1 Σεπτεμβρίου, 2016

Το Ποτάμι στο Κέντρο Διαμονής Προσφύγων Πέτρας Ολύμπου Πιερίας

Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής

Επίσκεψη στο Κέντρο Διαμονής Προσφύγων στην Πέτρα Ολύμπου του Νομού Πιερίας πραγματοποίησε την Τετάρτη 31 Αυγούστου κλιμάκιο του Ποταμιού, αποτελούμενο από τον Υπεύθυνο Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργο Τσαούση, τα τοπικά στελέχη Σπύρο Κίτσιο, Σπύρο Κανδηλάρη, Θόδωρο Τόνα και το μέλος του Τομέα Κατερίνα Τσαούση.

Το συγκεκριμένο Κέντρο, το οποίο λειτουργεί στις παλαιές εγκαταστάσεις του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κατερίνης, φιλοξενεί σήμερα 1228 άτομα, όλα μάλιστα της φυλής των Yezidi (κυρίως ιρανικής αλλά και συριακής καταγωγής), στη συντριπτική τους πλειοψηφία οικογένειες και μεταξύ των οποίων 648 παιδιά (κανένα ασυνόδευτο). Η διαμονή τους γίνεται σε σκηνές, η σίτισή τους με catering, η καθαριότητα από τις δημοτικές υπηρεσίες αλλά και ιδιωτικές εταιρίες ενώ υπάρχει ιατρική παρακολούθηση - περίθαλψη (ΜΚΟ ADRA) και σταθερή υδροδότηση. Επίσης, ένα εκ των υφιστάμενων κτιρίων διαμορφώθηκε ως ειδικός χώρος φιλοξενίας γυναικών σε περίοδο λοχείας ενώ οι ίδιοι οι διαμένοντες έχουν οργανώσει μία ιδιότυπη 'αγορά' με διάφορα καταστήματα και υπηρεσίες όπως μανάβικο, παντοπωλείο, κουρείο - κομμωτήριο. Σημειωτέον ακόμη ότι μόνιμη παρουσία έχουν στο χώρο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και πολλές ξένες ΜΚΟ.

Την αντιπροσωπεία του Ποταμιού υποδέχθηκε και ξενάγησε στους χώρους του Κέντρου ο Συντονιστής, Επίλαρχος Τεθωρακισμένων Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, ο οποίος συνεπικουρείται από δύο ακόμη αξιωματικούς αλλά και αστυνομική δύναμη για την τήρηση της τάξης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης - 'αυτοψίας', διαπιστώθηκε τόσο η φιλότιμη προσπάθεια που κάνουν όλοι όσοι προσφέρουν εργασία (εθελοντική ή αμοιβόμενη) για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου, υπό πραγματικά αντίξοες συνθήκες αλλά και ο φιλήσυχος χαρακτήρας των διαβιούντων εκεί προσφύγων (χαρακτηριστικό της φυλής των Yezidi).

Τέλος, σύμφωνα με τον στρατιωτικό Διοικητή - Συντονιστή, το μέλλον της εν λόγω δομής είναι άγνωστο, αφού με την έλευση του χειμώνα και τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην περιοχή, θα πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργηθούν υποδομές φιλοξενίας εντός κτιρίων και όχι σκηνών.

Δείτε φωτογραφίες: