είστε στην αίθουσα αλλά ελπίζω να με ακούτε.

Υπήρξατε κατά καιρούς ο αγαπημένος των λαϊκών ΜΜΕ. Τα πρωτοσέλιδα στις αρχές του 2008 σας έδιναν 17-18%. Όχι ένα πρωτοσέλιδο αλλά πολλά πρωτοσέλιδα.

Ήταν τότε που δίνατε συνέντευξη σε τρεις διευθυντές εφημερίδων ταυτοχρόνως.

Μιλώ για τις εφημερίδες του κατεστημένου όπως συνηθίζετε εσείς να τις λέτε.

Τον Δεκέμβριο του 2008 κάηκε η Αθήνα και κάηκαν και τα κόκκινα χαλιά που σας είχαν στρώσει.

Στις εκλογές πήρατε μόλις 4,6 από το 17% που ήταν η πρόβλεψη. Επανήλθατε όμως πάνω στο αντιμνημονιακό άρμα και, ως λαϊκιστής της αριστεράς, συνεργασθήκατε με τους λαϊκιστές των ΜΜΕ που δεν ήταν και λίγοι και γίνατε αυτό που γίνατε, δηλαδή ο πρωθυπουργός του λαϊκισμού!

Πάμε όμως στο άλλο αγαπημένο κεφάλαιο του πρωθυπουργού, το μαύρο χρήμα.

Πολλά ερωτήματα προκαλεί η εκδίωξη από την κυβέρνηση του κ. Νικολούδη που είχε παραμείνει υπουργός και στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Τον Φεβρουάριο του ΄15 -τα θυμάστε κύριοι συνάδελφοι;- ο κ. Τσίπρας παρουσίαζε ως πρώτη στρατηγική επιλογή την παρουσία στην κυβέρνηση του κυρίου Νικολούδη, επειδή ήταν πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος. Γνώριζε πολύ καλά τις παράνομες διαδρομές της διαφθοράς και της διαπλοκής στη χώρα μας.

Και εμείς στην πρώτη μας τοποθέτηση στη Βουλή το Φεβρουάριο δεσμευτήκαμε -δεσμεύθηκα εγώ προσωπικά- να στηρίξω τον κ. Νικολούδη, τον επισκέφθηκα, του είπα ότι θα έχει όση στήριξη θέλει, σε όποιον νόμο φέρει. Αλλά ο κ. Νικολούδης ξαφνικά καρατομήθηκε και ο κ. Τσίπρας δεν ένιωσε την ανάγκη να μας δώσει μια απάντηση. Ο κ. Νικολούδης δεν έκανε τίποτα τους μήνες που ήταν υπουργός ή μήπως έκανε πάρα πολλά; Ενόχλησε αυτούς που έπρεπε ή δεν ενόχλησε κανέναν; Ας απαντήσει έστω και σήμερα ο πρωθυπουργός.

Και πράγματι το επεσήμανε και ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Νικολούδης είχε πει ότι υπάρχουν 3.500 υποθέσεις με 7,5 δις φοροδιαφυγή, από τα οποία μπορούν να εισπραχθούν 2 με 2,5 δις ευρώ. Πουν΄ τα; Άλλαξε ο υπουργός και χάθηκαν οι στόχοι; Πού είναι τα δισεκατομμύρια από το λαθρεμπόριο; Το λαθρεμπόριο των πετρελαίων… Το λαθρεμπόριο καπνού…

Θυμάστε τι λέγατε στον κόσμο στις προγραμματικές δηλώσεις σας τον Φεβρουάριο του 2015; Είχατε δεσμευτεί για έσοδα 1 δις από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και άλλα 800 εκατομμύρια από την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων.

Ο φοβερός -άλλη μεταγραφή τώρα- και τρομερός κ. Μάρδας είχε ορκισθεί από το βήμα της Βουλής ότι θα φέρει πάνω από 2 δις έσοδα μέσα σε λίγους μήνες από την πάταξη λαθρεμπορίου και παρεμπορίου.

Και τώρα ο κ. Μάρδας ψάχνει τις τσέπες των προσφύγων μήπως και βρει τίποτα ψιλά.

Γελάνε στα κοινωνικά δίκτυα, γελάνε στο εξωτερικό. Αλλά είναι ακόμα υπουργός σας.

Δώστε μας όμως κ. Τσίπρα μια απάντηση. Το σπάσατε το άβατο της ολιγαρχίας; Κέρδισαν τίποτε τα δημόσια ταμεία;

Έτσι ακριβώς χαρακτηρίζατε το λαθρεμπόριο καυσίμων προεκλογικά κ. Τσίπρα: «Το άβατο της ολιγαρχίας»!

Γιατί δεν μπήκατε λοιπόν στο «άβατο της ολιγαρχίας»; Τι φοβηθήκατε; Ή περιμένετε να δώσετε κάποια άλλη παράσταση κάποια άλλη εποχή;

Και αφού μιλάμε για ολιγάρχες, τι απέδωσε η ρύθμιση με τις 100 δόσεις; Τι απέδωσε;

Στο άρθρο 34 ορίσατε ότι όσοι χρωστούσαν στο δημόσιο όσα κι αν χρωστούσαν, δηλαδή και οι εκατομμυριούχοι, θα γλιτώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις. Πόσοι γλίτωσαν και πόσα γλίτωσαν με τη ρύθμιση των 100 δόσεων; Ποιοι ήταν οι μεγαλο-οφειλέτες που τους χαρίσατε χρήματα την ώρα που το κράτος κυνηγάει πολίτες με οφειλές για 1 και 2 χιλιάρικα;

Ή - να ρωτήσω και διαφορετικά - αφού μπήκε στην αίθουσα και ο κ. Σπίρτζης.

Σε ποιους φίλους εργολάβους καθαρίσατε τις σφραγίδες για να μπορούν να παίρνουν έργα εκατομμυρίων με την υπογραφή του των υπουργών της κυβέρνησης; Περιμένω την απάντηση για να επανέλθω.

Να είμαστε όμως ειλικρινείς.

Διαφθορά και διαπλοκή θα βρεις σε όλα τα στρατόπεδα. Παντού θα βρεις διεφθαρμένους. Δεν έχει κάποιος ανοσία στη διαφθορά. Όλα αποδεικνύονται στην πράξη. Όμως και εδώ υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Υπάρχουν συνθήκες επώασης των διεφθαρμένων. Και ποιες είναι αυτές οι συνθήκες. Είναι ο κομματισμός, ο κρατισμός, ο παραγοντισμός, η αδιαφάνεια , το ρουσφέτι, η ανικανότητα, ο λαϊκισμός.

Ακούστε τις λέξεις και κοιτάξτε λίγο την πολιτεία σας: κομματισμός – κρατισμός – παραγοντισμός – αδιαφάνεια - ρουσφέτι – ανικανότητα και λαϊκισμός. Λέξεις που χαρακτηρίζουν δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής σας.

Δεν κάνατε τίποτα με τη Λίστα Λαγκάρντ γι΄ αυτό κάθε εβδομάδα φέρνετε και μια καινούρια συνέντευξη κάποιου ξένου για μια καινούρια λίστα, μήπως και ξεχαστούμε.

Και είναι αλήθεια και το δείχνουν τα στοιχεία ότι εισπράξατε το 2015 λιγότερα απ΄ ό,τι το 2014.

Δεν κάνατε τίποτα με την ηλεκτρονική διασύνδεση ταμειακών μηχανών, με τα σκάνερ στα σύνορα.

Αντίθετα, δίνετε τα έργα χωρίς να καταχωρούνται στο ηλεκτρονικό σύστημα δημοσίων συμβάσεων γιατί – όπως είπατε - οι δημόσιοι υπάλληλοι θέλουν 2 χρόνια για να μάθουν. Δύο χρόνια;

Και προσφερθήκαμε εμείς, με τους επιστημονικούς μας συνεργάτες στη Βουλή που τους έχουμε πάρει με διαγωνισμό, να κάνουμε ταχύρρυθμα μαθήματα εκπαίδευσης, να δείτε ότι σε τρεις μήνες μπορούμε να έχουμε την ηλεκτρονική καταχώρηση των δημοσίων συμβάσεων.

Κύριοι της κυβέρνησης,

η διαπλοκή συναλλάσσεται με την εξουσία και εξουσία σήμερα είσαστε εσείς. Εσείς βλέπετε κρυφά τους εκδότες. Εσείς ζητάτε από τα Μέσα υποστήριξη. Εσείς απαιτείτε να απολυθούν δημοσιογράφοι. Εσείς δίνετε στους εκβιαστές χρήματα των ΔΕΚΟ και τους βγάζετε στην ΕΡΤ να συκοφαντούν τους αντιπάλους σας. Και εσείς βέβαια όπως είπα πριν προσλαμβάνετε στο δημόσιο εκδότες εφημερίδων και site.

Η κυρία Θάνου και ο κ. Παπαγγελόπουλος ενώνουν δύο συστήματα που έχουν στηθεί εδώ και χρόνια. Και στόχος αυτών των συστημάτων είναι η χειραγώγηση των λειτουργών της δικαιοσύνης. Είναι συστήματα που γεννήθηκαν από τους συντηρητικούς της χώρας και τώρα υιοθετούνται με ενθουσιασμό από τους συντηρητικούς της παρούσας κυβέρνησης. Αυτή η ανίερη συμμαχία δείχνει και τις εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ του παλιού και του νέου παλιού.

Ευτυχώς όμως υπάρχουν δικαστικοί λειτουργοί, από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο βαθμό, που τιμούν τις θέσεις που τους εμπιστεύθηκε η πολιτεία. Και παρά τις κακοφωνίες, στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων υπάρχουν και άνθρωποι που είναι στο ύψος των περιστάσεων.

Και εμείς λέμε να τους αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους. Και κάνουμε και μια πρόταση, γιατί το Ποτάμι είναι εδώ για να δίνει και λύσεις και όχι μόνο να κάνει παρατηρήσεις στους παλιούς. Εμείς λοιπόν κάνουμε μια πρόταση στην κυβέρνηση και στα υπόλοιπα κόμματα: Να επιλέγεται η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων, όπως και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ανάμεσα σε τρία πρόσωπα που θα υποδεικνύουν οι οικείες ολομέλειες του κάθε δικαστηρίου.

Και η υπόλογη στον λαό κυβέρνηση να επιλέγει μόνο μεταξύ αυτών, όχι να κάνει κόσκινο την επετηρίδα για να βρει τους δικούς της ή αυτούς που φαντάζουν πιο υπάκουοι.

Πρέπει να προχωρήσουμε, κύριες και κύριοι βουλευτές, στον συντονισμό των ελεγκτικών σωμάτων αν θέλουμε να πατάξουμε τη διαφθορά. Την ενίσχυση των δομών των ελεγκτικών σωμάτων πρέπει να κοιτάξουμε. Την ηλεκτρονική διασύνδεσή τους. Σήμερα δεν ελέγχεται ουσιαστικά -και κοροϊδεύουμε τον κόσμο- ούτε το πόθεν έσχες των πολιτικών. Ελέγχεται πολύ αργά. Χρειαζόμαστε θεσμικό πλαίσιο για το πολιτικό χρήμα και τις εκλογικές δαπάνες. Και χρειαζόμαστε βέβαια ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών.

Πρότεινε ο κ. Τσίπρας εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και τα δάνεια των ΜΜΕ. Και βέβαια.
Είχαμε ζητήσει τον έλεγχό τους από τις πρώτες συνεδριάσεις της Βουλής το 2015. Εμείς έχουμε δεσμευτεί και το έχουμε κάνει πράξη. Δε θα δανειστούμε από τις τράπεζες. Διεξάγουμε προεκλογικούς αγώνες με δεκαχίλιαρα και όχι εκατομμύρια.

Και εσείς, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, έχετε δάνεια και έχετε και προεκλογικές δαπάνες εκατομμυρίων. Ζητάμε λοιπόν -και μην προκαλείτε. Ξοδέψαμε 200.000 -και έχω στη δημοσιότητα που τα βρήκαμε και που τα ξοδέψαμε- δώστε εσείς στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τα εκατομμύρια που ξοδέψατε στον προεκλογικό αγώνα του Σεπτέμβρη και του Γενάρη. Ποιος σας τα έδωσε; Πόσα σας έδωσαν και πού τα σπαταλήσατε; Εκατομμύρια για να αφισοκολληθεί η χώρα. Δεν είμαστε λωτοφάγοι. Για να αφισοκολληθεί η χώρα χρειάζεται 1 εκατ. ευρώ. Εσείς την αφισοκολλήσατε δύο φορές τον Σεπτέμβριο. Πού τα βρήκατε τα εκατομμύρια, όταν εμείς στα τυπογραφεία τυπώσαμε 14.000 ευρώ αφίσες συνολικά;

Κύριοι της κυβέρνησης,
η θεωρία σας είναι απλή. Ό,τι κάνετε είναι καλώς καμωμένο γιατί οι προηγούμενοι ήταν χειρότεροι και κυρίως διεφθαρμένοι.

Ο κόσμος υποφέρει και πονά. Ναι, αλλά οι προηγούμενοι ήταν διεφθαρμένοι.
Υπάρχει χάος στο μεταναστευτικό. Ναι, αλλά οι προηγούμενοι ήταν διεφθαρμένοι.
Καθυστερεί η αξιολόγηση. Ναι, αλλά οι προηγούμενοι ήταν διεφθαρμένοι.
Θα κοπούν οι συντάξεις. Ναι, αλλά οι προηγούμενοι ήταν διεφθαρμένοι.
Διορίζετε ακόμη και αυτούς που θεωρούν την καριέρα χολέρα. Ναι, αλλά οι προηγούμενοι ήταν διεφθαρμένοι.

Πόσο καιρό θα επικαλείστε αυτό το άλλοθι, κύριοι της κυβέρνησης; Και πόσο καιρό θα παίζετε κρυφτούλι με τα προβλήματα της χώρας;

Και προσέξτε! Έχω μια πρόταση. Αφού δεν καταφέρατε να καταργήσετε με έναν νόμο και ένα άρθρο το μνημόνιο, φέρτε ένα άρθρο και καταργήστε τις 13 παρεμβάσεις που έχουν κάνει στη δικαιοσύνη η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Έναν νόμο, ένα άρθρο, αύριο να το ψηφίσουμε, να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε με το παλιό-παλιό.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,
δημιουργείτε συνεχώς την ψευδαίσθηση ότι παίρνετε πρωτοβουλίες χωρίς να κάνετε στην πραγματικότητα τίποτα, ούτε στην φοροδιαφυγή, ούτε στην πάταξη της διαφθοράς και στη διαπλοκή. Και ακολουθείτε τη συνήθη πρακτική των παλιών πολιτικών. Το είπε και ο κ. Κουτσούμπας και έχει δίκιο. Αποπροσανατολίζετε την κοινή γνώμη για να φέρετε οδυνηρά μέτρα. Πέρυσι τον Αύγουστο στα μπάνια του λαού και φέτος το Πάσχα στις διακοπές. Η οικονομία χρειάζεται επενδύσεις και μείωση φόρων κι εσείς διώχνετε τους επενδυτές και βάζετε καινούριους φόρους. Καινούριους πολλούς φόρους. Η δικαιοσύνη θέλει ενίσχυση και ανεξαρτησία κι εσείς περνάτε διατάξεις για τον έλεγχό της. Και η κοινωνία -για να τελειώνω- ζητά δικαιοσύνη αλλά εσείς χτίζετε ένα νέο κομματικό κράτος. Παντού, στη δικαιοσύνη, στην παιδεία, στη δημόσια διοίκηση. Εμείς λοιπόν το Ποτάμι, η νεότερη πολιτική δύναμη της χώρας, εμείς που δεν έχουμε σκελετούς στη ντουλάπα, εμείς που δεν έχουμε γραμμάτια να ξοφλήσουμε θα αντισταθούμε σε αυτή την πολιτική. Θα δώσουμε τη μάχη υπέρ των πολλών για δικαιοσύνη, δικαιοσύνη, δικαιοσύνη, για παιδεία και εργασία. Σας ευχαριστώ.