19 Μαΐου, 2017

Το Ποτάμι για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες και έρευνες για την ασύδοτη εκμετάλλευση ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή, από τα συνολικά 2300 καταγεγραμμένα ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στην Ελλάδα, μόνο 1300 φιλοξενούνται σε κατάλληλες δομές, κάποιες μάλιστα εκ των οποίων απειλούνται με κλείσιμο. Πρόκειται για παιδιά και εφήβους που βρίσκονται στη χώρα μας χωρίς την οικογένειά τους, έχοντας διαφύγει από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις.

Το Ποτάμι υπενθυμίζει στην κυβέρνηση ότι η Ελλάδα δεσμεύεται απολύτως από το Σύνταγμά της και από τις Διεθνείς Συμβάσεις που έχει υπογράψει για την προστασία της ευπαθούς αυτής ομάδας και έχει υποχρέωση να παρέχει προστασία, ασφάλεια, φιλοξενία και εν γένει μέριμνα στα παιδιά αυτά. Η δε αναμονή για την μετεγκατάσταση των παιδιών αυτών σε άλλες χώρες δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.

Τέλος, καλούμε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την κυβέρνηση στο σύνολό της:
1. να προβεί σε ελέγχους ώστε να καταγραφούν άμεσα όλα τα ασυνόδευτα παιδιά-πρόσφυγες στη χώρα μας,
2. να δώσει σαφείς εξηγήσεις για το ποιες δομές και για ποιό λόγο οδηγούνται σε κλείσιμο,
3. να διευκρινίσει πού ακριβώς βρίσκονται τα υπόλοιπα 1.000 ασυνόδευτα που δεν φιλοξενούνται στις υπάρχουσες δομές και πώς ελέγχεται η προστασία των δικαιωμάτων τους και
4. να απαντήσει στο καυτό ερώτημα, ποιο είναι το μακροπρόθεσμο πλάνο για την τύχη και το μέλλον όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα.