17 Μαρτίου, 2018

Tο Ποτάμι είναι συμμέτοχος και όχι φιλοξενούμενος

Γιώργος Μαυρωτάς

Ομιλία του Γιώργου Μαυρωτά στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής

Αγαπητές φίλες και φίλοι
(Σιγά-σιγά θα συνηθίσω το συντρόφισσες και σύντροφοι…) αν και το «συμπαίκτες», μου είναι πιο οικείο… Γιατί μια ζωή είχα να κάνω με ομάδες… και εκεί έμαθα πόσο μεγάλη λέξη είναι το «μαζί»…

Αυτό που φτιάχνουμε σήμερα, το Κίνημα Αλλαγής, είναι το πιο ενδιαφέρον, πρωτότυπο και ελπιδοφόρο πολιτικό project των τελευταίων δεκαετιών. Παράγεται πολιτική ενέργεια όχι από σχάση όπως συνήθως αλλά από σύντηξη (ένωση κομμάτων).
Ένα εγχείρημα που προσπαθεί να συνενώσει τις δυνάμεις του προοδευτικού μεσαίου χώρου κάτω από ένα ενιαίο σχήμα. Ένας χώρος που εκτείνεται απ’ τη σοσιαλδημοκρατία ως τον πολιτικό φιλελευθερισμό. Ένας χώρος που έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως είναι η Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, η επιδίωξη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και τέλος η επιδίωξη συνεννόησης για την αποφυγή της ακραίας πόλωσης που στήνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προκειμένου να λεηλατήσουν τον μεσαίο χώρο.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι το Κίνημα Αλλαγής να μην είναι απλό άθροισμα ΔΗΣΥ και Ποτάμι αλλά να προσελκύσει όσους βρίσκονται στον ευρύτερο προοδευτικό μεσαίο χώρο τώρα που βλέπουν ότι υπήρξε η τόλμη της ενοποίησης. Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν είναι οι συνέργειες, 1+1 να κάνει 2.5 ή 3. Να προσελκύσουμε όσους αρνούνται να μπουν στο τριπάκι της πόλωσης ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, όσους επιζητούν μια πολιτική σταθερότητα, δείχνοντας ότι είμαστε η ήρεμη δύναμη. Ενωμένος ο χώρος θα γίνει πρωταγωνιστής, κατακερματισμένος θα μείνει κομπάρσος και θα λεηλατηθεί από την πόλωση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ.

Φίλες και φίλοι,
Όταν το είπε ο Σταύρος και αποφασίσαμε να μπούμε στο εγχείρημα, δεχθήκαμε κριτική από εχθρούς και φίλους.
Μας είπαν: Με ποιους πάτε; Μα δεν βλέπετε το παρελθόν τους; Το βλέπαμε. Το παρελθόν όμως δεν έχει μόνο κομματικό κράτος, πελατειακές σχέσεις, σκάνδαλα (Το ΠΑΣΟΚ εξάλλου την έκανε την αυτοκριτική του κάποια από αυτά ακούστηκαν εδώ και χθες από την κ. Γεννηματά, τον κ. Σημίτη, τον κ. Παπανδρέου και κτύπησαν το καμπανάκι να μην επαναληφθούν και στο μέλλον). Το παρελθόν όμως εκτός από λάθη έχει και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Το ΠΑΣΟΚ έκανε το ΕΣΥ, το ΑΣΕΠ, το ΚΕΠ, τη Διαύγεια, το Opengov, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και πολλά άλλα. Άσχετα αν πολλά από αυτά υπονομεύτηκαν, σε μια διαδικασία κομματικού κανιβαλισμού.
Γι αυτό λοιπόν είμαστε εδώ ως Ποτάμι: για να βοηθήσουμε να μεγιστοποιηθούν οι προοδευτικές πρωτοβουλίες και να ελαχιστοποιηθούν οι συντηρητικές αντιστάσεις που πάντα παραμονεύουν. Μην θεωρήσουμε όμως στο Ποτάμι ότι έχουμε το μονοπώλιο της προοδευτικότητας και της φρεσκάδας. Στη διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου άκουσα φωνές, αγωνίες, προτάσεις, ιδέες, στην ίδια κατεύθυνση και από πολλούς άλλους με τους οποίους πρέπει να συναντηθούμε.
Γι αυτό σ’ ένα ιδρυτικό συνέδριο όπως το σημερινό, (που τώρα γνωριζόμαστε), πρέπει να κτίσουμε γέφυρες και όχι να κτίσουμε τείχη με «δικούς μας» και «δικούς σας».

Φίλες και Φίλοι
Μας ενδιαφέρει να πάει καλά το εγχείρημα, γιατί το Ποτάμι είναι συμμέτοχος και όχι φιλοξενούμενος (Δεν ξέρω αν θα ερχόντουσαν στις κάλπες οι 212 χιλ., αν δεν έμπαινε στη διαδικασία το Ποτάμι, το άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα του χώρου…). Στο τέλος αυτής της διαδρομής που άρχισε τον Νοέμβριο και σήμερα είναι ένας κομβικός σταθμός, πρέπει να φτιαχτεί ένα κόμμα – κράμα. Όπως ο χάλυβας που έχει και σίδερο και άνθρακα (και άλλα μέταλλα σε μικρότερες αναλογίες). Ένα κράμα που οι ιδιότητες του ενός συστατικού καλύπτουν τις ατέλειες του άλλου και η σύνθεση βγάζει κάτι πολύ δυνατό. Η δύναμή μας λοιπόν είναι ο συνδυασμός, ο πλουραλισμός και η πολυσυλλεκτικότητα.

Και μη φοβάστε… το Ποτάμι δεν είναι ούτε Δούρειος Ίππος της ΝΔ, ούτε ρεζέρβα του ΣΥΡΙΖΑ όπως κατά καιρούς το παρουσιάζουν τα διάφορα παπαγαλάκια.

Φίλες και φίλοι
Μιας και αναφέρθηκα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ… χθες, διαπιστώσαμε ένα έντονο φλερτ από δεξιά και από αριστερά. Θέλουν να μας βάλουν στο δίλημμα. Στην παγίδα του ετεροπροσδιορισμού. Δεν τσιμπάμε. Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να αυτοπροσδιοριστεί. Να ξανασυστηθεί στον κόσμο στην κοινωνία… όχι μόνο με αντιπολιτευτική στάση αλλά και με κυβερνητική πρόταση όσο πλησιάζουμε στις εκλογές. Ήδη μια μαγιά έχει φτιαχτεί με το πρόγραμμα των 165 σελίδων.

Πιστεύω ότι η ΝΔ δεν είναι εχθρός μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εχθρός μας. Είναι απλώς πολιτικοί αντίπαλοι… Εχθρός μας είναι τα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας. Εχθρός μας είναι ο λαϊκισμός και η συντήρηση. Και επιτρέψτε μου μια προσωπική γνώμη: εχθρός μας είναι η πόλωση που συντηρούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για να φυγοκεντρήσουν το πολιτικό σύστημα… και να λεηλατήσουν τον προοδευτικό μεσαίο χώρο. Τον χώρο μας. Όποτε όμως η πόλωση κερδίζει η Ελλάδα χάνει. Η πόλωση οδηγεί σε διχασμό σε ρητορική μίσους… που δυστυχώς τελευταία την ακούμε και από χείλη από τα οποία θα έπρεπε να βγαίνουν λόγια συμπόνοιας, συγχώρεσης και αγάπης.

Η χώρας μας χρειάζεται αλλαγές και ρεαλισμό. Για μια βιώσιμη ανάπτυξη όπου οι τρείς συνιστώσες της… η οικονομική ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή και ο σεβασμός στο περιβάλλον γίνονται πυξίδα σε κάθε πολιτική απόφαση. Δεν πρέπει απλώς να πείσουμε. Πρέπει να εμπνεύσουμε… Υπάρχει διαφορά. Ένας δημαγωγός μπορεί να πείσει, αλλά δεν μπορεί να εμπνεύσει…
Για να εμπνεύσεις χρειάζεται όραμα και παράδειγμα.

Επιτρέψτε μου να κλείσω με τη συμπόρευση στο κοινοβουλευτικό έργο. Η σταδιακή σύγκλιση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων είναι σε πολύ καλό δρόμο. Καλύτερο απ’ ότι περίμενα. Υπάρχει συνεργασία, συνεννόηση, ανταλλαγή επιχειρημάτων, σύγκλιση… και πλέον στο 95% των περιπτώσεων ταύτιση (άσχετα αν πολλές φορές προβάλλεται σκόπιμα το 5%). Είμαι ευτυχής λοιπόν που τη σχέση μας στη Βουλή την καθορίζει η δύναμη των επιχειρημάτων και όχι το επιχείρημα της δύναμης. Πρέπει να μεγιστοποιούμε αυτά που μας ενώνουν και να ελαχιστοποιούμε αυτά που μας χωρίζουν. Η ώσμωση των θέσεων, μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις στο Κίνημα Αλλαγής… θα έχει ως στόχο τη διαμόρφωση μιας συντονισμένης κοινοβουλευτικής δράσης. Κάποιοι μιλούν για πλήρη ταύτιση, για ένωση των κοινοβουλευτικών ομάδων. Έτσι πιστεύω ότι μόνο θα χάσουμε.
Η μονολιθικότητα σε αυτή τη φάση, θα κάνει πιο εύθραυστο και θα περιορίσει το εγχείρημά μας.

Είπα πολλές φορές σήμερα τη λέξης «μαζί». Προσοχή όμως: «Μαζί» δεν σημαίνει ιδιοκτησιακή αντίληψη, αλαζονεία και επιβολή. Μαζί σημαίνει συνδιαμόρφωση, ώσμωση, ανοχή. Η Φώφη… έχει δείξει, έχει πει και το πιστεύει ότι ο πλουραλισμός είναι δύναμη. Και είναι απαραίτητος για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Το βλέπουμε παντού γύρω μας. Το καινούργιο έρχεται από τον συνδυασμό πραγμάτων και όχι με το να επαναλαμβάνεις ή να περιχαρακώνεις τον εαυτό σου. Έτσι μόνο θα δώσουμε μια ελκυστική επιλογή στο προοδευτικό ψηφοφόρο του μεσαίου χώρου που έχει πλέον απογοητευτεί και από τις συντηρητικές επιλογές της ΝΔ και από τις λαϊκίστικες επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Μαζί λοιπόν για μια προοδευτική συμμαχία απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμόπου καθηλώνουν τη χώρα μας.

* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής και Πρόεδρος Κοινοβουλευτικού Έργου

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Χουλάκη

Δείτε το βίντεο: