13 Ιουλίου, 2015

Το μεγάλο ερώτημα του ελληνικού λαού είναι ποιος θα εφαρμόσει τη Συμφωνία και πως

Κώστας Μπαργιώτας

του Κωνσταντίνου Μπαργιώτα Ο πρωθυπουργός έχει τη θεσμική πρωτοβουλία να κάνει κινήσεις προς το κόμμα του, την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην εκπομπή «onερτ» της ΕΡΤ1 συμμετείχε σήμερα το απόγευμα ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας.
Σε σχέση με την επίτευξη συμφωνίας δήλωσε «Από τον Απρίλιο έχουμε πει ότι θα ψηφίσουμε οποιαδήποτε συμφωνία φέρει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, καθώς αυτό είναι προτιμότερο από οτιδήποτε άλλο. Είναι μια πολύ δύσκολη και κακή συμφωνία. Αναπόφευκτη, όμως. Και εγώ αισθάνομαι ανακουφισμένος που έχουμε συμφωνία, γιατί το εναλλακτικό σενάριο ήταν τραγικό».

Ωστόσο, στηλίτευσε την αποτυχία της διαπραγμάτευσης και τα λάθη των κυβερνήσεων της τελευταίας πενταετίας υπογραμμίζοντας ότι: «Η περήφανη διαπραγμάτευση κατέληξε στο κλείσιμο των τραπεζών και σε ένα δημοψήφισμα, το οποίο – αν μη τι άλλο- δεν προσέθεσε τίποτα στην όλη διαδικασία. Νομίζω ότι πρέπει να συζητήσουμε πως φθάσαμε μέχρι εδώ, αλλά κυρίως πρέπει να συζητήσουμε το τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Έχουμε τα τελευταία πεντέμισι χρόνια μετατραπεί σε ένα εθνικό χορό τραγωδίας, ο οποίος κλαίει τη μοίρα του –δικαιολογημένα κλαίει-, αλλά αυτό δεν θα μας οδηγήσει πουθενά. Είμαστε εδώ με ευθύνες όλου του πολιτικού κόσμου που είχε τη διακυβέρνηση την τελευταία πενταετία. Αυτό περιλαμβάνει τους πάντες, έχουν όλοι τις ευθύνες τους, έχουν κάνει όλοι τραγικά λάθη. Το βασικό είναι η αδυναμία τους να χωρίσουν από το πελατειακό κράτος, την πελατειακή τακτική και λογική».

Μάλιστα, ανέφερε το εξής χαρακτηριστικό παράδειγμα «Την ημέρα που ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο εγκαλούσε ουσιαστικά τον Έλληνα Πρωθυπουργό για πελατειακές τακτικές, και του έλεγε μάλιστα το χαρακτηριστικό «μιμείσθε το ΠΑΣΟΚ», εκείνη τη στιγμή στο βήμα της Βουλής επιχειρηματολογούσαμε υπέρ και κατά της μιας τροπολογίας, η οποία απολύει συλλήβδην τους Διοικητές των Νοσοκομείων και προβλέπει ότι θα προσληφθούν άλλοι χωρίς κανένα κριτήριο και καμία διαδικασία».

Παράλληλα, εξέφρασε το φόβο του για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει η συμφωνία δεδομένων των συσχετισμών εντός του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης λέγοντας «Νομίζω ότι το μεγάλο ερώτημα που έχει ο ελληνικός λαός είναι ποιος θα εφαρμόσει αυτή τη Συμφωνία και πως. Αυτό έχει δύο πυλώνες. Αυτή τη στιγμή πολιτικά υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό με την κυβέρνηση και τη δεδηλωμένη. Συνταγματικά δεν υπάρχει. Πολιτικά όμως υπάρχει. Αυτά τα μέτρα και κυρίως οι αλλαγές στο Δημόσιο, για να γίνουν, χρειάζεται μια κυβέρνηση του 50-60% των ψήφων, όχι των εδρών, γιατί έχουμε ένα εκλογικό νόμο, ο οποίος παράγει τέρατα. Τα δύσκολα μέτρα είναι για παράδειγμα οι συντάξεις και γίνονται ακόμα πιο δύσκολα γιατί ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός που καλείται αύριο να τα εφαρμόσει έχει ψηφίσει παρών και έχει με πολλούς τρόπους δηλώσει την αντίθεσή του. Ο πρωθυπουργός έχει τη θεσμική πρωτοβουλία να κάνει τις επόμενες ημέρες τις κινήσεις που οφείλει να κάνει και προς το κόμμα του και προς την κυβέρνηση και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας Ποταμιού-ΣΥΡΙΖΑ τόνισε «Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε στη λύση, δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας Ποταμιού-ΣΥΡΙΖΑ».

Δείτε απόσπασμα της συνέντευξης:

* Ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας είναι βουλευτής Λάρισας και υπεύθυνος του τομέα Υγείας

13 Ιουλίου 2015, ΕΡΤ