14 Σεπτεμβρίου, 2018

Το Ποτάμι έχει ένα ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα

Θανάσης Χειμωνάς

Ο Θανάσης Χειμωνάς μιλάει στο TheCaller και στην δημοσιογράφο Ευδοκία Λελεδάκη για την απόφασή του να πορευτεί με το Ποτάμι, την κριτική που ασκούν στο κόμμα οι ίδιοι οι βουλευτές του αλλά και το μέλλον της Κεντροαριστεράς.

Διαβάστε την συνέντευξή του στην Ευδοκία Λελεδάκη:

Η απόφαση σου να πορευτείς με το Ποτάμι δημιούργησε αρκετά ερωτηματικά, γιατί όπως παραδέχθηκες και ο ίδιος του είχες ασκήσει σκληρή κριτική στο παρελθόν. Τι σε έκανε να αναθεωρήσεις;

Θεωρώ πως το Ποτάμι έχει εξελιχθεί σημαντικά από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή της χώρας. Αυτή τη στιγμή υπερτερεί κάπου που παλιότερα υστερούσε: Έχει ένα ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα. Έχει δηλαδή το θάρρος να εκφράζει έναν προοδευτικό και ουσιαστικό λόγο χωρίς να ετεροκαθορίζεται από τις ορέξεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς να ενδιαφέρεται αν θα τσιμπήσει πόντους στις δημοσκοπήσεις. Επίσης, το Ποτάμι σήμερα είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του λεγόμενου Μεσαίου Χώρου στην Ελλάδα. Το ΚΙΝΑΛ (πρώην ΠΑΣΟΚ) έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια και απλώς προσπαθεί να εξελιχθεί σε έναν light ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία έχει πάει φουλ δεξιά ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ -όσο και αν προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο- δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Κέντρο και την Κεντροαριστερά. Σε γενικές γραμμές πάντως θέλω να βρίσκομαι σε ένα κόμμα που λέει πάνω κάτω τα ίδια πράγματα με μένα. Δεν μου αρέσει να αυτολογοκρίνομαι ή να υποστηρίζω απόψεις που δεν πιστεύω. Τώρα λοιπόν αυτό το κόμμα είναι το Ποτάμι.

Μετά την αποχώρηση του από το ΚΙΝΑΛ, εκτιμάς ότι το Ποτάμι θα μπορούσε να συνεργαστεί με ΣYΡΙΖΑ ή ΝΔ; Πώς σχολιάζεις τις σχετικές δηλώσεις βουλευτών του, όπως του Σπύρου Δανέλλη και Γιώργου Αμυρά.

Το Ποτάμι οφείλει να (και θα) ακολουθήσει μια αυτόνομη πορείας ως τις εκλογές. Μετά βλέπουμε. Πιστεύω φυσικά πως η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί (κάτι που πίστευα και το 2012). Το ιδανικό θα ήταν μια οικουμενική κυβέρνηση με όλα τα κόμματα που (λένε ότι) ανήκουν στον φιλοευρωπαϊκό χώρο έτσι ώστε να αναλάβουν πλέον όλοι τις ευθύνες τους και να μην έχει η κυβέρνηση μια αντιπολίτευση που θα τάζει ανεύθυνα. Αν δεν συμβεί αυτό θεωρώ πως το Ποτάμι θα μπορέσει να συνεργαστεί με την Νέα Δημοκρατία αρκεί φυσικά να υπάρξει συμφωνία σε κάποια καίρια ζητήματα και ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης. Με τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο του καμία συνεργασία σε κανένα επίπεδο. Δεν ξεχνάμε.

Τα ποσοστά του κόμματος δεν ξεπερνούν στις δημοσκοπήσεις το 2%. Πώς πιστεύεις ότι μπορεί να ξεπεραστεί αυτή η δυναμική μέχρι τις ερχόμενες εκλογές;

Αυτή τη στιγμή υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που είναι παντελώς άστεγος πολιτικά. Αυτός ήταν και ένας άλλος λόγος που επέλεξα το Ποτάμι. Συνεχώς με ρωτούσαν φίλοι μου που ανήκουν στον ίδιο ιδεολογικό χώρο με μένα: "Θανάση, τι θα ψηφίσουμε σε αυτές τις εκλογές;" Άλλες επιλογές δεν υπάρχουν. Πιστεύω λοιπόν πως το μεγάλο στοίχημα για το Ποτάμι είναι να προσελκύσει τους ανθρώπους αυτούς αλλά και όλους εκείνους που εδώ και χρόνια απέχουν από τις κάλπες, απογοητευμένοι από την παρακμή του πολιτικού μας συστήματος. Δεν είναι δύσκολο. Μόνο του παίζει μπάλ το Ποτάμι σε έναν τεράστιο πολιτικό χώρο ανάμεσα στην συριζαίικη λαίλαπα και την υπερσυντηρητική Νέα Δημοκρατία.

Την στάση και τις δηλώσεις των βουλευτών του κόμματος Σπύρου Λυκούδη (σ.σ ότι το Ποτάμι έκανε τον κύκλο του) και Γρηγόρη Ψαριανού (σ.σ ότι το Ποτάμι έχει σοβαρό πρόβλημα στρατηγικής) πως τις σχολιάζεις;

Προφανώς και δεν συμφωνώ εδώ με τον φίλο Σπύρο Λυκούδη. Αν πίστευα κάτι τέτοιο δεν θα πήγαινα στο Ποτάμι. Σε ό,τι αφορά αυτό που είπε ο παλιόφιλος ο Γρηγόρης σημασία έχει πως θα κινηθούμε από δω και πέρα.

Πώς βλέπεις γενικότερα την πορεία της Κεντροαριστεράς; Ποιοι πιστεύεις πρέπει να είναι οι στόχοι της σήμερα;

Mε τις υπάρχουσες πολιτικές συνθήκες ταυτίζω την κεντροαριστερά με το Ποτάμι. Όπως είπα και παραπάνω είναι το μοναδικό κόμμα που καλύπτει τον συγκεκριμένο χώρο (και όχι μόνο αυτόν). Από την πορεία του Ποταμιού θα εξαρτηθεί το να ο συγκεκριμένος ιδεολογικός χώρος θα παραμείνει ζωντανός ή αν θα συνθλίψουμε τον κόσμο του στις συμπληγάδες που ονομάζονται ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία.

*O Θανάσης Χειμωνάς είναι στέλεχος του Ποταμιού

Πηγή: TheCaller