22 Απριλίου, 2019

Το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα που έχει ρεαλιστικές αλλά και τολμηρές θέσεις για τη νέα Ευρώπη

Γιώργος Γραμματικάκης

Η ομιλία του ευρωβουλευτή Γιώργου Γραμματικάκη στην εκδήλωση παρουσίασης του ευρωψηφοδελτίου του Ποταμιού

Αγαπητοί φίλοι, δεν είναι εύκολο να κρύψω τη συγκίνησή μου. Μια ακόμη συγκέντρωση του Ποταμιού με νέους ανθρώπους, με νέους υποψηφίους αλλά και με νέες ελπίδες.

Είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο σε μια ολιγόλεπτη ομιλία να περιγράψει κανείς πέντε χρόνια δραστηριοτήτων, επιτυχιών, απογοητεύσεων, αγωνίας και αγώνα. Θα το δοκιμάσω όμως και παρακαλώ να είστε επιεικείς. Θα το δοκιμάσω θα έλεγα επιγραμματικά και ως πρώτη συμβολική κίνηση βγάζω το ρολόι μου, διότι όπως ξέρετε ο χρόνος και ο χώρος είναι περιορισμένοι.

Ήταν μια καλή αρχή για μας η Ευρώπη και ο λόγος ήταν πολύ απλός. Το Ποτάμι αποτελούσε ήδη με τις ιδέες του, με τις εμπνεύσεις του, με την τόλμη του μια προετοιμασία για το χώρο της Ευρώπης και εγώ στάθηκα τυχερός γιατί η πρώτη μου προσπάθεια, η πρώτη μου εκδήλωση ήταν η επίσημη επίσκεψη της Επιτροπής Πολιτισμού με ευρωβουλευτές απ'όλα τα Κόμματα και με στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αμφίπολη.

Και αν αυτό σας φαίνεται τυχαίο και ίσως τετριμμένο, δεν ήταν καθόλου. Διότι εκείνη την εποχή ήταν ο Ιούνιος του 2015 και η Ελλάδα παράπεε ανάμεσα στην Ευρώπη και στην έξοδό της, ήταν λοιπόν μια ανάσα και μια ελπίδα.

Η δεύτερη εμπειρία μου ήταν από την ανάποδη φορά πια, τα περίφημα πνευματικά δικαιώματα. Χρειάστηκαν τρία χρόνια διεργασιών, αντιθέσεων, συνθέσεων εγώ ήμουν ο εισηγητής του Σοσιαλιστικού Κόμματος για να επιτευχθεί αυτή η μέγιστη επιτυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή η προστασία των δημιουργών και του έργου τους και η αρχή μιας νέας περιόδου για τον πολιτισμό.

Στα θέματα εκπαίδευσης μια τρίτη αναφορά, βέβαια ήταν ο οικείος μου χώρος και δεν δυσκολεύτηκα καθόλου. Τριπλασιάσαμε το ERASMUS το πιο πετυχημένο πρόγραμμα της Ευρώπης, είχαμε μια εξαίρετη ημερίδα με τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, τον πολύ γνωστό για τα fake news, και βέβαια το οδυνηρό πρόβλημα της ανεργίας των νέων. Εξετάστηκε η σύνδεση των Πανεπιστημίων με την προώθηση καλύτερων συνθηκών για τους νέους ανθρώπους.

Ήταν μεγάλη μου τιμή τότε που η Επιτροπή Πολιτισμού μου ανέθεσε την περίφημη νέα ατζέντα για τον πολιτισμό, που περιγράφει τα επόμενα βήματα, τα συντονισμένα βήματα για την πορεία του πολιτισμού στην Ευρώπη.

Το περιβάλλον. Μια μεγάλη δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου πρωτοπορεί η κλιματική βέβαια αλλαγή που δείχνει ήδη τα δόντια της, ήταν στην ημερήσια διάταξη. Και εκεί συνέβαλλα στην ψήφιση της νέας Οδηγίας που προβλέπει 45% μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και πιο αξιόπιστα εργαλεία για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής.

Η ρύπανση από τα πλαστικά ήταν μια άλλη μεγάλη δραστηριότητα και εδώ πρέπει να σας πω ότι ήταν αισιόδοξη η απήχηση της Οδηγίας για τις πλαστικές σακούλες στην Ελλάδα. Απαγορεύσαμε τις πλαστικές σακούλες και προχωρήσαμε στην απαγόρευση κάποιων πλαστικών μιας χρήσης.

Θα πω μια κουβέντα μόνο για το τεράστιο θέμα της δημόσιας υγείας. Εκεί προσπάθησα και το πέτυχα εν μέρει τον εξορθολογισμό της δαπάνης για τα φάρμακα, την ισότιμη πρόσβαση στα φάρμακα, ενώ η Ελλάδα όπως ξέρετε βυθίζεται στα σκάνδαλα γύρω από τα φάρμακα. Οι λύσεις είναι απλές και έντιμες.

Θα μιλήσω γενικά για τα ελληνικά συμφέροντα γιατί τα ελληνικά συμφέροντα είναι θα έλεγα μια από τις επιδιώξεις μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και συχνά αγαπητοί φίλοι ένα πρόβλημα συνειδήσεως.

Ο Μίλτος Κύρκος και εγώ κινηθήκαμε σε διαφορετικά εδάφη, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς παρωπίδες και νομίζω το αποτέλεσμα ήταν ο σεβασμός των συναδέλφων μας και η προώθηση πολλών ελληνικών θέσεων που είχαν όμως τον χαρακτήρα της εντιμότητας, αλλά και της πραγματικής ανάπτυξης.

Το investEU είναι ένας άλλος χρηματοδοτικός Οργανισμός και εκεί υπήρξα πάλι εισηγητής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για μια πιο ορθολογική έννοια αυτού που λέμε ανάπτυξη.

Και θα τελειώσω, γιατί δεν κοίταξα καν το ρολόι μου, με μια πρωτοβουλία των συνεργατών μου και εμένα που είχε απίστευτη απήχηση: ήταν να παρουσιαστεί ο ελληνικός πολιτισμός στις πολλές μορφές του στις μεγάλες διακλαδώσεις του εκεί στο κέντρο της Ευρώπης: θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις, ομιλίες για το μέλλον της Ευρώπης, μουσικές απ'όλα τα σημεία της Ελλάδας, μια υπέροχη έκθεση από το ιστορικό Μουσείο της Κρήτης. Όλα αυτά έδειξαν στους ξένους φίλους που εξακολουθούν συχνά να μας κοιτούν με βλέμματα καχύποπτα ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η εκείνη των Μνημονίων και των διαρκών, φοβούμαι, αξιολογήσεων. Είναι η Ελλάδα της δημιουργίας και της ανόρθωσης.

Η σημερινή εκδήλωση αγαπητοί φίλοι θα τη συνοψίσω με μια λέξη: το Ποτάμι βαδίζει προς τις ευρωεκλογές με το κεφάλι ψηλά. Διότι έχει ήδη ένα αξιόλογο έργο να επιδείξει στην ευρωβουλή παραπάνω από τις δυνάμεις του, αλλά έχει και ένα εξαιρετικό ψηφοδέλτιο που συνδυάζει την πείρα με τη νεότητα, τις γνώσεις με την εμπειρία και κυρίως, θέλω να το τονίσω αυτό, εμπεριέχει και ένα άφταστο συμβολισμό. Ότι έχει στους κόλπους του αυτό το ψηφοδέλτιο ανθρώπους της ελληνικής διασποράς, που βέβαια είναι συχνά πιο Έλληνες από εμάς και έχουν ο καθένας πετύχει πολλά στον τομέα του.

Είμαι βέβαιος ότι οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν μια νέα πορεία για το Ποτάμι, την αρχή μιας νέας πορείας, αλλά και την αρχή για μια Ευρώπη με μεγαλύτερη κοινωνική Δικαιοσύνη, αλλά και με την ολοκλήρωση των θεσμών της.

Το Ποτάμι είναι το μόνο Κόμμα που έχει ρεαλιστικές αλλά και τολμηρές θέσεις για αυτή τη νέα Ευρώπη. Θα θυμηθώ την καταγωγή μου και θα κλείσω με το ότι χρειάζεται αγαπητοί φίλοι και φίλες μια νέα αρπαγή της Ευρώπης, με μεγαλύτερη τόλμη και με μεγαλύτερη προσδοκία για το μέλλον.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Δείτε το βίντεο: