9 Μάιος, 2016

Το Ποτάμι το μόνο κόμμα με πρόταση για το ασφαλιστικό

Ποτάμι

Το Ποτάμι μελετά, αποφασίζει, προτείνει. Δεν έχει κρυφή ατζέντα, δεν λαϊκίζει. Γι' αυτό και δημοσιοποιεί τη δική του πρόταση για το Ασφαλιστικό. Την πρόταση των τριών πυλώνων. Το κάνει κόντρα στο ρεύμα, κόντρα στα συνθήματα, κόντρα στο παλιό σύστημα των κομμάτων που παραμένει προσκολλημένο στο παρελθόν των πελατειακών σχέσεων. Το σύστημα που υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ακούστε την πρόταση του Ποταμιού για το Ασφαλιστικό:

Εμείς που βλέπουμε τα αδιέξοδα να συσσωρεύονται. Δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Έχουμε πρόταση: Το σύστημα των τριών πυλώνων.

3 συντάξεις:

- Κύρια σύνταξη – καταβάλλεται από το Κράτος (πρώτος πυλώνας)

- Επαγγελματική σύνταξη (δεύτερος πυλώνας, αντί επικουρικής) – χορηγείται από τα Επαγγελματικά Ταμεία τα οποία μπορεί να ιδρύει ο κάθε επαγγελματικός κλάδος (μηχανικοί, αγρότες, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, γιατροί). Τα ταμεία προικοδοτούνται από την περιουσία επικουρικών και εφάπαξ.

- Και ο τρίτος πυλώνας: η προαιρετική συμπληρωματική σύνταξη. Ατομικές αποταμιεύσεις δηλαδή με φορολογικά και άλλα κίνητρα. Καταβάλλεται από τις ασφαλιστικές εταιρίες με δυνατότητα συνεργασίας με τα επαγγελματικά ταμεία.

Με την πρότασή του Ποταμιού έχουμε

- Άμεση σύνδεση των εισφορών με την κύρια σύνταξη

- Αυτό διασφαλίζει τις επερχόμενες γενιές από τις αυθαιρεσίες των προηγούμενων γενιών.

Γιατί συνεχώς έχουμε την ίδια ιστορία: Αυξάνονται οι εισφορές και μειώνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης των επόμενων γενεών, για να εξασφαλιστούν δήθεν οι συντάξεις, και να κλείσουν οι δημοσιονομικές τρύπες.

Ειδικά για τον ελεύθερο επαγγελματία και τον αυτοαπασχολούμενο, πρέπει να υπάρχει ευελιξία στο ύψος της εισφοράς που θα καταβάλει.

- Ο ίδιος θα αποφασίζει τι είναι πιο σημαντικό για αυτόν: μικρές εισφορές με μικρή σύνταξη ή μεγαλύτερες εισφορές με μεγαλύτερη σύνταξη.

Γιατί υπάρχει το εύλογο ερώτημα: ποιος θα πληρώσει από αύριο μεγάλες εισφορές μέσα σε αυτή την κρίση; Όταν είναι να πάρει – αν θα πάρει – χαμηλή σύνταξη; Αυτό είναι κίνητρο εισφοροδιαφυγής.

Λέτε «πληρώστε τώρα» και «θα πάρετε μεθαύριο». Το πρώτο είναι σίγουρο, το δεύτερο υποθετικό. Είναι το «ζήσε Μαύρε μου να φας τριφύλλι» προσαρμοσμένο στην αναλογιστική επιστήμη.

Η πρόταση του Ποταμιού βάζει τέλος στην υποκρισία. Περιορίζει τις ρευστές υποσχέσεις του Κράτους και έτσι φροντίζει τους ασθενέστερους που βάλλονται πάντα περισσότερο από την αθέτηση των υποσχέσεων.

Είναι το σύστημα που εφαρμόζουν πλέον στις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, από τη Δανία και τη Σουηδία μέχρι την Ιταλία και την Πολωνία. Ένα ανάλογο σύστημα πρότεινε και το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής και η Επιτροπή Σοφών που σύστησε η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα αγνοεί ο κύριος Κατρούγκαλος:

Για τις κύριες συντάξεις θα πληρώνουν όλοι περίπου το μισό από αυτό που πληρώνουν σήμερα. Τα υπόλοιπα χρήματα θα μπορούν να διοχετεύονται σε νέα επαγγελματικά ταμεία και να επενδύονται στην πραγματική οικονομία.

Αλλά και η επαγγελματική ασφάλιση θα είναι υποχρεωτική μόνο μέχρι ένα σημείο – π.χ. 3% εισφορά. Το επιπλέον θα είναι προαιρετικό -κάποιο όμως άτομο ή κλάδος θα μπορεί να πληρώνει περισσότερα και θα εισπράττει περισσότερα αν οι επενδύσεις που χρηματοδότησε αποδώσουν.

Τα λεφτά θα είναι κυριολεκτικά δικά του. Και η μείωση των εισφορών θα αναζωογονήσει την οικονομία.

Ωραία και τι θα κάνουμε με τις σημερινές συντάξεις; Πώς θα χρηματοδοτηθούν;
Το κενό είναι γνωστό και μπορεί να προγραμματιστεί με μια εθνική συμφωνία, ο τρόπος κάλυψής του.

Και κυρίως η βελτίωση της οικονομίας θα δημιουργήσει «αναπτυξιακό μέρισμα» για όλους και για τους συνταξιούχους.

Αλλά οι λέξεις ανάπτυξη, παραγωγή και κυρίως σχέδιο, σας είναι άγνωστες. Σας ενδιαφέρουν μόνο τα κενά συνθήματα. Η τροφή του λαϊκισμού.

Σχετικά