14 Οκτωβρίου, 2015

Το πρόβλημα με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν λύνεται με υποσχέσεις

Κώστας Μπαργιώτας

Η ανακοίνωση που εξεδόθη από το Υπουργείο Υγείας στις 13 Οκτωβρίου εξακολουθεί να μην διευκρινίζει τη μοίρα των 170 νοσηλευτών.

Στην εν λόγω ανακοίνωση αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει ότι έχει διασφαλιστεί πλήρως η λειτουργία των κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία με τη συνέχιση της παρουσίας των 190 νοσηλευτών και των 40 γιατρών, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, μέχρι τη σύναψη νέων συμβάσεων μίσθωσης έργου με τις διοικήσεις των Νοσοκομείων. Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες ώστε να προκηρυχθούν μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, 500 θέσεις (100 γιατροί+ 400 νοσηλευτές) με στόχο αφενός να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα και αφετέρου να ανοίξουν κλειστά κρεβάτια στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας».

Η ανακοίνωση εξεδόθη ως επιστέγασμα μιας διελκυστίνδας δηλώσεων, εξαγγελιών και ακυρώσεων μεταξύ ΚΕΕΛΠΝΟ και Υπουργείου, αλλά επί της ουσίας εξακολουθεί να μην διευκρινίζει τη μοίρα των 170 νοσηλευτών. Ποιος θα τους πληρώνει και με ποιο τρόπο; Με τι εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς θα παραμείνουν και για πόσο; Θα προσληφθούν ξανά με σύμβαση ή θα προσληφθούν άλλοι στη θέση τους, όταν βγάλει προκήρυξη το ΚΕΕΛΠΝΟ; Γιατί ακύρωσε η ηγεσία του Υπουργείου τη λύση που πρότεινε το ΚΕΕΛΠΝΟ; Με τι διαφωνεί;

Με την ευχή να διαψευστούμε, υπογραμμίζουμε ότι το κλείσιμο 120 κλινών μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) και ειδικών λοιμώξεων (ΜΕΛ) στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, μετά από τη λήξη των συμβάσεων εργασίας των 170 νοσηλευτών μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, βρίσκεται μάλλον ante portas.

Πώς να εφησυχάσει κανείς με τη νέα διαβεβαίωση του Υπουργείου Υγείας; Είναι η πολλοστή φορά που η πολιτική ηγεσία υπόσχεται προσλήψεις. Ακόμα και ο Πρωθυπουργός τον Απρίλιο εξήγγειλε 4.500. Μάλιστα, είχε αναφερθεί στη διασφάλιση της λειτουργίας των ΜΕΘ και ΜΕΝ, με ενίσχυση του προσωπικού τους. «Έχουμε μονάδες με κρεβάτια κενά λόγω έλλειψης προσωπικού» είπε χαρακτηριστικά. Το αποτέλεσμα; Μηδέν εις το πηλίκο, την ίδια στιγμή που το σύστημα καταρρέει. Εάν η πρόθεση το Υπουργείου είναι να λύσει οριστικά το πρόβλημα, γιατί δεν προσλαμβάνει μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό μέσω προκήρυξης; Σαν την παροιμία με τον βοσκό και τον λύκο κατάντησαν εκεί στην Αριστοτέλους.

* Ο Κώστας Μπαργιώτας είναι βουλευτής Λάρισας και πολιτικός υπεύθυνος του Τομέα Υγείας.