31 Αυγούστου, 2018

Το Ποτάμι ήταν το πρώτο θύμα των fake news στην πολιτική

Γιώργος Μαυρωτάς

Καρκίνωμα του σύγχρονου τρόπου πληροφόρησης χαρακτήρισε τα fake news, ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, κατά την πρωινή του παρουσία στην εκπομπή «Από Νωρίς» του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon με τους Βαγγέλη Γιακουμή, Δέσποινα Βλεπάκη και Ανθή Βούλγαρη. Εξήγησε πως η τεχνολογική εξέλιξη διευκολύνει την ταχύτατη διασπορά ειδήσεων, ιδίως μέσω των social media. Διαπίστωσε την ύπαρξη πολιτικών σκοπιμοτήτων πίσω από τα fake news, υπενθυμίζοντας τη συμβολή τους ακόμα και στην καμπάνια περί brexit.

Συνέστησε, ιδιαίτερα σε όσους είναι δραστήριοι στα social media, να διασταυρώνουν επίμονα τις ειδήσεις, καθώς ο χώρος χαρακτηρίζεται από ανθρωποφαγία, και ειδικά στην Ελλάδα, όπου το πρόβλημα εντείνει το εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Υπενθύμισε, μάλιστα, πως το Ποτάμι έχει πέσει πρώτο θύμα των fake news από την ίδρυσή του, όταν χαρακτηρίστηκε ψευδώς κόμμα των καναλαρχών και των εργολάβων.

Αναφερόμενος στη νέα σελίδα με την ολοκλήρωση των μνημονίων, διαπίστωσε πως μεγαλύτερη αυτονομία σημαίνει και μεγαλύτερη ευθύνη. Ζήτησε να υπάρξει επιτέλους ένα minimum πολιτικής συνεννόησης όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντέδρασαν στην κρίση πολύ ταχύτερα και καλύτερα από την Ελλάδα, ενώ εμείς δεν πετύχαμε καμία συναίνεση από το 2010 μέχρι σήμερα, και δεν γινόμαστε σοφότεροι.

Κατέστησε σαφές πως το Ποτάμι στηρίζει τις αρχές του και δεν ετεροπροσδιορίζεται. Τοποθέτησε το κόμμα στον χώρο του φιλελεύθερου προοδευτικού κέντρου αποδεχόμενος συνάφειες με τη Ν.Δ. σε θέματα οικονομίας και παιδείας ενώ με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε θέματα δικαιωμάτων.

Ειδικότερα στο θέμα της συμφωνίας περί Μακεδονικού ξεκαθάρισε πως παρά το ότι η προτεινόμενη συμφωνία δεν είναι τέλεια, η απόρριψή της θα αποτελέσει πισωγύρισμα. Για αυτό, και με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το Ποτάμι θα την υπερψηφίσει χωρίς αυτό να σημαίνει στήριξη της κυβέρνησης, καθώς δεν έχει τεθεί ζήτημα εμπιστοσύνης και απώλειας της δεδηλωμένης. Υπενθύμισε πως κατά την τελευταία πρόταση δυσπιστίας, το Ποτάμι καταψήφισε την κυβέρνηση.

Ολοκληρώνοντας, προέβλεψε αυτόνομη κάθοδο του Ποταμιού στις επόμενες εκλογές, με την επιφύλαξη της απόφασης από το συνέδριο του κόμματος στις 03/04 Νοεμβρίου. Τέλος σχολίασε με νόημα πως το νέο κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνει και ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ. αλλά μόνο Ποτάμι δεν περιέχει. Εκτίμησε πως σημασία έχει όχι το πότε αλλά το πώς θα γίνουν οι εκλογές, κάνοντας σαφές πως αν το Ποτάμι στηρίζει κάποιο μέτωπο, αυτό είναι το αντιδιχαστικό.

* O Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής και Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου

Πηγή: Epsilon TV