4 Ιουλίου, 2017

Το Ποτάμι σε εκδήλωση για το προσφυγικό στη Θεσσαλονίκη

Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής

Σε ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσε η «Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» με θέμα «Προσφυγικό: η διαχείριση στην πράξη» και έλαβε χώρα στο Μουσείο Φωτογραφίας του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, παρευρέθηκαν και συμμετείχαν οι δικηγόροι Γιάννα Παναγοπούλου, μέλος του Πολιτικού συμβουλίου του Ποταμιού και Γιώργος Τσαούσης, υπεύθυνος του τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του Κινήματος αντίστοιχα.

Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος – συντονιστής του Δικτύου «Χάρτα της Ειδομένης», Παύλος Νεράντζης και χαιρέτισε ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ανδρέας Τάκης, αναπτύχθηκαν οι εισηγήσεις:

  • «Γεωγραφικός περιορισμός: η επιβολή ενός μέτρου δυσανάλογου του σκοπού του», από την Όλγα Παπαδοπούλου - δικηγόρο, συντονίστρια του προγράμματος παροχής νομικών και άλλων βασικών πληροφοριών για πρόσφυγες.
  • «H μετεγκατάσταση ως έκτακτο μέτρο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης», από την Αγγελική Νικολοπούλου - δικηγόρο, συντονίστρια του προγράμματος Stop Mare Mortum και
  • «Από την μετεγκατάσταση στην εγκατάσταση. Αστικές δομές φιλοξενίας και διαδικασίες ενσωμάτωσης των αιτούντων άσυλο», από την Ελένη Τσαουσάκου - δικηγόρο & νομική σύμβουλο στο πρόγραμμα REACT Θεσσαλονίκης (Refugee, Assistance, Collaboration, Thessaloniki).

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τον Δημήτρη Βαραδίνη (δικηγόρο, Συντονιστή Νομικής Υπηρεσίας της «PRAKSIS»), την Ελίνα Γαλάνη (δικηγόρο νομικής υπηρεσίας του Ελληνικού συμβουλίου για τους Πρόσφυγες), την Ευσταθία Λαϊνά (δικηγόρο Νομικής Υπηρεσίας της «SolidarityNow») και τον Θωμά Χαραλαμπίδη (δικηγόρο στο τμήμα παιδικής προστασίας της «Άρσις»).

Στη συνέχεια έλαβαν χώρα τοποθετήσεις και ερωτήσεις. Ο υπεύθυνος του τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ποταμιού Γιώργος Τσαούσης, στη δική του τοποθέτηση, εστίασε αρχικά στην αυθαίρετη επιβολή του λεγόμενου «γεωγραφικού περιορισμού» στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, εξαιτίας του οποίου δεν αναδιανέμονται οι άνθρωποι αυτοί στην υπόλοιπη χώρα αλλά και στην αποτυχία του προγράμματος εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων κατά τη σχολική χρονιά 2016-2017, οπότε μόλις το 20% των παιδιών παρακολούθησαν μαθήματα στα ειδικά τμήματα των σχολείων.