12 Οκτωβρίου, 2017

Το Ποτάμι δεν ψηφίζει καιροσκοπικά, όπως δηλαδή κυβερνάνε οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Γιώργος Μαυρωτάς

Τη στάση του Ποταμιού στη συζήτηση του σχεδίου νόμου περί ταυτότητας φύλου ανέλυσε ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής Αττικής του κόμματος, Γιώργος Μαυρωτάς, κατά την παρουσία του στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» της ΕΡΤ1 με τους Θάνο Σιαφάκα και Νίνα Κασιμάτη.

Εξήγησε πως ενώ υπήρξαν στα social media συστάσεις από ψηφοφόρους του Ποταμιού κατά της υπερψήφισης των σχετικών διατάξεων, με το σκεπτικό πως η καταψήφιση ενός άρθρου θα προκαλέσει πτώση της Κυβέρνησης, το Ποτάμι πολιτεύεται με βάση τις αξίες και τις αρχές του και όχι για να κάνει πρωτοσέλιδα την επόμενη ημέρα. Υπενθύμισε πως το Ποτάμι εδώ και δύο εβδομάδες είχε καταστήσει σαφές πως θα υπερψηφίσει διατάξεις που αφορούν σε θέματα δικαιωμάτων, κατά συνέπεια η στάση του δεν αποτελεί έκπληξη. Διαπίστωσε πως καταψηφίζοντας θα πετύχαινε απλώς την επιπλέον ταλαιπωρία συμπολιτών μας που προσπαθούν να βγουν από το περιθώριο.

Επεσήμανε πως το άρθρο 3 αποτελεί τον πυρήνα του νομοσχεδίου, καθώς αναφέρεται σε όλη τη διαδικασία και όχι απλά στους ανηλίκους, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων και την κατάργηση της ανάγκης χειρουργικής επέμβασης, και κατά συνέπεια, δεν θα μπορούσε κανείς να το προσπεράσει ελαφρά τη καρδία. Μάλιστα, η μη ψήφισή του, στην πραγματικότητα θα διατηρούσε το υφιστάμενο πλαίσιο.

Απέρριψε τον ετεροπροσδιορισμό και μάλιστα με βάση τους ΑΝ.ΕΛ., χαρακτηρίζοντας ως κοροϊδία τη στάση των τελευταίων με την υπερψήφιση επί της αρχής και καταψήφιση όλων των άρθρων που αποτελούσαν τον πυρήνα του σχεδίου νόμου, εκτιμώντας ως καιροσκοπικές τις συμμαχίες εντός Κυβέρνησης.

Διαπίστωσε πως το σχέδιο νόμου δεν ικανοποιούσε το σύνολο των αιτημάτων της Λ.Ο.Α.Τ.Κ.Ι. κοινότητας, εκτιμώντας πως αυτό γίνεται σε ένα βαθμό 70-80%, καθώς δεν είναι δυνατόν να περάσουμε από το άσπρο στο μαύρο μεμιάς. Μολαταύτα η Ελλάδα εναρμονίζεται πλέον με το ψήφισμα 2048/2015 του Συμβουλίου της Ευρώπης. Έκρινε πως το θέμα των δικαιωμάτων αποτελεί έναν συνεχή και μακρύ αγώνα σε μια διαρκώς εξελισσόμενη κοινωνία και πρέπει τα βήματα να γίνονται με νηφαλιότητα και ψυχραιμία.

Ο κ. Μαυρωτάς ολοκλήρωσε εκτιμώντας πως εάν βάλουμε σε ζυγαριά τις λίγες περιπτώσεις που μπορούν να κάνουν κατάχρηση των ψηφισθεισών διατάξεων, και την ανακούφιση που θα φέρουν αυτές στον όχι ευκαταφρόνητο αριθμό των ατόμων που είναι περιθωριοποιημένοι, με αποτέλεσμα να μην αναδεικνύονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Έφερε δε ως παράδειγμα βουλεύτρια trans από το Βέλγιο στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία κρίνεται για την ποιότητα του βουλευτικού της έργου και όχι για την ταυτότητα φύλου της.

Δείτε το βίντεο:

* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής Αττικής στο Ποτάμι