4 Μάιος, 2016

To Ποτάμι στους πρόσφυγες στο Κουτσόχερο Λάρισας

Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής

Τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο Λάρισας επισκέφθηκε την Τρίτη 3 Μαϊου, κλιμάκιο του Ποταμιού, αποτελούμενο από τον βουλευτή Λάρισας Κώστα Μπαργιώτα, τον Γιώργο Τσαούση Υπεύθυνο Μεταναστευτικής πολιτικής, τον Περιφερειακό Συντονιστή Θεσσαλίας Δημήτρη Σακατζή, τα μέλη της Τοπικής Γραμματείας καθώς και εθελοντές του Κινήματος.

Στην εν λόγω δομή, όπου φιλοξενούνται συνολικά 800 άτομα από Αφγανιστάν, Συρία και Πακιστάν (μεταξύ των οποίων 320 παιδιά), το κλιμάκιο του Ποταμιού υποδέχθηκαν ο Αν/χης Κωνσταντίνος Πλατσάς και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων Δημήτριος Δεληγιάννης. Με τη συνεργασία Ενόπλων Δυνάμεων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο χώρο λειτουργούν δίκτυα ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και αποχέτευσης, γίνεται αποκομιδή απορριμάτων, υπάρχει σύνδεση WiFi και σταθερής τηλεφωνίας ενώ τη σίτιση των διαμενόντων έχει αναλάβει εταιρεία catering. Επίσης, παρέχεται 24ωρη ιατρική φροντίδα από τους Γιατρούς του Κόσμου και τον Ερυθρό Σταυρό.

Τα προβλήματα, όπως αυτά εκτέθηκαν από τους ίδιους τους πρόσφυγες που συνομίλησαν με τα στελέχη του Ποταμιού, αφορούν στην απόσταση από κατοικημένη περιοχή, στην έλλειψη σκίασης καθώς και στην ύπαρξη επικίνδυνων ερπετών. Φυσικά, περισσότερο από όλα, απασχολεί η συνέχιση παραμονής τους στην Ελλάδα και η αβεβαιότητα για τη δυνατότητα μετάβασής τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε δήλωσή του στα τοπικά ΜΜΕ ο κ. Τσαούσης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «έπρεπε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος για να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι πρέπει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το προσφυγικό ζήτημα. Σήμερα, νομοθετούν κυριολεκτικά 'στο πόδι', προσπαθούν να οργανώσουν την καταγραφή και ταυτοποίηση ενώ στήνουν και 'λειτουργούν' κέντρα φιλοξενίας σε ολόκληρη τη χώρα χωρίς προηγουμένως να προετοιμάσουν καν τις τοπικές κοινωνίες. Αν δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης ας μας το πουν. Το Ποτάμι έχει προτείνει τον ορισμό αρμόδιου Υπερ-υπουργού, υπαγόμενου απευθείας στον Πρωθυπουργό καθώς και συντονιστικό όργανο με συμμετοχή όλων των πολιτικών φορέων. Μας απάντησαν ότι 'δε θα συγκυβερνήσουμε'. Τότε, ας λύσουν μόνοι τους τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Λάρισας Κώστας Μπαργιώτας, τόνισε την αναγκαιότητα άμεσης αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης συντονισμένα και επεσήμανε την ακαταλληλότητα του συγκεκριμένου χώρου, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, ως δομής φιλοξενίας προσφύγων.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την επίσκεψη:

διαβάστε επίσης