20 Απριλίου, 2019

Το Ποτάμι θέλει Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης

Βασίλης Σωτηρόπουλος

Είμαστε το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα που υποστηρίζει ανοιχτά και περήφανα την δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.

Αρχικά, θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτό δεν καταργεί τα εθνικά κράτη, τα σύνορα και τα συντάγματα των ευρωπαϊκών χωρών. Κάθε χώρα διατηρεί την απόλυτη ανεξαρτησία της, όπως την ξέρουμε από την εποχή του νεωτερισμού. Όπως διαμορφώθηκε η έννοια του κράτους τα τελευταία 200 χρόνια. Με την πολιτισμική του παράδοση, τις διαφορετικές γλώσσες, την εθνική ταυτότητα, την Ιστορία του, την σημαία, τον εθνικό ύμνο. Ο πλούτος της Ευρώπης είναι η πολυμορφία της: η πολυγλωσσία, η φυλετική ποικιλότητα, ο θρησκευτικός πλουραλισμός. Δεν θα γίνουμε ποτέ ένα έθνος. Αυτό είναι δεδομένο και επιθυμητό. Οι διαφορές μας είναι η ισχύς μας!

Θέλουμε, όμως και την ισχύ που δίνει η Ομοσπονδιοποίηση. Η ισχύς αυτή σημαίνει ότι ιδρύεται ομοσπονδιακός μισθοφορικός στρατός που εγγυάται την εδαφική μας ακεραιότητα πολύ πιο αποτελεσματικά από τον εθνικό στρατό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης σημαίνουν κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης των πολιτών στην Ελλάδα! Σημαίνουν επαγγελματική αποκλειστικα προστασία των ελληνικών συνόρων που ταυτίζονται με τα ευρωπαϊκά σύνορα. Από αυτή την άποψη, η ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης είναι μια σημαντική αμυντική θωράκιση της χώρας μας, με ταυτόχρονη αποδέσμευση της νεολαίας της από την υποχρεωτική «άδεια» από την αγορά εργασίας που συνεπάγεται η στράτευση.

Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης σημαίνει επίσης και Ευρωπαϊκή Αστυνομία. Η σημερινή Ευρωπόλ θα αποκτήσει πιο σημαντικές αρμοδιότητες εγγύησης της ασφάλειας μέσα στα ίδια τα κράτη μέλη, όπως το FBI στις ΗΠΑ. Οι εθνικές αστυνομίες εννοείται ότι εξακολουθούν να λειτουργούν σε επίπεδο κράτους, όπως οι πολιτειακές αστυνομίες στις ΗΠΑ. Όμως η ασφάλεια ενισχύεται, καθώς οι εθνικές αστυνομίες αποκτούν ένα ομοσπονδιακό επαγγελματικό αδελφάκι που θα συντρέχει με εξοπλισμό κορυφής και δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορίες που μόνες τους οι εθνικές αστυνομίες αδυνατούν να έχουν.

Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης σημαίνουν επίσης ενιαίο νόμισμα χωρίς καθόλου εξαιρέσεις, ενιαία ομοσπονδιακή φορολογία, απόλυτη οικονομική ένωση, πιθανώς και ενιαίο ΦΠΑ! Σκεφτείτε πόσο ελκυστική θα είναι μια τέτοια φορολογική σταθερότητα για την ανάπτυξη των τοπικών, εθνικών οικονομιών. Το κυρίαρχο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η ανεξέλεγκτη παρέμβαση του νομοθέτη στο φορολογικό σύστημα που καθιστά εντελώς αδύνατο τον προγραμματισμό μας ως νοικοκυριά αλλά και ως επιχειρηματίες και ως επενδυτές. Η σταθερότητα που δεν μπορούν να εγγυηθούν οι εθνικές κυβερνήσεις μπορεί να επιτευχθεί με την ευρωπαϊκή ομοσπονδιοποίηση. Φυσικά θα παραμείνουν εθνικοί φόροι, αυτό υπάρχει σε κάθε ομοσπονδία. Όμως, θα διαχωριστούν οι φορολογικές αρμοδιότητες με απόλυτο τρόπο, ώστε να είναι διακριτό το επίπεδο σταθερότητας από την εθνική παρέμβαση.

Όπως σε κάθε ομοσπονδία έτσι και στην Ευρωπαϊκή, αντίβαρο της ενοποίησης θα είναι η ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας που αναβαθμίζει την αυτοδιοίκηση αλλά και την καλλιέργεια μιας κουλτούρας δημοψηφισμάτων. Η ομοσπονδία ασχολείται με την κεντρική διακυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την απόλυτη πρωτοκαθεδρία των τοπικών κοινωνιών στα τοπικά θέματά τους. Για αυτό και τα τοπικά δημοψηφίσματα είναι καθημερινότητα στις ομοσπονδίες όπως η Γερμανία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ. Το ίδιο νομοτελειακά θα συμβεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.

Θέλουμε Ευρωπαϊκό Αστικό Κώδικα, ώστε να εφαρμόζεται ακριβώς το ίδιο οικογενειακό και κληρονομικό δίκαιο σε όλη την Ευρώπη! Χωρίς καθόλου εξαιρέσεις και αποκλεισμούς για κανέναν Ευρωπαίο πολίτη και τα μέλη της οικογένειάς του/της. Χωρίς διαφορετικό εμπορικό δίκαιο από χώρα σε χώρα. Να λύσουμε τις νομικές διαφοροποιήσεις για να ζούμε επί της ουσίας κι όχι να περνάμε τη ζωή μας με τις διαδικασίες.

Το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα του ευρωπαϊκού φεντεραλισμού στην Ελλάδα. Είμαστε οι μόνοι που ενόψει ευρωεκλογών μιλάμε για ευρωπαϊκά θέματα με τόση καθαρότητα, ακόμη κι όταν δεν είναι δημοφιλή. Γιατί προσπαθούμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας με επιχειρήματα κι όχι με συνθήματα και υποσχέσεις για πρόσκαιρες παροχές. Είναι βέβαιο ότι αυτή η συμβολή στην πολιτική ζωή της χώρας θα εκτιμηθεί. Αν όχι άμεσα, σίγουρα στον μακρύ ιστορικό χρόνο. Είμαστε στην σωστή πλευρά της Ιστορίας!

* Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος είναι δηικηγόρος και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι