13 Μαρτίου, 2018

Το Ποτάμι δεν είναι ρεζέρβα στο πορτ-μπαγκάζ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Γιώργος Μαυρωτάς

Την ιδέα φλερτ μεταξύ Ποταμιού και ΣΥ.ΡΙΖ.Α., εν όψει της συνάντησης Τσίπρα - Θεοδωράκη απέρριψε κατηγορηματικά ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του κόμματος, Γιώργος Μαυρωτάς, κατά τη χθεσινή του παρουσία στην εκπομπή Πρωινή Ανάγνωση της τηλεόρασης της Βουλής με την Κέλλυ Κοντογεώργη. Υπενθύμισε πως το Ποτάμι είχε καταθέσει πρόταση νόμου το 2016, προσφάτως δε ο Σταύρος Θεοδωράκης έστειλε σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής λέγοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη να συζητηθεί το θέμα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, εν όψει και των κρίσιμων εξελίξεων στα εθνικά θέματα. Ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την εισήγηση αυτή και κάλεσε τον κ. Θεοδωράκη να συζητήσουν την πρόταση που είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση, και βρίσκει τους πάντες σύμφωνους, μάλιστα τόσο η Ν.Δ. δια του κ. Μητσοτάκη όσο και ο κ. Τσίπρας βρίσκουν αναγκαία τη σύσταση του Συμβουλίου. Ξεπερνώντας τα κομματικά συρματοπλέγματα, το Συμβούλιο μπορεί να χαράζει μιαν εύρωστη, μακροπρόθεσμη πολιτική σε θέματα εξωτερικών και άμυνας, ανεξάρτητη από το θυμικό του εκάστοτε Υπουργού.

Κατέστησε σαφές πως ο πατριωτισμός, το συμφέρον της χώρας πρέπει να τοποθετηθεί πάνω από τον κομματικό πατριωτισμό που εντάσσει τα πάντα στην κομματική σκακιέρα και πως η χάραξη εθνικής στρατηγικής θα αποφέρει όφελος για όλους.
Δήλωσε αισιόδοξος για το επικείμενο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, λόγω της προεργασίας που έχει παρακολουθήσει και του προγράμματος που έχει προκύψει, κρίνοντας πως θα πρέπει να τεθούν αυτά στο επίκεντρο και όχι η μεμψιμοιρία για θέματα που θα έπρεπε να είναι κοινώς αποδεκτά. Κατά τον προσυνεδριακό διάλογο πραγματοποιήθηκε ώσμωση ιδεών από τους συμμετέχοντες φορείς και προέκυψε ένας αρκετά πλήρης κοινός τόπος που αποτυπώθηκε σε ένα κείμενο 165 σελίδων.
Υπέδειξε να δοθεί έμφαση στις ιδέες και τις προτάσεις, παρά στις λίστες, τα πρόσωπα, τους μηχανισμούς, καθώς οι 210.000 που ψήφισαν και παρακολουθούν, δεν θέλουν ένα ξαναζεσταμένο φαγητό όπου θα επικρατούν οι μηχανισμοί και οι
ίντριγκες. Συμπέρανε πως το Κίνημα Αλλαγής, διαθέτοντας το προοδευτικό
πρόσημο που εκφράζει το μεσαίο χώρο, μπορεί να γίνει ελκυστικό στους πολίτες.

Αναφερόμενος στα γεγονότα στο γήπεδο της Τούμπας, δήλωσε υπερήφανος για τους πραγματικούς πρωταγωνιστές, τους ποδοσφαιριστές, με τον αρχηγό του ΠΑΟΚ, να αρνείται την έξοδο της ομάδας, όπως επιθυμούσε ο Πρόεδρος αλλά
διαπίστωσε πως, δυστυχώς, πρωταγωνιστές είναι οι οπαδοί, οι διαιτητές, οι παράγοντες, αναγνωρίζοντας πάντως τη δυσκολία της συγκεκριμένης διαιτητικής απόφασης.

Σχολιάζοντας το συλλαλητήριο της Ορεστιάδας, έκρινε πως με τον τρόπο αυτό εκφράστηκε ανησυχία και αγωνία, καθώς ένα σύνηθες περιστατικό τυγχάνει εκμετάλλευσης από την Άγκυρα, η οποία έχει την τακτική να θέτει στο τραπέζι των
διαπραγματεύσεων πολλά ζητήματα, παζαρεύοντας. Ευχήθηκε να λήξει σύντομα η περιπέτεια των στρατιωτικών, επισημαίνοντας πως δεν βοηθά η κυβερνητική διγλωσσία,με τον κ. Καμμμένο να τους χαρακτηρίζει ομήρους και τον κ. Τσίπρα να ακολουθεί χαμηλούς τόνους. Πρότεινε την τακτική διεθνοποίησης του ζητήματος, εκφράζοντας εμπιστοσύνη στους διπλωμάτες, ώστε να γίνει σαφές στους εταίρους ποιος προκαλεί και εγείρει αξιώσεις.

Εν όψει της συζήτησης στη Βουλή των νέων διατάξεων του Κ.Ο.Κ., εξέφρασε επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα της ρύθμισης περί προσαυξήσεων των προστίμων με εισοδηματικά κριτήρια, απορρίπτοντας σε κάθε περίπτωση την εφαρμογή του μέτρου σε σοβαρές παραβάσεις. Εκτίμησε πως κριτήριο για τη νομοθέτηση πρέπει να είναι η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών και το συμφέρον των πολιτών και όχι μιας επαγγελματικής ομάδας, μερίδα της οποίας εκφράζει αντιρρήσεις, για παράδειγμα, έναντι της αξιολόγησης των προσφερομένων υπηρεσιών.

Ο κ. Μαυρωτάς ολοκλήρωσε την παρουσία του τοποθετούμενος επί της επικείμενης κοινοβουλευτικής συζήτησης για θέματα Πολιτισμού, ο οποίος ως βαριά βιομηχανία χρειάζεται επενδύσεις, διαφοροποίηση, νέα προϊόντα, ώστε να καθίσταται ελκυστικός. Διέκρινε ως δύο διαστάσεις του Πολιτισμού, την πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη παραγωγή. Για τη μεν πρώτη, επεσήμανε ζητήματα όπως η διαχείριση και η ανάγκη αυξημένης λογοδοσίας και διαφάνειας στη λειτουργία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων ενώ για τη δεύτερη εντόπισε την ανάγκη αναπτυξιακής πολιτικής αντί να δίνονται υπό μορφή φιλοδωρήματος επιχορηγήσεις πείνας.

Δείτε το βίντεο:

* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής και Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com