25 Μαΐου, 2016

Το Ποτάμι σε Διεθνές Συνέδριο για το Προσφυγικό στην Σαμψούντα

Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής

Σε διεθνές συνέδριο με επίκεντρο το προσφυγικό που συνδιοργάνωσαν η Διεθνής Ένωση Δικηγόρων 'UIA' και ο Δικηγορικός Σύλλογος Σαμψούντας, συμμετείχε ο υπεύθυνος Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ποταμιού, δικηγόρος Γιώργος Τσαούσης. Το συνέδριο είχε ως θέμα 'Legal Solutions to the Refugee and Migrant Crisis' (Νομικές λύσεις για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση) και πραγματοποιήθηκε στις 20 - 21 Μαΐου με την υποστήριξη και του Δικηγορικού Συλλόγου Κωνσταντινούπολης στην Σαμψούντα. Σημείωσε δε μεγάλη επιτυχία, συγκεντρώνοντας σημαντικές προσωπικότητες αλλά και πλήθος συμμετεχόντων δικηγόρων, ενώ καλύφθηκε εκτενώς από τα τουρκικά ΜΜΕ.

Στις δυο ημέρες των εργασιών πραγματοποιήθηκαν ομιλίες δικηγόρων από ΗΠΑ, Καναδά, Ινδία, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Ουγγαρία και Τουρκία ενώ τη χώρα μας εκπροσώπησαν ο κ. Τσαούσης, μαζί με τους επίσης δικηγόρους Νικόλαο Αργυρίου και Σωτήριο Φέλιο. Συζητήθηκαν εκτενώς όλες οι επιμέρους πτυχές της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης, με έμφαση στο πρόβλημα της διακίνησης των ανθρώπων από τις χώρες καταγωγής τους προς Τουρκία και ΕΕ αλλά και την ανάγκη θέσπισης νομοθετικών ρυθμίσεων αναφορικά με την κατ' αρχήν προστασία των προσφύγων και το μετέπειτα δικαίωμά τους για άσυλο, εργασία, εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη. ΄Ολα τα παραπάνω συγκέντρωσαν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, παρουσιαζόμενα από τους ομιλητές υπό το πρίσμα των διαφορετικών εθνικών νομοθεσιών, με μία ταυτόχρονη προσπάθεια αναζήτησης κοινών νομικών λύσεων.

Ο Γιώργος Τσαούσης στην ομιλία του σημείωσε μεταξύ άλλων: «Έχουμε πρόσφατα προχωρήσει, η ΕΕ με την Τουρκία, στη σύναψη συμφωνίας ‘για τη μεταναστευτική κρίση και την εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας’. Μία συμφωνία που επετεύχθη έπειτα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις των μερών αλλά και αφού φτάσαμε κυριολεκτικά στο ‘σημείο 0’ της προσφυγικής κρίσης. Κι ενώ οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι για τα αποτελέσματά της – αποτροπή νέων ροών, δημιουργία αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης σε Ελλάδα και Τουρκία, μετεγκατάσταση Σύριων στις ευρωπαϊκές χώρες με ανταλλάγματα την έκτακτη χρηματοδότηση της Τουρκίας, την κατάργηση βίζας για είσοδο των Τούρκων υπηκόων στην ΕΕ αλλά και την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων – δεν μπορούμε να αποφύγουμε να είμαστε ταυτόχρονα και επιφυλακτικοί: θα τηρηθούν οι υποσχέσεις των 2 πλευρών; Θα παταχθεί επιτέλους η παράνομη, ‘δολοφονική’ διακίνηση ανθρώπων από το Αιγαίο; θα βρουν οι πραγματικοί πρόσφυγες – ή έστω αρκετοί εξ αυτών – τη γη που θα τους φιλοξενήσει, ίσως ακόμη και τη νέα πατρίδα που θα τους αγκαλιάσει για ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή τους;».
Κλείνοντας, ο υπεύθυνος Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ποταμιού προέτρεψε: «να αντιμετωπίσουμε αυτήν την έκτακτη κατάσταση ως ‘προοπτική’ και όχι ως ‘πρόβλημα’. Για να μη χρειαστεί να συζητήσουμε ξανά για τη σχέση της μετανάστευσης με την εγκληματικότητα, την τρομοκρατία ή ακόμη και την αποσταθεροποίηση».

Δείτε φωτογραφίες: