23 Δεκεμβρίου, 2016

Το Ποτάμι στο "Χριστουγεννιάτικο χωριό του κόσμου" στην Κατερίνη

Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής

Το "Χριστουγεννιάτικο χωριό του κόσμου", το οποίο λειτουργεί για 3η συνεχόμενη χρονιά στην Κατερίνη, επισκέφθηκε κλιμάκιο του Ποταμιού με επικεφαλής τον Υπεύθυνο Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργο Τσαούση, συνοδευόμενο από τα μέλη του Τομέα Δημήτρη Κτενίδη και Κατερίνα Τσαούση και τα τοπικά στελέχη Σπύρο Κανδηλάρη και Σπύρο Κίτσιο.

Το συγκεκριμένο "χωριό" είναι το μοναδικό στην Ελλάδα υπό ένα διαφορετικό, εναλλακτικό τρόπο λειτουργίας, αφού όλες οι υποδομές κατασκευάστηκαν αφιλοκερδώς από τοπικούς επαγγελματίες, οι υπηρεσίες παρέχονται αποκλειστικά σε εθελοντική βάση και δε γίνεται καμία συναλλαγή με χρήματα, με το 'αντίτιμο' εισόδου μάλιστα να αποτιμάται σε ένα κουτί γάλα και ένα παιχνίδι ή βιβλίο κατ' άτομο! Η όλη λειτουργία του χώρου αποτελεί μέρος των δράσεων της "Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας", η οποία επιτελεί σημαντικό κοινωνικό έργο στην περιοχή ήδη από το 2008, σε πολλαπλά μάλιστα επίπεδα (δασοπροστασία, λειτουργία κοινωνικού παντοπωλείου και φαρμακείου κ.λπ.). 'Ψυχή' της Ομάδας είναι ο εκπαιδευτικός Ηλίας Τσολακίδης, ο οποίος υποδέχθηκε τα στελέχη του Ποταμιού και παρέλαβε αυτοπροσώπως την προσφορά τους σε γάλα και παιχνίδια ενώ την ξενάγηση σε όλους τους χώρους ανέλαβε ο επίσης εθελοντής Μανώλης Βρέντζος.

Σημειωτέον ότι αφορμή για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Ποταμιού αποτέλεσε η παρουσία προσφυγόπουλων με τις οικογένειές τους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν εκεί με 4 λεωφορεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Δερβένι. Τα παιδιά έπαιξαν στον ανοιχτό χώρο, απασχόληθηκαν σε διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες και έλαβαν χριστουγεννιάτικα δώρα, σε μία πραγματική απόδραση από τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά.

Τέλος, ο Γιώργος Τσαούσης εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του Ποταμιού για τη συνέχιση λειτουργίας του "Χριστουγεννιάτικου χωριού του κόσμου", ειδικά μάλιστα αναφορικά με την παράταση παραχώρησης του οικοπέδου που το φιλοξενεί, ιδιοκτησίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πέραν της συμβατικής λήξης το 2017.

Δείτε φωτογραφίες: