7 Φεβρουαρίου, 2017

Το Ποτάμι στηρίζει την πραγματική αυτοτέλεια και την αναβάθμιση των Πανεπιστημίων

Ποτάμι

Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης συναντήθηκε με μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ τους κ.κ. Στάθη Ευσταθόπουλο και Γεράσιμο Σιάσο. Στη συνάντηση συμμετείχαν η κα. Αντιγόνη Λυμπεράκη μέλος του πολιτικού συμβουλίου του Ποταμιού και ο υπεύθυνος του τομέα Έρευνας του Ποταμιού Καθηγητής κ. Γιώργος Νυχάς.

Το βασικό ζήτημα που τέθηκε στη συζήτηση, ήταν η συνεχής υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ της χώρας και τα σημαντικά προβλήματα που έχουν προκύψει καθώς επίσης και οι σημαντικές δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζουν οι ΕΛΚΕ των ΑΕΙ μετά και από τις πρόσφατες ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού. Αναδείχθηκε το έλλειμα πραγματικής αυτονομίας των Πανεπιστημίων, δείγμα της οποίας είναι όπως είπαν και οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΔΕΠ το γεγονός ότι τα Πανεπιστήμια δεν έχουν πραγματικό ρόλο στον ορισμό των εισακτέων φοιτητών σε σχέση και με τους πόρους τους οποίους διαθέτουν προκειμένου να διασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι το Ποτάμι τόσο στον δημόσιο διάλογο όσο και στη Βουλή στηρίζει έμπρακτα όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και βέβαια αυτή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να ανασχεθεί πλέον το φαινόμενο του brain-drain. Συμφώνησε και ανέφερε ότι είναι βασική πρόταση του Ποταμιού, η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών από τα ελληνικά Πανεπιστήμια ενώ τάχθηκε για ακόμη μία φορά υπέρ της αξιολόγησης, μια απαγορευμένη λέξη, όπως χαρακτηριστικά είπε για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Τέλος στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε εκτενής αναφορά για τις συνεχόμενες αποσπασματικές νομοθετικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, οι οποίες έχουν προκαλέσει αρρυθμίες και αναστάτωση στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σχετικά