10 Απριλίου, 2016

Το Ποτάμι στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Ριτσώνα

Ποτάμι

Στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα βρέθηκε το Σάββατο το πρωί κλιμάκιο του Ποταμιού. Συγκεκριμένα, ο πολιτικός υπεύθυνος του Τομέα Mεταναστευτικής Πολιτικής του Ποταμιού, Γιώργος Τσαούσης, συνοδευόμενος από τον γραμματέα της Τοπικής Οργάνωσης του Ποταμιού στην Εύβοια, Γιώργο Καρποδίνη, την εκπρόσωπο του Τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ευαγγελία Μιμίκου καθώς και εθελοντές του Ποταμιού, συναντήθηκαν και συνομίλησαν με τους αρμόδιους φορείς, που συντονίζουν τη λειτουργία του κέντρου, τον Σμήναρχο Αθανάσιο Γκανά, Διοικητή της αεροπορικής βάσης στην Τανάγρα, τον Δήμαρχο Χαλκιδέων Χρήστο Παγώνη, τους αντιδημάρχους κ. Τουχτίδη και κ. Δ. Παπαποστόλου, τον εκπρόσωπο του Δήμου στην Συντοντιστική Επιτροπή διαχείρισης του κέντρου κ. Κ. Μπαρούτα, τους γιατρούς του Ερυθρού Σταυρού, για τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του κέντρου, τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την εξασφάλιση στοιχειωδών συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε θέματα υποδομών.

Τα κυριότερα σημεία της ενημέρωσης αυτής συνοψίζονται στα παρακάτω:
Σύμφωνα με τον κ. Γκανά, τo κέντρο φιλοξενίας στη Ριτσώνα, στήθηκε μέσα σε 24 ώρες από 500 αεροπόρους της Πολεμικής Αεροπορίας το τετραήμερο της Καθαράς Δευτέρας και φιλοξενεί σήμερα 900 άτομα, Σύριους, Αφγανούς και Ιρακινούς, εκ των οποίων 300 παιδιά και 30 έγκυες γυναίκες. Το χώρο φιλοξενίας έχουν επισκεφθεί κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε., η Υπηρεσία Ασύλου καθώς και εκπρόσωποι ΜΚΟ, ενώ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντές. Το φαγητό των προσφύγων έχει αναλάβει η Πολεμική Αεροπορία, η οποία έχει συνάψει σύμβαση με εταιρία catering και διανέμεται τρεις φορές την ημέρα. Περιέχει ειδικά γεύματα για νήπια, έγκυες, θηλάζουσες μητέρες, διαβητικούς κ.λ.π. Το ηλεκτρικό ρεύμα εγκαταστάθηκε πρόσφατα από τους άνδρες της αεροπορικής βάσης της Τανάγρας. Στο χώρο φιλοξενίας υπάρχει σχολείο με δάσκαλο πρόσφυγα Σύριο όπου διδάσκονται αραβικά, αγγλικά και ελληνικά σε παιδιά και ενήλικες.

Επισημάνθηκε από τον κ. Δήμαρχο και τον κ. Σμήναρχο, η άμεση και επιτακτική ανάγκη εγκατάστασης δικτύου ύδρευσης για να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες και να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης πλυντηρίων για τον καθαρισμό των ρούχων τους, καθόσον μέχρι σήμερα ο χώρος υδρεύεται με υδροφόρες. Σύμφωνα με τον κ. Δήμαρχο, από την αρμόδια επιχείρηση του Δήμου (Δ.Ε.Υ.Α.Χ.) έχει εκπονηθεί η σχετική μελέτη για την κατασκευή του δικτύου ύδρευσης μήκους 13,5 χλμ. και κόστους περίπου 1.000.000 ευρώ, που θα εξυπηρετεί όχι μόνο τις ανάγκες του συγκεκριμένου κέντρου αλλά και τις βιομηχανίες της περιοχής. Όμως, οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου δεν προχωρούν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Την καθαριότητα του χώρου έχει αναλάβει ο Δήμος Χαλκιδέων, ωστόσο τα απορριμματοφόρα του Δήμου δεν επαρκούν για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες του κέντρου, ενώ απαιτείται η πρόσληψη προσωπικού για τις εργασίες καθαριότητας. Ήδη γίνεται προσπάθεια από τη Συντονιστική Επιτροπή του κέντρου να οργανωθούν οι πρόσφυγες σε ομάδες και να αναλάβουν οι ίδιοι την καθαριότητα του χώρου τους. Επίσης, δεν υπάρχει επίσημος διερμηνέας στο κέντρο, γεγονός που δυσχεραίνει την επικοινωνία των αρμοδίων και των γιατρών με τους πρόσφυγες. Την υγειονομική περίθαλψη των εγκατεστημένων προσφύγων έχουν αναλάβει οι γιατροί του Ερυθρού Σταυρού Χαλκίδας, οι οποίοι βρίσκονται στο χώρο μέχρι το βράδυ καθώς και οι γιατροί της αεροπορικής μονάδας, όταν υπάρχει ανάγκη. Στα άμεσα σχέδια είναι η εγκατάσταση ιατρείου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της αεροπορικής μονάδας καθώς και η κατασκευή αποθηκευτικού χώρου φαρμάκων, ρουχισμού, τροφίμων κ.λ.π.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Γ. Τσαούσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Πριν από ένα χρόνο η κυβέρνηση προσκάλεσε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν ελεύθερα στην Ελλάδα, χωρίς να έχει προετοιμαστεί για τη στοιχειώδη αξιοπρεπή υποδοχή και φιλοξενία τους. Σήμερα, συνεχίζει να υπάρχει έλλειψη σχεδιασμού αλλά και συντονισμού, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πραγματικούς εθελοντές να καλούνται να φέρουν σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο. Το Ποτάμι συγχαίρει αυτούς τους ανθρώπους και δεσμεύεται να ενισχύσει με κάθε τρόπο την προσπάθειά τους».

Δείτε φωτογραφίες: