28 Αύγουστος, 2017

Το Ποτάμι τον Αύγουστο: Το επόμενο σταυροδρόμι

Αναστάσης Περράκης

Η όλη παραφιλολογία με το Ποτάμι και την αρχηγία της ΔΗΣΥ αυτή την εβδομάδα, την οποία παρακολούθησα με διαφορά οκτώ ωρών από την Ελλάδα λόγω απουσίας μου στην Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ για ένα μικρό επιστημονικό συνέδριο, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Άλλοι ανησυχούσαν ειλικρινά, άλλοι με κακεντρέχεια. Ο χειρισμός από το Ποτάμι έδειξε (επιτέλους;) πολιτική ωριμότητα, σεβασμό στις διαδικασίες, και σωστό χειρισμό των μέσων. Άριστα, και για τον Σταύρο και κυρίως για όλα τα στελέχη.

Παρά τα πολλά που γράφηκαν δημόσια, πιστεύω ότι ο Σταύρος δεν θα πειραχτεί αν δημοσιοποιήσω την γρήγορη απάντηση του στο - ομολογουμένως - ανήσυχο μήνυμα μου: «Φίλε μου, δεν μπαίνουμε στη ΔΗΣΥ - μην κάνεις εσύ αυτό το λάθος. Διεκδικούμε την ηγεσία ενός χώρου, όχι της ΔΗΣΥ».

Πάμε παρακάτω λοιπόν. Το επόμενο βήμα. Ποιό είναι το μέλλον του Ποταμιού τώρα; Έγραψα πριν λίγες ώρες σε μια διαδικτυακή συζήτηση σε έναν φίλο: «Επιτυχημένος πολιτικός είναι αυτός που μπορεί να μετασχηματίσει τις κυρίαρχες αντιλήψεις της εποχής του σε πολιτικό όραμα και πρόγραμμα. Μεγάλος πολιτικός είναι αυτός που επιλέγει τις σωστές αντιλήψεις ακόμα και αν ανήκουν σε μια μειοψηφία, και τις περνάει στην πλειοψηφία».

Το Ποτάμι λοιπόν, δεν θα έχει επιτυχημένους πολιτικούς. Εκφράζει αντιλήψεις μια σημερινής μειοψηφίας, και επιχειρεί να τις περάσει - εν πολλοίς αποτυχημένα για την ώρα- στην πλειοψηφία.

Μπορούν όμως κάποιες και κάποιοι μέσα από το Ποτάμι, και ο Σταύρος φυσικά, να αναδειχθούν όχι ως «επιτυχημένοι» αλλά ως «μεγάλοι» πολιτικοί;

Μπορεί το Ποτάμι, όχι ως άτομα αλλά ως ομάδα, να μεταμορφωθεί όχι σε «επιτυχημένη» αλλά σε «μεγάλη» πολιτική δύναμη;

Μπορεί τουλάχιστον το Ποτάμι να δώσει το έναυσμα για την δημιουργία μιας νέας όχι «επιτυχημένης» αλλά «μεγάλης» πολιτικής δύναμης, να συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός πολιτικού οράματος για την Ελλάδα και την Ευρώπη;

*Ο Αναστάσης Περράκης είναι μέλος της Επιτροπής Διαλόγου

Πηγή: anastassis-perrakis.blogspot.gr