31 Οκτωβρίου, 2016

Το Ποτάμι για το επικείμενο ξεσπίτωμα των ομογενών μας στη Χειμάρρα

Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Στοιχειώδη ένδειξη ανθρωπισμού και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα αποτελούσε η αποχή των αλβανικών αρχών από την πρωτοφανή και ακραία απόφασή της να προβεί στην τελεσιγραφική ειδοποίηση των Ελλήνων μειονοτικών της Χειμάρρας για την - μετά από πέντε μέρες από το τελεσίγραφό της - κατεδάφιση των σπιτιών τους.

Καλούμε την κυβέρνηση της Αλβανίας να σεβαστεί τις επιταγές των διεθνών κειμένων που έχει υπογράψει και εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας επιθυμεί να γίνει μέλος. Είναι προς το συμφέρον της να επιλέξει την οδό της ομαλής συμβίωσης με τους γείτονές της και να εγκαταλείψει πρακτικές που της υπαγορεύουν ξεπερασμένες αντιλήψεις μεγαλοιδεατισμού και εξωτερικοί παράγοντες που επιδιώκουν την ικανοποίηση δικών τους βλέψεων και όχι των συμφερόντων της Αλβανίας.

Καταστρατηγήσεις των μειονοτικών δικαιωμάτων της συγκεκριμένης μορφής, διαταράσσοντας κάθε έννοια αλληλοκατανόησης, θέτουν σε κίνδυνο την προοπτική για σταθερότητα πράγμα που ορθά επισημαίνεται από την ελληνική πολιτεία προς τη διεθνή κοινότητα.