21 Ιουνίου, 2017

Το Ποτάμι στη γιορτή υιοθεσίας αδέσποτων ζώων

Ποτάμι

Στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο διοργανώθηκε και φέτος από το ραδιοφωνικό σταθμό ΖΟΟ 90.8 η γιορτή υιοθεσίας αδέσποτων ζώων.

Με τη συμμετοχή πέντε φιλοζωϊκών οργανώσεων της πόλης, της ομάδας εθελοντών των Therapy Dogs, της εταιρείας ζωοτροφών Farmina, του pet shop “Friends” και πλήθος κόσμου η εκδήλωση στέφθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία καθώς μέχρι το τέλος της βραδιάς έγιναν αρκετές υιοθεσίες και αρκετά ζωάκια βρήκαν τη νέα τους οικογένεια.

Ο Τόμυ, η Μπλάκυ, ο Ιντερφίξ και πολλά ακόμα τετράποδα όπως και πολλά κουτάβια έκαναν τις βόλτες τους, πόζαραν για φωτογραφίες και έψαχναν τους νέους τους γονείς.

Αντιπροσωπεία του Ποταμιού Θεσσαλονίκης απαρτιζόμενη από το μέλος του Τομέα Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κατερίνα Τσαούση, τον Πολιτικό Υπεύθυνο Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργο Τσαούση, το μέλος της ΜΕΣΥΑ Φανή Τατανάρη και το μέλος Άρτεμις Παντελεμίδου συνομίλησε με τις προέδρους των φιλοζωϊκών οργανώσεων για τη δράση και τα προβλήματά τους, γνώρισε τους υποψηφίους προς υιοθεσία και συνεχάρη το ραδιοφωνικό σταθμό ΖΟΟ για την πρωτοβουλία και τη διοργάνωση καθώς η συγκεκριμένη εκδήλωση προσφέρει σημαντική βοήθεια στις φιλοζωϊκές οργανώσεις τόσο για τις υιοθεσίες που γίνονται κατά η διάρκεια της όσο και για την οικονομική βοήθεια που τους προσφέρεται από τον κόσμο που αγοράζει τα προϊόντα τους φτιαγμένα από τα χέρια των εθελοντών τους.

Το Ζωοφιλικό Σωματείο “Η Αγάπη” με πρόεδρο την Ιζαμπέλα Μποτονάκη προσφέρει καταφύγιο σε περίπου 30 σκυλιά και 50 γάτες στις εγκαταστάσεις του στην Πυλαία.

Παράλληλα σιτίζει, στειρώνει και περιθάλπει μεγάλο αριθμό αδέποτων ζώων της πόλης, οργανώνει ομιλίες σε σχολεία για την ενημέρωση των μαθητών, δασκάλων και καθηγητών σχετικά με τις υποχρεώσεις μας απέναντι στα αδέσποτα ζώα και έχει στο ενεργητικό του πολλές υιοθεσίες.

Το Ζωοφιλικό Σωματείο “Αδέσποτος Πλανήτης” με πρόεδρο την Ελένη προσφέρει καταφύγιο σε περίπου 200 ζώα στις δύο εγκαταστάσεις του στην περιοχή της Εξοχής.

Παράλληλα σιτίζει, στειρώνει, διασώζει και περιθάλπει πολλά αδέσποτα ζώα και έχει στο ενεργητικό του και αυτό πολλές υιοθεσίες.

Η Φιλοζωϊκή Οργάνωση “Νοιάζομαι” με πρόεδρο την Εύη Καλαϊτζίδου προσφέρει καταφύγιο σε περίπου 30 σκυλια και γάτες και σε πέντε ανάπηρα σκυλιά στις εγκαταστάσεις της στο Φοίνικα. Είναι από τις ελάχιστες οργανώσεις στην Ελλάδα που περιθάλπει ζώα με ειδικές ανάγκες (ανάπηρα, τυφλά) και φροντίζει να έχουν μια πολύ καλή ποιότητα ζωής παρά την αναπηρία τους. Παράλληλα σιτίζει, στειρώνει, διασώζει, και περιθάλπει πολλά αδέσποτα ζώα και έχει στο ενεργητικό του πολλές υιοθεσίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Φιλοζωϊκός Σύλλογος Εθελοντών Θερμαϊκού “Ο Σείριος” φιλοξενεί σε σπίτια και κτήματα εθελοντών περίπου 80 ζώα, σιτίζει, στειρώνει, διασώζει, και περιθάλπει πολλά αδέσποτα ζώα και έχει στο ενεργητικό του για φέτος 110 υιοθεσίες.

Το Φιλοζωϊκό Σωματείο “Φροντίζω” Νεάπολης – Συκεών με πρόεδρο τη Σοφία Λεοντιάδου φιλοξενεί και περιθάλπει αδέσποτα ζώα σε σπίτια εθελοντών ενώ παράλληλα σιτίζει, στειρώνει και διασώζει αδέσποτα ζώα και συμμετέχει στο πρόγραμμα “Συγκάτοικοι στον ίδιο πλανήτη” με ομιλίες και ενημερώσεις στα σχολεία σχετικά με τα ζώα. Έχει στο ενεργητικό του συνολικά 110 υιοθεσίες.

Η ομάδα των Therapy Dogs (Σκυλιά Θεραπείας) είναι μια ομάδα εθελοντών που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια τη δράση της και σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες (ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς, φυσιοθεραπευτές κλπ.) βοηθούν με τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά τους στη θεραπεία παιδιών με ειδικές ανάγκες. Συνεργάζονται με την ΕΛΕΠΑΠ και το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία “Ο Άγιος Δημήτριος”. Δυστυχώς τα Σκυλιά Θεραπείας δεν επιτρέπονται στα νοσοκομεία σε αντίθεση με πολλές χώρες του εξωτερικού.

Τα προβλήματα όλων των οργανώσεων που συμμετείχαν πολλά όπως η έλλειψη οικονομικών πόρων για τη σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ζώων που φροντίζουν καθώς βασίζονται μόνο στις εισφορές και την ευαισθησία των απλών πολιτών και εθελοντών που αγαπούν τα ζώα και στα παζάρια που οργανώνουν οι ίδιοι με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων ενώ οι Δήμοι λαμβάνουν κονδύλια για τα αδέσποτα ζώα που δυστυχώς δεν αξιοποιούν. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη εθελοντών για τη λειτουργία των καταφυγίων με αποτέλεσμα πολλές φορές να υπάρχουν μόνο ελάχιστοι άνθρωποι για να φροντίσουν δεκάδες ζώα σε καθημερινή βάση. Επίσης ο μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων σε συνδυασμό με την προτίμηση των πολιτών που θέλουν να υιοθετήσουν ζώα στα κουτάβια και όχι στα μεγαλύτερα σε ηλικία ζώα έχει ως αποτέλεσμα τα καταφύγια να είναι γεμάτα με ζώα άνω του ενός έτους.

Να σημειωθεί ότι όλοι όσοι υιοθέτησαν κάποιο ζώο υπέγραψαν συμβόλαιο υιοθεσίας και θα παραλάβουν το ζώο που υιοθέτησαν κατόπιν ελέγχου του χώρου τους από την αντίστοιχη φιλοζωϊκή οργάνωση καθώς κύριο μέλημα όλων των οργανώσεων είναι να υιοθετηθεί ένα ζώο από ανθρώπους που θα το αγαπούν και θα το φροντίζουν και όχι απλά και μόνο να υιοθετηθεί.

Σε συνομιλία που είχε η Κατερίνα Τσαούση με τη Διευθύντρια Μάρκετινγκ του ραδιοφωνικού σταθμού εξέφρασε την ευχή να διοργανώνεται η συγκεκριμένη εκδήλωση δύο φορές το χρόνο κάτι που ήδη υπάρχει στα πλάνα του σταθμού εφόσον είναι μια εκδήλωση που αγκαλιάζεται από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και βοηθάει τόσα ζωάκια να υιοθετηθούν.

Δείτε τις φωτογραφίες

Σχετικά