28 Σεπτεμβρίου, 2018

31 επίκαιρες απαντήσεις του Σταύρου

Δείτε τα σχόλια του επικεφαλής για τα μετεκλογικά σενάρια, το Μακεδονικό, τη συμμετοχή στο ΚΙΝΑΛ, τα τηλεοπτικά εμπάργκο και σε πολλά ακόμη ερωτήματα

Πως είδατε τον πρόσφατο ανασχηματισμό;

Πολύ ΠΑΣΟΚ, πολύ ΝΔ έως και ακροδεξιά, μόνο το Ποτάμι απουσιάζει. Και βέβαια πληθώρα στελεχών του κομματικού σωλήνα που μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει τίποτε στα πόστα που έχουν αναλάβει. Όταν έχεις ένα υπουργικό σχήμα με πάνω από 50 ανθρώπους, τότε θα βρεθούν και 2-3 ικανοί, αυτό όμως δεν αλλάζει το αποτέλεσμα.

Βλέπετε εκλογές κ. Θεοδωράκη; Γιατί πολλές υποσχέσεις ακούμε και μοιάζουν όλες προεκλογικές.

Δεν νομίζω ότι θα γίνουν εκλογές το 2018. Ο κ.Τσίπρας έχει αποφασίσει από καιρό ότι δεν θέλει να χάσει ούτε μια μέρα εξουσίας. Θέλει δηλαδή να ολοκληρώσει την τετραετία, μην σας πω να πάρει και τον επιπλέον μήνα που του επιτρέπει το άρθρο 53 του Συντάγματος. Εκτός αν εκτιμήσει ότι τον συμφέρει να κάνει εκλογές με αφορμή την συμφωνία με τα Σκόπια. Αν δυσκολευτεί με τις συντάξεις και επιλέξει να παίξει το χαρτί της συμφωνίας των Πρεσπών, το επικρατέστερο σενάριο είναι να πει «πρόκειται για εθνικό θέμα, πάμε σε εκλογές και η νέα Βουλή αποφασίζει». Στην ελληνική σκηνή η κυρίαρχη σκέψη είναι «τι κίνηση θα κάνω για να δυσκολέψω τον αντίπαλο μου». Και ο κ.Τσίπρας θεωρεί - και δεν το κρύβει, το υπαινίχθηκε και στην Θεσσαλονίκη - ότι θα δυσκολέψει πολύ την ΝΔ αν της δώσει την καυτή πατάτα της επικύρωσης της συμφωνίας.

Βλέπετε ο κ. Τσίπρας να απομακρύνεται και από την λεγόμενη «σοσιαλδημοκρατική στροφή;»

Τι σημασία έχουν τα ωραία λόγια, οι στροφές, οι τούμπες; Σημασία έχουν οι πράξεις σου. Και ο κ.Τσίπρας ειδικά μετά το Μάτι και υπό τον φόβο της κατάρρευσης θυμήθηκε ξανά τον Τσίπρα πριν από το δημοψήφισμα. Η επίθεση στον κ. Παπαδήμο μαρτυρά ότι ξύπνησε μέσα του ο αριστεριστής και όχι ο σοσιαλδημοκράτης. Πριν από ένα χρόνο ο κ. Παπαδήμος έγινε στόχος μιας δολοφονικής επίθεσης με σχεδόν τα ίδια επιχειρήματα με αυτά που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός της χώρας. Και αυτό είναι ντροπή για την δημοκρατία μας.

Άρα να υποθέσω θα συνεχίσετε να απορρίπτετε τις εκκλήσεις ορισμένων για προοδευτικό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Το πολιτικό πρότυπο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πρέπει να ηττηθεί. Συναιρεί τις περισσότερες από τις παθογένειες της μεταπολίτευσης. Αλαζονεία, αυταρχισμός, ιδεοληψίες, κομματισμός, «δικά μας παιδιά» και τελικά ανικανότητα.

Δεν υπάρχει περίπτωση για μία προεκλογική συνεργασία και αυτό που θέλουμε είναι να βρει η χώρα έναν ευρωπαϊκό βηματισμό με μια χρήσιμη κυβέρνηση, μετά τις εκλογές. Εξάλλου, όλοι μπορούν να δηλώνουν προοδευτικοί. Το θέμα είναι τι κάνεις στην πράξη. Εμείς λοιπόν λέμε ότι οι προοδευτικές μας πράξεις δείχνουν και πώς θα πολιτευτούμε στο μέλλον.

Πάντως υπάρχουν Βουλευτές του Ποταμιού που μιλούν με καλά λόγια για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το αν κάποιος βουλευτής θεωρεί πιο προοδευτικό τον ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ ή το αντίστροφο αυτό δεν αλλάζει τις αποφάσεις μας. Είμαστε στο κέντρο και είναι φυσιολογικό κάποιοι να έχουν συμπάθειες προς τη μία πλευρά ή προς την άλλη. Αυτό σημαίνει κέντρο.

Στην Θεσσαλονίκη είπατε ότι αν ο κ. Καμμένος δεν ψηφίσει την συμφωνία τότε δεν υπάρχει κυβέρνηση και πρέπει να πάμε σε εκλογές.

Ναι. Γιατί στη Βουλή δεν υπάρχουν δυνάμεις διατεθειμένες να στηρίξουν εκ νέου την κυβέρνηση. Και το Ποτάμι δεν δίνει προφανώς ψήφο εμπιστοσύνης. Και αυτή επίσης είναι μια απόφαση όλων των Βουλευτών. Οπότε χωρίς ψήφο των ΑΝΕΛ δεν υπάρχει κυβέρνηση. Γιατί η διακυβέρνηση είναι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Παρωχημένη αριστερά και ακραία δεξιά μαζί. Κάποιοι φίλοι αριστεροί μας ζητούν να διαχωρίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ από τους ΑΝΕΛ. Πώς να διαχωριστούν; Αφού μαζί κυβερνούν. Και μαζί θα πρέπει να τιμωρηθούν.

Θα κατέβετε σαν Ποτάμι στις ευρωεκλογές - άρα και στις εθνικές εκλογές - ή θα συνεργασθείτε προεκλογικά με την ΝΔ όπως σας κάλεσε η κυρία Μπακογιάννη;

Νομίζω ότι απάντησα στην Θεσσαλονίκη. Αυτόνομο Ποτάμι και ξερό ψωμί. Το Ποτάμι είναι ένα αυτόνομο Κίνημα. Διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών με τολμηρές προτάσεις και σχέδιο. Δεν εξέλαβα το κάλεσμα της κυρίας Μπακογιάννη ως πρόσκληση να κατέβουμε μαζί στις ίδιες λίστες. Έχουμε ένα αξιόλογο δυναμικό, άπειρο ίσως στα κομματικά, αλλά έμπειρο και πετυχημένο στην πραγματική ζωή. Αυτά προφανώς εξετίμησε η κυρία Μπακογιάννη και μας κάλεσε να συνεργασθούμε.

Μετεκλογικά λοιπόν θα συμμετείχατε σε μία κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη;

Νομίζω ότι βιάζεστε πολύ. Δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμη εκλογές και εσείς θέλετε να βγάλετε φωτογραφία από την ορκωμοσία. Η σκέψη η δική μας δεν είναι στο μοίρασμα των υπουργείων. Ποτέ δεν ήταν. Άλλα είναι αυτά που προέχουν.

Να πείσουμε τους πολίτες να σκεφθούν σοβαρά την επόμενη διακυβέρνηση. Δεν αρκεί να φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Πρέπει να δούμε όλη την σκακιέρα και όχι μόνο τις εύκολες κλασικές κινήσεις. Χωρίς ένα δυνατό Ποτάμι οι λύσεις κινδυνεύουν να είναι ξανά συντηρητικές. Πρέπει λοιπόν οι πολίτες με την ψήφο τους να ανοίξουν τα φράγματα στο Ποτάμι.

Είσαστε λοιπόν διατεθειμένοι να συμβάλετε σε κυβερνητικές λύσεις;

Μα δεν είμαστε χομπίστες της πολιτικής. Θέλουμε να είμαστε ο κρίσιμος καταλύτης για να αλλάξει πραγματικά η ζωή στην χώρα. Να φύγουμε μπροστά. Αν αυτό είναι το σχέδιο, εμείς έχουμε μελετημένες λύσεις. Άλλωστε οι ωφέλιμες εμπνεύσεις καρποφορούν πιο εύκολα σε μικρότερα κόμματα. Στα μεγάλα κυριαρχούν τα υποκριτικά πάθη. Προφανώς δεν αποκλείουμε μετεκλογικές συνεργασίες. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί. Οι πολίτες θέλουν λύσεις χωρίς χάσιμο. Και δίχως το Ποτάμι οι λύσεις στην επόμενη Βουλή θα είναι συντηρητικές. Όσοι σκέφτονται «εκλογές και ξανά εκλογές με απλή αναλογική, μήπως αυξήσουμε την δύναμη μας» σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους. Εμείς έχουμε 7 προτεραιότητες σημαντικές με λύσεις σε αυτά τα προβλήματα που επισημαίνουμε και θέλουμε να ξέρουμε ποιες θα είναι οι απαντήσεις των μεγάλων κομμάτων για την επόμενη μέρα

Γιατί όμως ο αναποφάσιστος ψηφοφόρος και οι κεντρώοι να επιλέξουν το Ποτάμι και όχι το ΚΙΝΑΛ ή ένα από τα κόμματα εξουσίας που κάνουν και αυτά άνοιγμα στο κέντρο;

Το Ποτάμι αντιπροσωπεύει μια νέα, σημερινή νοοτροπία. Δεν τοποθετείται ούτε Αριστερά, ούτε Δεξιά, ούτε στη μέση. Τοποθετείται απλά Μπροστά. Το χρήσιμο αυτή τη στιγμή είναι να επιλέξουν οι πολίτες ανθρώπους που δεν τους έχουν ξεγελάσει- όπως τους ξεγέλασαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ανθρώπους που δεν είχαν ευθύνη κυβερνητική στο παρελθόν, να μην ευθύνονται για τα μεγάλα λάθη του παρελθόντος. Όλοι οι άλλοι, λίγο ή πολύ, είναι σαν τους κατάδικους που σέρνουν μια σιδερένια μπάλα. Τα λάθη τους και το κυβερνητικό τους παρελθόν. Ειδικά για τους σημερινούς πάντως οι μπάλες είναι πολλές. Αριστερίστικες ιδεοληψίες, ΑΝΕΛ και ανικανότητα σε υπερθετικό βαθμό.

Πάντα κάνετε και μια επίθεση στο κομματικό σύστημα. Αλλά και το Ποτάμι κόμμα είναι.

Κόμμα, που δεν αναπαράγει όμως όλα τα στρεβλά του κομματικού μας συστήματος. Κόμμα που δεν έχει την αυτοσυντήρησή του ως μοναδικό σκοπό. Καλέσαμε τα κόμματα να καταργήσουν τις οργανώσεις τους στα πανεπιστήμια. Ο Μακρόν θα δώσει κουπόνια 500 ευρώ τον χρόνο σε κάθε μαθητή για βιβλία, πολιτισμό, μόρφωση. Αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς, να ενθαρρύνουμε την καλλιέργεια τους και όχι να σκεφτόμαστε πώς θα τους στρατολογήσουμε στα κόμματά μας.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως μέχρι στιγμής δεν είναι καλές για σας.

Αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις απαντά ένα 30%. Αν ένα 30% κλείνει αμέσως το τηλέφωνο και ένα 30% είναι το «δεν ξέρω δεν απαντώ» οι δημοσκοπήσεις ουσιαστικά είναι στο 1/3 της κοινωνίας. Στις δημοσκοπήσεις που απαντούν οι Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια είμαστε τρίτο κόμμα. Πάντως,και για να απαντήσω στην ουσία του ερωτήματος σας, όλοι, ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, συμπιεζόμαστε. Όσο πλησιάζουν όμως οι εκλογές οι πολίτες θα εκτιμήσουν ποιοι από εμάς είναι χρήσιμοι την επόμενη μέρα. Γιατί πολλοί αναζητούν απλώς άφεση αμαρτιών. Οι πολίτες έχουν βαρεθεί τα μεγάλα ψέματα πρέπει λοιπόν να αποφασίσουν με ποιους ταιριάζουν. Και να αναζητήσουν λύσεις και ανοιχτά μυαλά που μυρίζουν έμπνευση και όχι ναφθαλίνη.

Για την επανεκκίνηση του κόμματος ενόψει και του Συνεδρίου του Νοεμβρίου

Ο λόγος που κάνουμε δυναμική επανεκκίνηση αυτό τον Σεπτέμβρη είναι ότι συναντούσαμε όλο και πιο συχνά ανθρώπους που ρωτούσαν ‘’κι εγώ τι θα ψηφίσω στις εκλογές;’’ Οι πολίτες θέλουν μία καθαρή λύση, μία λύση που να μην έχει πολύ παρελθόν μέσα. Αυτό λοιπόν είναι το Ποτάμι και γι’ αυτό θα επιμείνει». Η κοινή μας απόφαση είναι το αυτόνομο Ποτάμι. Σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Για τις διαφωνίες, που μερικές φορές είναι έντονες, υπάρχουν τα όργανα και τελικά το συνέδριο. Εκεί τον Νοέμβριο κάθε στέλεχος και κάθε βουλευτής θα υπερασπιστεί τις απόψεις του και οι πολλοί θα αποφασίσουν.

Έχει γραφτεί ότι θα εκπροσωπήσετε στην Ελλάδα την ευρωπαϊκή «λίστα Μακρόν». Συγκαταλέγετε τον εαυτό σας σε αυτό το «ρεύμα»; Με αυτή τη σημαία θα κατέβετε στις ευρωεκλογές;

Από τους ευρωπαίους ηγέτες, ο Μακρόν έχει αυτή τη στιγμή τις πιο προωθημένες θέσεις. Στην Πνύκα αλλά και στην Σορβόνη παρουσίασε ένα σχέδιο που οδηγεί σε μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη με υπουργό οικονομικών και ενιαία αμυντική πολιτική. Και αυτή η πρόταση είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση ζητά από τους δανειστές μας να μην κοπούν οι συντάξεις. Πιστεύετε ότι αν τα καταφέρει θα ανακόψει το αρνητικό ρεύμα που υπάρχει για αυτήν;

Η υποκρισία έχει ένα όριο. Αυτοί το έφεραν, αυτοί το συζήτησαν στη Βουλή, αυτοί το ψήφισαν. Όταν μέχρι χθες τους έλεγες εγώ κόβω τις συντάξεις και σήμερα λες θα δώσω μάχη να μην τις κόψω, μπορεί να ικανοποιείς ένα εσωτερικό ακροατήριο, αλλά οι αγορές τρελαίνονται. Δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές γιατί εκεί υπάρχει μια αίσθηση ότι η Ελλάδα έχει μια υποκριτική διακυβέρνηση που άλλα λέει σήμερα και άλλα κάνει αύριο. Η κυβέρνηση έχει τραυματίσει και συνεχίζει να χτυπά την πραγματική οικονομία. Τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες που παράγουν. Και αυτό δεν βλέπω να έχει διάθεση να το διορθώσει. Βέβαια, στη χώρα υπάρχει μια συνταξιουχολαγνεία. Στη Βουλή όλοι μιλούν λες και είμαστε ένα κράτος μόνο συνταξιούχων. Δεν είναι όμως μόνο οι συνταξιούχοι, είναι και τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

Πού θα δίνατε λοιπόν εσείς χρήματα;

Στη νέα γενιά, την έρευνα, την τεχνολογία. Θέλει και ερώτημα; Η μαύρη εργασία των νέων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ζουν με τριακοσάρια. Βγαίνουν από τα πανεπιστήμια με κομμένα φτερά. Μεταναστεύουν ενώ θα μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν στην χώρα τους. Αλλά το κομματικό σύστημα δεν έχει μυαλό για όλα αυτά. Κοιτάει το πολύ μέχρι το Δημόσιο και αδιαφορεί για την γενιά που μπορεί να δημιουργήσει νέο πλούτο.

Και πού θα βρεθούν τα λεφτά για να ενισχύσουμε τους νέους ή για να μειώσουμε τους φόρους στα μικρά νησιά, όπως λέτε;

Το θέμα είναι οι προτεραιότητές σου. Στην Ελλάδα παίξαμε πέρυσι κάποια δισεκατομμύρια στον διαδικτυακό τζόγο. Με ποια φορολογία; Από την άλλη, αν δώσεις κουπόνια 500 ευρώ σε ένα εκατομμύριο μαθητές θα έχεις ένα κόστος περίπου 500 εκατομμύρια. Επιλέγεις λοιπόν. Μαθητές δημοτικού που θα μπορούν να γραφτούν σε αθλητικά σωματεία; Μαθητές Λυκείου που θα μπορούν να πάνε σε θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες; Κίνητρα και ελαφρύνσεις στους Λειψούς; Ή δέκα ακόμη πιο ευτυχισμένοι επιχειρηματίες του τζόγου που δεν φορολογούνται όσο θα έπρεπε να φορολογούνται;

Αυτές τις ημέρες ξεκινήσατε μια διαφημιστική καμπάνια στο ίντερνετ υπό τον τίτλο #thelopotami.

Ο όρος διαφημιστική καμπάνια είναι υπερβολικός. Εμείς δεν ζούμε με δάνεια οπότε είμαστε πολύ φειδωλοί στις δαπάνες μας. Καλούμε όμως τους φίλους μας – και είναι πολλοί εκεί έξω – να μας πουν τα «θέλω» τους και να ακούσουν τις δικές μας τολμηρές και εφαρμόσιμες λύσεις για την χώρα.

Το «Θέλω να μου μένουν λεφτά για να πληρώνω κανα φόρο» είναι ρεαλιστική πρόταση;

Ναι όπως και το «Θέλω οι υπουργοί να ιδρώνουν δουλεύοντας και όχι τρολάροντας». Και «Θέλω να βρεθεί το χουλιγκανάκι που έστειλε την 19 χρονη στο νοσοκομείο». Είναι «θέλω» χωρίς φτιασιδώματα - πικρά, σκωπτικά, με χιούμορ - που καθρεφτίζουν τα αδιέξοδα μας. Είναι αυτά που συζητά ο κόσμος, εμείς τα αναπαράγουμε προσθέτοντας όμως - και εδώ φαίνεται η δύναμη του κόμματος μας - τις συγκεκριμένες λύσεις για να γίνουν τα «θέλω» πραγματικότητα.

Αρκετοί νομίζω θα παραδεχθούν ότι στις μικρές προτάσεις το Ποτάμι τα καταφέρνει, η συνολική σας πρόταση όμως δεν έχει μεγάλη απήχηση στην κοινωνία.

Ίσως γιατί οι περισσότεροι θέλουν να ακούν τους λαϊκιστές με τις πομπώδεις προτάσεις. Έτσι, το μεγάλο ψέμα του κ.Τσίπρα το ’14 έγινε η ακριβότερη αυταπάτη των Ελλήνων. Η πραγματικότητα όμως δεν αλλάζει με ταχυδακτυλουργούς. Η Ελλάδα θέλει πολλές μικρές σωστές προτάσεις στα πλαίσια ενός σχεδίου μεγάλων τομών.

Ποια θα ήταν η πρώτη προτεραιότητα σας αν αύριο σχεδιάζατε εσείς την κυβερνητική πολιτική;

Ένα νέο Δημόσιο. Αυτό επιβάλλεται, χωρίς δεύτερη κουβέντα. Το Δημόσιο σήμερα δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Εξυπηρετεί τις συντεχνίες. Παντού θα βρεις συναρμοδιότητες. Είναι ένα μοναδικό φαινόμενο, ώστε να μην υπάρχει τελικά προσωποποιημένη ευθύνη. Η λύση είναι ο συνολικός επανασχεδιασμός των υπηρεσιών. Και η απομάκρυνση αυτών που συστηματικά δεν δουλεύουν. Αυτό είναι και το αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων που ιδρώνουν στους γκισέδες. Ξέρουν ότι αυτοί που λουφάρουν, ω του θαύματος, είναι οι περισσότεροι στελέχη κομματικών συνδικαλιστικών φορέων. Έχουν την κάλυψη και δεν δουλεύουν. Παντού συνυπάρχουν οι φιλότιμοι και οι αφιλότιμοι. Μετά από δύο αρνητικές αξιολογήσεις φεύγεις. Η αξιολόγηση βέβαια δεν πρέπει να γίνει από τα γραφεία των υπουργών, γιατί εκεί κυριαρχούν οι μονόφθαλμοι. Έχουμε προτείνει να ενισχυθεί το ΑΣΕΠ με προσωπικό και να κάνει αυτό την αξιολόγηση των υπαλλήλων. Μπορούν να το κάνουν. Το έχω συζητήσει με το ΑΣΕΠ. Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι πού θα διατεθούν τα λεφτά της ιδιωτικής οικονομίας. Το θέμα είναι να παράγουμε λεφτά στην ιδιωτική οικονομία. Το μεγάλο πρόβλημα της νεολαίας σήμερα είναι η σκλαβιά της μαύρης εργασίας. Οι νέοι δουλεύουν χωρίς ασφάλεια και χωρίς να αντιδρούν για να μην χάσουν τα 300 ευρώ.

Πιστεύετε ότι τα κόμματα εξουσίας μπορούν να προχωρήσουν σε τόσο ριζικές λύσεις που θα δυσαρεστήσουν δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους;

Εδώ είναι η χρησιμότητα του Ποταμιού. Έχει επιδείξει τόλμη και ευθύνη και μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής. Είμαστε στο 2018 και όχι στο ’80 ή το ’90, εκεί που έχουν μείνει κάποια άλλα κόμματα. Και δεν έχουμε γραμμάτια να ξεπληρώσουμε, ούτε λερωμένη τη φωλιά μας. Δείτε την περίπτωση της αποφυλάκισης Φλώρου. Αντέδρασε το Ποτάμι και μετά από μια μέρα και αφού είχε αρχίσει η κατακραυγή στην κοινωνία αντέδρασαν τα άλλα κόμματα και η κυβέρνηση.

Τελικά ήταν λάθος η συμμετοχή σας στο ΚΙΝΑΛ;

Δεν ήταν λάθος η ιδέα, ήταν λάθος η εκτίμησή μου. Πίστεψα ότι όλοι όσοι δηλώναμε αντίπαλοι του συντηρητισμού και του λαϊκισμού μπορούσαμε να συνυπάρξουμε. Όμως κάποιοι είχαν κρυφές ατζέντες και μια συνεχή νοσταλγία του παρελθόντος. Όταν το συνειδητοποιήσαμε, αποχωρήσαμε έντιμα και επιστρέψαμε στον δικό μας δρόμο. Τον μοναχικό, αξιοπρεπή και χρήσιμο πιστεύω στην κοινωνία.

Πάντως είχατε πει ότι στηρίζετε την συμφωνία για το Μακεδονικό. Ισχύει ακόμη η δήλωσή σας;

Δεν αλλάζω απόψεις επειδή φυσάει αντίθετος άνεμος. Η συμφωνία δεν είναι η καλύτερη – το είπα και στη Βουλή – αλλά η Ελλάδα πρέπει να είναι αετός και όχι στρουθοκάμηλος. Πρέπει να ηγηθούμε της ευρωπαϊκής πορείας όλης της βόρειας γειτονιάς μας. Η παράταση της διαμάχης θα κάνει μεγαλύτερο κακό στην χώρα. Έχουμε μια σπουδαία στιγμή να αποφασίσουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε. Αντέχει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή μια σύγκρουση με την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία ή την Αμερική; Πρέπει να πάψουμε να σπαταλάμε δυνάμεις – διπλωματικές, στρατιωτικές, εθνικές – για έναν υποθετικό κίνδυνο και να κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον εκεί που υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα. Στα ανατολικά μας σύνορα. Οι τούρκοι ψαράδες έφτασαν τον Αύγουστο μέχρι τις παραλίες στο Αγαθονήσι. Και το Λιμενικό πήρε εντολή απλώς να παρακολουθεί. Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του Ποταμιού με βάση και την εσωτερική δημοσκόπηση που κάναμε συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει λύση. Για να «κλέψω» από τον Τσόρτσιλ, εμείς δεν σκεφτόμαστε τις επόμενες εκλογές, αλλά τις επόμενες γενιές.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως έχει πει ότι η κυβέρνηση του και οι βουλευτές του δεν θα επικυρώσουν αυτή τη συμφωνία.

Καμία απόφαση δεν θα είναι εύκολη αν οι γείτονες μας ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα. Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ θέλουν να ασφαλίσουν αυτή την περιοχή. Θέλουν να ανακόψουν την προέλαση των Ρώσων στα Βαλκάνια, όπως λένε. Σε 20 μέρες πήγαν στα Σκόπια όσοι δεν είχαν πάει 20 χρόνια. Τι θα πούμε λοιπόν εμείς; Δεν συναινούμε στην ευρωπαϊκή τους προοπτική; Φοβάμαι ότι αυτό θα μας αφήσει χωρίς συμμάχους στο Αιγαίο, στην Κύπρο και κυρίως στα οικονομικά μας.

Πριν τελειώσει το τριήμερο πένθος για τους νεκρούς στο Μάτι ζητήσατε παραιτήσεις υπουργών και κρατικών αξιωματούχων. Πραγματικά πιστεύετε ότι ορισμένοι πολιτικοί έχουν και προσωπική ευθύνη για την τραγωδία που ζήσαμε;

Όσα αποκαλύπτονται, ναι, μαρτυρούν ότι κανείς δεν έκανε σωστά τη δουλειά του στο Μάτι. Ούτε οι υπουργοί, ούτε η πυροσβεστική. Ας μην χαϊδεύει ο ένας τον άλλο. Όταν συντηρείς ένα αργοκίνητο κομματικό κράτος, με πολλές αναποτελεσματικές ηγεσίες, τότε κάποια στιγμή θα πληρώσεις τον λογαριασμό. Και βέβαια η διαχείριση της επόμενης μέρας ήταν και αυτή τραγική. Δεν ειπώθηκε ούτε καν μια ολόκληρη συγνώμη, κάποιοι δεν συναισθάνθηκαν καν την τραγωδία. Θα επιμείνω λοιπόν. Αυτοί που δεν είχαν σχέδιο, αυτοί που είχαν την ευθύνη της πυρόσβεσης, έχουν μεγάλη ευθύνη για τα 98 θύματα.

Για το εμπάργκο σε ΣΚΑΙ και ΕΡΤ από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ αντίστοιχα

Αυτά είναι παιχνίδια καταπιεσμένων εφήβων. Αν ήταν έτσι με τις επιθέσεις που δέχτηκα το 2015 δεν θα έπρεπε να πηγαίνω πουθενά.

Για την υπόθεση της αποφυλάκισης του Αριστείδη Φλώρου

Ο κ. Παρασκευόπουλος πρέπει να απολογηθεί στην ελληνική κοινωνία. Έχει το αρνητικό ρεκόρ των περισσότερων τροποποιήσεων σε ένα νόμο και όλες προς τη χειρότερη κατεύθυνση.Το Ποτάμι στην υπόθεση Φλώρου αντέδρασε αμέσως μετά την αποφυλάκισή του. Τα άλλα κόμματα και η κυβέρνηση αντέδρασαν με καθυστέρηση 24 ωρών. Καταγγείλαμε το νόμο Παρασκευόπουλου που λέει ότι όποιος έχει πιστοποιητικό αναπηρίας 67% από το ΚΕΠΑ βγαίνει αυτομάτως από τη φυλακή. Με το νόμο του ο κ.Παρασκευόπουλος, εκτός των άλλων, μετέτρεψε τους δικαστές σε γραμματείς, βοηθώντας έτσι τους πολύ πλούσιους κρατούμενους και τους πολύ δικτυωμένους να βγαίνουν από τη φυλακή.

Για το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστημιακά ιδρύματα

Οι προτάσεις για την παιδεία είναι βιαστικά διατυπωμένες και ο στόχος ήταν να έχει κάτι νέο να πει ο κ.Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη. Το εκπαιδευτικό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μόνο ως ανακοίνωση ενός υπουργού τον Σεπτέμβριο, αλλά θα πρέπει να ακουστούν περισσότερες απόψεις από ειδικούς, ώστε να καταλήξουμε σε μια σωστή εκπαιδευτική πολιτική που θα περιλαμβάνει θέσπιση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, επιστροφή της αριστείας και θέσπιση των μη κρατικών πανεπιστημίων

Για το περιστατικό με τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου

Οι εικόνες της σύλληψης του Ζακ είναι προσβολή. Δεν είναι εικόνα μιας σύγχρονης αστυνομίας. Έχουμε μπλέξει στο κέντρο τα καλάσνικοφ με την παραβατικότητα. Οι άνθρωποι στο κέντρο έχουν θυμό, δεν προστατεύονται, σπάνε τα μαγαζιά τους το βράδυ, τους κλέβουν. Και που ξεσπάς όταν έχεις ένα τυφλό θυμό; Όπου μπορείς. Είναι λοιπόν όλοι αγανακτισμένοι, ακόμη και οι αστυνομικοί που κάνουν μια αέναη προσπάθεια απέναντι στην εγκληματικότητα και όταν δεν βρίσκουν καλάσνικοφ την πληρώνουν κάποια άλλα άτομα. Ένας άνθρωπος που παραπαίει, που πέφτει από τραπέζι σε τραπέζι, και τελικά σκοντάφτει και πέφτει κάτω δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν ένα κακοποιό με καλάσνικοφ.

Πιο πολλές περιοδείες κάνετε σε ακριτικά νησιά και ορεινά απομακρυσμένα μέρη της χώρας, παρά σε αστικά κέντρα.

Ναι, ακολουθώ την συμβουλή του Μάο και προσπαθώ να αλώσω το κέντρο από την περιφέρεια. Δεν ξέρω γιατί ενώ πέτυχε στην Κίνα δεν πετυχαίνει στην Ελλάδα. Πάντως έχουμε μεγαλύτερο χρέος στους ανθρώπους που επιμένουν και δημιουργούν στους μικρούς απομακρυσμένους τόπους. Πρέπει να τους ελαφρύνουμε φορολογικά και να τους δώσουμε προορισμό σε ένα σχέδιο ανάπτυξης. Το τουριστικό μας πρότυπο δεν μπορεί να είναι μόνο Μύκονος, αλλά και Λέρος. Όχι για λόγους αισθητικής, αλλά γιατί εκεί υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης.