31 Αυγούστου, 2018

Το Ποτάμι προσφέρει πολιτική με «λογική και ευαισθησία»

Μίλτος Κύρκος

Καλεσμένος της Μάιρας Μπάρμπα στην καθημερινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΙ «Online» ήταν ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος. Όπως ανέφερε, το Ποτάμι προσφέρει στην πολιτική σκηνή της χώρας λογική και ευαισθησία. «Λογική γιατί στηρίζουμε οτιδήποτε πρέπει να στηριχθεί έξω απο ιδεοληψίες και ταυτόχρονα δείχνουμε ευαισθησία κοινωνική και εθνική. Πιστεύω, λοιπόν, στην αυτόνομη πορεία του Ποταμιού.

Οι ιδέες του το αξίζουν και κυρίως δίνουμε τη δυνατότητα στον ψηφοφόρο, ο οποίος είναι απογοητευμένος από την κυβέρνηση, αλλά δεν πάει και το χέρι του να ψηφίσει ούτε τον κ. Βορίδη, ούτε τον κ. Γεωργιάδη, ούτε τη Νέα Δημοκρατία που δειλιάζει να πει “αυτά δεν με εκφράζουν”. Και άκουσα πριν την κ. Σπυράκη που μας λέει “ακούστε το πρόγραμμα μας” αλλά το πρόγραμμα που προβάλει ο κ Βορίδης ως υπεύθυνος για τη Δημόσια Διοίκηση αναφέρει μικρό και ευέλικτο κράτος διώχνοντας τους δημοσίους υπαλλήλους. Μα δεν είναι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αυτό, είναι το δικό του! Τέλος πια με τα φέουδα των υπουργών.

Σχετικά με τον ανασχηματισμό, εμένα με ενδιαφέρει εάν έκριναν πως αυτά τα τρία χρόνια στη δικαιοσύνη ήταν επιτυχημένος ο κ. Κοντονής, άρα η πολιτική της κυβέρνησης. Μειώθηκαν οι χρόνοι απονομής δικαιοσύνης; Μπόρεσε η δικαιοσύνη να ελευθερώσει τον πολίτη από τα εμπόδια που του βάζει; Δεν ειναι θέμα να φύγει ο ένας και να έρθει ο άλλος, αλλά να μάθουμε τους λόγους μιας αποτυχίας ώστε να κρίνουμε τι πρέπει να γίνει. Αντί για αυτό είδαμε μεταγραφές που δεν πείθουν ότι εκπροσωπούν το νέο και καθόλου συζήτηση επι της ουσίας».

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη εδώ:

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ:

Είμαστε και ενόψει έναρξης του υπουργικού Συμβουλίου του νέου κυβερνητικού σχήματος. Κάντε μας ένα σχόλιο για την νέα κυβέρνηση. Εκτιμάτε κι εσείς ότι με αυτήν θα πάει ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι τις εκλογές; Και πότε τις βλέπετε τις εκλογές;

Ας πάρουμε την πάσα από το σαθρό οικοδόμημα που είδαμε. Δεν είναι η γέφυρα σαθρή, είναι τα θεμέλια του κράτους μας σαθρά. Και αυτό που είπε ο δήμαρχος για τις αρμοδιότητες είναι ακριβώς αυτό που έκαψε και το Μάτι και προκάλεσε το θάνατο τόσων συμπολιτών μας.

Άμα δεν βάλεις εκεί το δάχτυλο, στις αρμοδιότητες που είναι παντού μοιρασμένες και κανείς δεν έχει την ευθύνη, όπως πολύ σωστά είπατε, τίποτα άλλο δεν μπορεί να γίνει. Είτε αλλάζεις υπουργούς, είτε βάζεις καινούργιους ή παλιούς, τίποτε δεν μπορεί να γίνει αν δεν βάλεις το δάχτυλο εκεί που είναι η ρίζα του προβλήματος.

Για κάθε θέμα που προκύπτει υπάρχουν πέντε, δέκα, δεκαπέντε, σαράντα τρεις αρμόδιοι για το Μάτι. Καταλαβαίνετε ότι όταν μιλάμε για όλα τα υπόλοιπα, μιλάμε για ένα εποικοδόμημα, για ένα όραμα, για ιδέες. Αλλά εκεί που πραγματικά μετράει, στην καθημερινότητά μας, τα κυβερνώντα κόμματα και το σημερινό αλλά και τα προηγούμενα όχι μόνο δεν δίνουν λύσεις στα προβλήματα αλλά τα προχωράνε και ακόμα παραπέρα με καινούργιες θέσεις, καινούργιες δομές.

Άρα εγώ δεν πιστεύω πως αυτή η κυβέρνηση που θα είναι προεκλογική - δεν θα πάει με αυτή ακριβώς την κυβέρνηση στις εκλογές - αλλά πιστεύω πως θέλει να δώσει ένα μήνυμα και ενόψη της έκθεσης της Θεσσαλονίκης. Αλλά δεν αλλάζουν ουσιαστικά τα προβλήματα και κυρίως αυτό που θα περίμενα εγώ δεν είναι να φύγει ο κ. Κοντονής ή να φύγει ο κ. Κουρουμπλής. Εγώ θέλω να μάθω αυτά τα τρία χρόνια στη δικαιοσύνη ήταν επιτυχημένος ο κ. Κοντονής, άρα η πολιτική της κυβέρνησης; Αν ναι, μειώθηκαν οι χρόνοι απονομής δικαιοσύνης; Μπόρεσε η δικαιοσύνη να ελευθερώσει τον πολίτη από τα βάρη που του βάζει; Αν ναι πάμε καλά, αν όχι..

Η αποπομπή δηλαδή του κυρίου Κοντονή δεν εξέφρασε ουσιαστικά ότι δεν ήταν ο υπερ-επιτυχημένος υπουργός;

Πιστεύετε δηλαδή ότι τα πρόσωπα είναι αυτά που φταίνε για την αποτυχία; Την ενδεχόμενη, δεν λέω υποχρεωτικά, την ενδεχόμενη αποτυχία μιας κυβερνητικής πολιτικής;

Δεν πρέπει και τα πρόσωπα να τα βάλουμε στο ίδιο πλαίσιο με το σύστημα; Γιατί, εν τέλει, αυτός ο συνδυασμός τις περισσότερες φορές αποδεικνύεται μη λειτουργικός.

Βεβαίως, αρκεί να μπορέσουμε να πούμε πρώτα πού το σύστημα δεν δούλεψε, ποια λάθη έγιναν και τι θα διορθώσουν.

Αυτό το σύστημα ποιος το αλλάζει τελικά; Δεν είναι τα πρόσωπα κύριε Κύρκο αυτά τα οποία καλούνται να το αλλάξουν;

Όχι, όχι, το σύστημα δεν είναι πρόσωπα γιατί έχουμε δει πως με συνεχή αλλαγή προσώπων, και αυτό που κάνουμε στην Ελλάδα είναι «φύγε συ έλα συ», δεν αλλάζουμε το σύστημα. Έλα εσύ, θα τα κάνεις καλύτερα επειδή δεν σε ξέρω. Ο προηγούμενος έφυγε διότι τον ήξερα, τον έμαθα, δεν το άλλαξε. Άρα το σύστημα δεν είναι τα πρόσωπα. Το σύστημα είναι οι δομές, είναι οι λειτουργίες, είναι οι κανόνες, είναι οι νόμοι.

Προφανώς, αλλά ποιος τα τροποποιεί, ποιος τα αλλάζει;

Οι κυβερνήσεις.

Οι κυβερνήσεις από πρόσωπα αποτελούνται λοιπόν. Πέρα από την συνέχιση ή μη συνέχιση του κράτους για να τα πούμε πιο ορθά, γιατί είναι προφανές αυτό το οποίο λέτε, με τις συνεχείς εναλλαγές προσώπων, κάποια στιγμή δεν πρέπει να βρεθεί και κάποιος που θα πει «εγώ αυτό το πράγμα θα το κάνω καλύτερα;»

Ωραία, και θα περιμένουμε έναν Μεσσία που σε κάποιο υπουργείο θα θελήσει να θυσιάσει τον εαυτό του για να κάνει τις ήδη καθυστερημένες αλλαγές; Ή περιμένουμε από τα πολιτικά κόμματα, με όλο το επιστημονικό δυναμικό που έχουν να μας εξηγήσουν π.χ. το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που όπως είπε η κυρία Σπυράκη «έρχεται». Δεν το βλέπουμε εμείς έτσι με τέτοια άνεση, αλλά τέλος πάντων ας το δεχθούμε. Τι ακριβώς θα αλλάξει;

Άκουσα προχθές τον κύριο Βορίδη ο οποίος με την θέση του υπεύθυνου για τη Δημόσια Διοίκηση εξήγησε πως θα κόψουμε το κράτος, θα το κάνουμε μικρό και ευέλικτο διώχνοντας τους δημοσίους υπαλλήλους. Δεν είναι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αυτό. Αλλά το σύστημα των ελληνικών κομμάτων είναι: θα βάλω έναν Υπουργό, θα τον ξεχάσω. Αν τα κάνει χάλια, θα τον καθαρίσω σε κάποιον ανασχηματισμό, αλλά μέχρι να τα κάνει χάλια τον έχω ξεχάσει.

Δεν υπάρχει ένα πρόγραμμα που να λέει: τον πρώτο χρόνο θα κάνω αυτό, το δεύτερο αυτό και τον τρίτο το άλλο. Που να είναι μελετημένο τι γίνεται.

Έτσι αφήνω τον κάθε κύριο Βορίδη και τον κάθε υπουργό να κρίνεται, υποτίθεται. Μα δεν κρίνεται αν φύγει ο κύριος Κοντονής. Εγώ θέλω να μάθω τι δεν έκανε καλά και έφυγε ή τι έκανε καλά και έφυγε. Αυτό είναι που μας νοιάζει στην πολιτική.

Τώρα επειδή αναφερθήκατε στη Νέα Δημοκρατία, δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω. Είχατε ανοικτή κρούση, ανοικτή πρόταση για να το πω ορθότερα. Η κυρία Μπακογιάννη ήταν η πιο πρόσφατη που έκανε λόγο για μία προεκλογική συνεργασία Νέας Δημοκρατίας με Το Ποτάμι. Το Ποτάμι, αλήθεια είναι ότι, έχει πληγεί εντονότατα. Και υπάρχει έτσι ένα θολό ενδεχομένως στίγμα για αρκετό κόσμο μετά και την απομάκρυνση από το Κίνημα Αλλαγής.

Όχι μόνο από την απομάκρυνση, αλλά και από την προσέγγιση. Την προσέγγιση και την μετέπειτα απομάκρυνση.

Η πρόταση της κυρίας Μπακογιάννη δεν απηχεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως μας είπε πριν η κυρία Σπυράκη, αλλά είναι μία ενδιαφέρουσα πρόταση γιατί δείχνει την ανάγκη της συντηρητικής παράταξης - με αυτές τις ακροδεξιές κορώνες που γεμίζουν τον τύπο τον τελευταίο καιρό- να δείξει ότι έχει και ένα μεταρρυθμιστικό, κεντρώο προφίλ.

Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε με τις μεταγραφές - αποτυχημένες κατά τη γνώμη μου γιατί δεν μπορούσαν να σηματοδοτήσουν κάτι, αλλά τέλος πάντων αυτoύς είχε - έτσι και η κυρία Μπακογιάννη θέλησε να δώσει στη Νέα Δημοκρατία ένα “πασπάλισμα”. Η πολιτική δεν πάει με πασπαλίσματα.

Εμείς πραγματικά έχουμε κάνει πάρα πολύ μεγάλα λάθη. Το καλό με τα δικά μας λάθη είναι πως εμείς πρώτοι τα πληρώνουμε. Εμείς ζητάμε συγγνώμη από τον Ελληνικό λαό. Εμείς προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Δεν τα κουβαλάμε, δεν δημιουργούμε προβλήματα στην χώρα. Αντίθετα, όπου χρειάζεται, η ψήφος μας είναι εκεί για να προχωρήσει τα πράγματα για τα οποία άλλοι αδιαφορούν.

Από εκεί και πέρα όμως, θα προχωρήσουμε και εμείς από ό,τι φαίνεται αυτοδύναμα στις εκλογές. Ίσως δεν είναι Το Ποτάμι που γνωρίσατε. Το Ποτάμι που είχε λύσεις. Το Ποτάμι που παρουσίαζε την αλλαγή της Δημόσιας Διοίκησης σαν αιχμή που θα εκβίαζε τις κυβερνήσεις.

Τώρα είμαστε πολύ πιο συρρικνωμένοι και σε δύσκολη θέση. Αλλά αυτό που αποτελούμε, κι ας το πούμε χαρούμενα με έναν τίτλο ενός έργου, είναι προσέγγιση στην πολιτική με “λογική και ευαισθησία”. Λογική γιατί στηρίζουμε ο,τιδήποτε πρέπει να στηριχθεί και βάζουμε το δάκτυλο εκεί που...

Άρα και την Συμφωνία των Πρεσπών;

Φυσικά. Και σε θέματα εθνικά, πόσο μάλλον και στα κοινωνικά. Στηρίξαμε τόσο καιρό όλα τα μέτρα, το σύμφωνο συμβίωσης και το θέμα της ιθαγένειας και τα λοιπά. Και φυσικά το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είχαμε προχθές στο Ευρωκοινοβούλιο, γιατί έρχομαι και από εκεί, τον κύριο Ντιμιτρόφ, τον υπουργό Εξωτερικων της FYROM-Μακεδονίας. Αν βλέπατε πώς τον αποδέχθηκε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα! Δεν λέω οι Έλληνες ευρωβουλευτές με τις διαφοροποιήσεις τους, αλλά οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές. Είναι ένα ώριμο ζήτημα που πρέπει να τελειώσει. Η Συμφωνία των Πρεσπών - με όλα τα προβλήματα τα οποία μας δημιουργεί, διότι δεν είναι μία συμφωνία που εμείς την γράψαμε, είναι ένας συμβιβασμός - το Ποτάμι, αν φτάσει αυτή στη Βουλή, πραγματικά έχει δεσμευτεί με τον αρχηγό του ότι θα το ψηφίσει.

Όπως και σε κάθε θέμα που είχε έρθει στη Βουλή και έχει σημασία για τον τόπο.

Άρα δικαίως θεωρείται,και έχει αναφερθεί και σε διάφορες φάσεις έχει γίνει σχετική διαρροή, ότι η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί το Ποτάμι έναν φυσικό σύμμαχο;

Όχι. Διότι δυστυχώς στην καθημερινή πολιτική, η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί τις ιδέες του Ποταμιού. Είναι στην άλλη, αντίπαλη όχθη πολλές φορές.

Δυστυχώς διότι αυτή η κυβέρνηση της Αριστεράς θα έπρεπε,χωρίς ιδεοληψίες όμως ακραίες, να μπορεί να δει τα πραγματικά προβλήματα. Τριάντα πέντε χιλιάδες παιδιά είναι εκτός νηπιακών σταθμών. Έλεος! Δεν χρειαζόντουσαν οι μεγαλόστομες υποσχέσεις πέρσι και πρόπερσι. Δουλειά για να είναι είκοσι χιλιάδες παιδιά έξω , ή δέκα χιλιάδες έξω.

Εσείς προσωπικά...

Άρα με Το Ποτάμι δεν θα υπάρξει στήριξη της κυβερνήσεως. Έχουμε δηλώσει όμως ότι αυτά, τη Συμφωνία των Πρεσπών ή οτιδήποτε άλλο φτάσει στη Βουλή, το οποίο είναι καλό για τον τόπο, εμείς πάντα θα το ψηφίζουμε. Για αυτό σας είπα “λογική και ευαισθησία”.

Είναι σαφές, το καταθέσατε ξεκάθαρα.

Έχετε δεχτεί πρόταση συνεργασίας για να μπείτε, έστω και ατομικά πλέον, σε μία συνεργασία; Μας είπατε για την Νέα Δημοκρατία. Με ΣΥΡΙΖΑ σας φαίνεται πιο λογικό;

Όπως ξέρετε η υποστήριξη της κυβέρνησης προέρχεται από τους τοπικούς βουλευτές. Εγώ είμαι ευρωβουλευτής. Ανήκω στους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκεί είναι η δουλειά μου.

Δεν έχω δεχθεί καμία πρόταση. Δεν θα μπορούσα και να δεχτώ διότι είμαι Ευρωπαίος, δεν μετράει η ψήφος μου εδώ, άρα δεν μπορώ να στηρίξω ή να μην στηρίξω καμία κυβέρνηση.

Εγώ το έχω δηλώσει από τότε που το κόμμα μου είχε πάει στο ΚΙΝΑΛ, πριν φύγει.

Πιστεύω στην αυτόνομη πορεία του Ποταμιού. Οι ιδέες του αξίζουν και δίνουμε τη δυνατότητα στον ψηφοφόρο, ο οποίος είναι απογοητευμένος από την κυβέρνηση αλλά δεν πάει και το χέρι του να ψηφίσει ούτε τον κύριο Βορίδη, ούτε τον κύριο Άδωνη, ούτε τη Νέα Δημοκρατία που δειλιάζει να πει “ αυτά δεν με εκφράζουν”. Και αυτό έπρεπε να ρωτήσετε την κυρία Σπυράκη που μας λέει “ακούστε το πρόγραμμα”. Το πρόγραμμα που λέει ο Βορίδης, μόνο που δεν είναι της Νέας Δημοκρατίας, είναι το δικό του.

Λοιπόν δίνουμε σε αυτόν τον ψηφοφόρο, ο οποίος δεν μπορεί τα δύο μεγάλα κόμματα διότι δεν του πάνε, την δυνατότητα να στηρίξει στην Βουλή ένα κόμμα λογικής.

Μένετε λοιπόν εσείς Ευρώπη, στηρίζετε ένα αυτόνομο Ποτάμι, το οποίο θα προσπαθήσει να προχωρήσει μπροστά με λογική και ευαισθησία και διάθεση συνεργασίας όπου απαιτείται.

Να ευχαριστήσουμε θερμά τον κύριο Μίλτο Κύρκο.

* O Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής

Πηγή: ΣΚΑΪ

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com