17 Φεβρουαρίου, 2017

Το Ποτάμι μας πιστεύει, και μας πίστεψε από την πρώτη στιγμή

Πέτρος Τερζής

Το μέλος της επιτροπής νεολαίας και γραμματέας της Τ.Ο Α’ Θεσσαλονίκης Πέτρος Τερζής, φιλοξενήθηκε στην ΕΡΑ Θεσσαλίας (ΕΡΤ Λάρισας) στο δημοσιογράφο Αλέξανδρο Ζαούτσο σχολιάζοντας την ενασχόληση των νέων ανθρώπων στην Κεντρική πολιτική σκηνή.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ενασχόλησης νέων ανθρώπων σε πολιτικό φορέα διαπίστωσε:

Είναι μια εποχή που αμφισβητείται το πολιτικό προσωπικό, ωστόσο πέρα από το πολιτικό προσωπικό αμφισβητείται και ένας θεσμός της πολιτικής όπως είναι τα κόμματα. Η Δημοκρατία, το Πολίτευμά μας είναι αντιπροσωπευτική και τα κόμματα είναι αναγκαία στην λειτουργία τους. Η κρίση που βιώνουμε εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθήσαν τα δύο κραταιά κόμματα της μεταπολίτευσης και τα μνημόνια που επέτειναν το βιοτικό επίπεδο, δημιούργησαν μια αίσθηση αγανάκτησης του κόσμου συλλήβδην απέναντι στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Για αυτό και βλέπουμε νέους να αποστρέφονται τα κόμματα τα ίδια σαν έννοιες. Στις ημέρες μας το να ενταχθεί ένας νέος σε κόμμα είναι μια τολμηρή επιλογή, διότι είναι κόντρα στο ρεύμα αλλά είναι ευτυχώς η δυστυχώς ο μοναδικός δίαυλος αν θέλει κάποιος να προσφέρει στην κοινωνία και στην πολιτική.

Ερωτώμενος αν η συμμετοχή των νέων πρέπει να είναι μέσα από καινούργιους η παλιούς σχηματισμούς ανέφερε: Για μένα το παλιό η νέο κόμμα δεν έχει αξιολογικό πρόσημο, δηλαδή μπορεί ένα κόμμα ιστορικό κάποια στιγμή να έχει προσφέρει και να έχει πάει μπροστά την χώρα αλλά τις ίδιες ευθύνες μπορεί να αναλάβει και ένας νέος σχηματισμός. Με την ταμπέλα παλιός η νέος συνέβησαν πράγματα που όλοι μας θα θέλαμε να είχαμε αποφύγει, νέος δεν σημαίνει δηλαδή άνευ ετέρου κάτι. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι νέες ιδέες, νέες προτάσεις ούτως ώστε να πιστέψει ο κόσμος πλέον ότι αυτό χρειαζόμαστε δεν είναι η ανασκέυαση των ήδη προτεινόμενων λύσεων. Πρέπει να τολμήσουμε να αλλάξουμε ρεαλιστικά, να προτείνουμε δηλαδή ρεαλιστικές προτάσεις οι οποίες έχουν προταθεί, αλλά δεν έχουν υιοθετηθεί εξαιτίας του φόβου του πολιτικού κόστους από κόμματα τα οποία ως βασικό τους μέλημα έχουν την επιβίωση τους και όχι την έξοδο της χώρας μας από την κρίση.

Για την θέση της Νεολαίας του Ποταμιού στην σημερινή εποχή χαρακτηριστικά αναφέρθηκε: Βασική μας προτεραιότητα στην Νεολαία του Ποταμιού ήταν να κάνουμε μια τομή στον τρόπο με τον οποίον δομούνται οι Νεολαίες μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε ήταν να φτιάξουμε μια Νεολαία η οποία πέραν από την στήριξη του κόμματος θα παρήγαγε και πολιτική. Έχουμε γίνει μάρτυρες και στα πανεπιστήμια Νεολαίων, οι οποίες το μόνο τους μέλημα ήταν να γεμίζουν τα αμφιθέατρα σε προεκλογικές συναντήσεις. Αυτός δεν ήταν ο σκοπός μας, θέλαμε να το αποφύγουμε με κάθε τρόπο και τα καταφέραμε. Αποτελούμε κύτταρο παραγωγής πολιτικής για Το Ποτάμι, με αυτόν τον τρόπο προσωπικά είχα την ευκαιρία να γνωρίσω ανθρώπους, με τους οποίους αισθάνομαι πολύ ωραία να μοιράζεσαι κάτι κοινό, πόσο δε μάλλον όταν αυτό είναι μία ιδέα.

Σήμερα ο κόσμος διψάει για το νέο, έχει ανάγκη από νέα πρόσωπα στην πολιτική, έχει ανάγκη από την ορμή και τον παλμό που αυτοί μπορούν να φέρουν και την καινοτομία. Ωστόσο γενικά υπάρχει το έλλειμα του τρόπου με τον οποίο οι νέοι βγαίνουν μπροστά, και αυτό οφείλεται στην ενοχοποίηση από τους ίδιους στο μυαλό τους την έννοια της πολιτικής και των κομμάτων.

Σε ερώτηση αν αυτό συμβαίνει και στο Ποτάμι επεσήμανε τα εξής: Το Ποτάμι μας πιστεύει και μας πίστεψε από την πρώτη στιγμή, και εμείς προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι αξίζουμε την στήριξη αυτή. Από την μεριά μας παλεύουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να έχουμε περισσότερη φωνή μέσα στο Κίνημα και έξω στην Κοινωνία για αυτό και σας ευχαριστώ διπλά για την φιλοξενία σας σήμερα.
Τέτοιου είδους παρεμβάσεις και τέτοιου είδους εκπομπές που δίνουν φωνή σε ανθρώπους που δυσκολεύονται και λόγω ηλικίας να έχουν βήμα, είναι ο λόγος για τον οποίο ήμασταν δίπλα σας όταν η δημόσια τηλεόραση και το ραδιόφωνο πέρασε δύσκολες στιγμές.

Ακούστε παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη:

* Ο Πέτρος Τερζής είναι μέλος της επιτροπής νεολαίας και γραμματέας της Τ.Ο Α’ Θεσσαλονίκης.