26 Φεβρουάριος, 2019

Το Ποτάμι δεν περνά από Γέφυρα προς ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Γιώργος Μαυρωτάς

Ο Γιώργος Μαυρωτάς στην εκπομπή «Η Αθήνα Σήμερα» του ραδιοφωνικού σταθμού 9,84 FM και την Νόνη Καραγιάννη

Το Ποτάμι έχει αφήσει το απότυπωμά του στην ελληνική πολιτική σκηνή, υποστήριξε ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς, με αφορμή τον εορτασμό για τα 5 χρόνια από την ίδρυσή του, κατά τη συνομιλία του με τη Νόνη Καραγιάννη στην εκπομπή «Η Αθήνα Σήμερα» του ραδιοφωνικού σταθμού 9,84 FM, το πρωί της Τρίτης 26 Φεβρουαρίου 2019. Ο βουλευτής Αττικής εξήγησε πως το Ποτάμι έσπασε στερεότυπα με την άσκηση υπεύθυνης αντιπολίτευσης, με βάση τις προγραμματικές του θέσεις. Ούτε «όχι σε όλα», αλλά ούτε «ναι σε ότι έχει ψήφους» όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναγνώρισε παράλληλα, πως το κόμμα δεν κατάφερε να εμπεδώσει την πολιτική δεοντολογία σε άλλους χώρους.

Περιγράφοντας το πολιτικό στίγμα του Ποταμιού το περιέγραψε ως προοδευτικό μεταρρυθμιστικό κίνημα, με συγκεκριμένες θέσεις, το οποίο δεν εμπεριέχεται στα κουτάκια της πολιτικής διάκρισης του 19ου ή του 20ου αιώνα. Αναγνώρισε πως τοποθετούμενο στο κέντρο του πολιτικού φάσματος έχει, μοιραία, διεπιφάνειες τόσο προς τα αριστερά όσο και προς τα δεξιά. Σταχυολόγησε ενδεικτικά, θέσεις του Ποταμιού όπως η ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων συγχρόνως με τη Θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, διερωτώμενος εάν μπορούν να προσδώσουν δεξιό ή αριστερό πρόσημο. Τόνισε πως το Ποτάμι μπορεί να πει πράγματα που δεν μπορούν η Ν.Δ., ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ή το ΚΙΝ.ΑΛ., ισχυριζόμενος πως η τόλμη και η συνέπεια του κόμματος χαίρουν εκτίμησης από τους πολίτες.

Αναφερόμενος στη νέα κίνηση στο χώρο της Κεντροαριστεράς «Γέφυρα» κατέστησε σαφές ότι δεν αφορά το Ποτάμι. Εξήγησε πως συναινέσεις και συνεργασίες δεν αναπτύσσονται προεκλογικά αλλά στην πράξη, και πως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ειδικά κατά την πρόσφατη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης κώφευσε στις προτάσεις του Ποταμιού, τηρώντας τη χαρακτηριστική του στάση «τα δικά σας δικά μας και τα δικά μας, δικά μας».

Ολοκληρώνοντας, αναφέρθηκε στο δημοσίευμα του BBC περί μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας ανυπόστατες τις όποιες φοβίες. Υπενθυμίζοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που ανακινείται τέτοιο ζήτημα, αναφερόμενος στο 1992, εκτίμησε πως η Συμφωνία των Πρεσπών θωρακίζει την Ελλάδα έναντι τέτοιων διεκδικήσεων, ειδικά μέσω των άρθρων 4.3 και 6 και των συνταγματικών αλλαγών στη Βόρεια Μακεδονία.

Ακούστε το απόσπασμα: