25 Μαΐου, 2019

Το Ποτάμι δεν χαρίζεται σε κανέναν και δεν χρωστάει σε κανέναν

Ποτάμι

Η Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στην Εφημερίδα των Συντακτών και στον Χάρη Ιωάννου

“Το Ποτάμι θα πιάσει τον στόχο του 5% και θα αναδειχθεί ως η θετική έκπληξη των ευρωεκλογών, αφού το 35% των νέων ανθρώπων και μεγάλο μέρος εκείνων που παράγουν και δημιουργούν, συμπαθούν το Κίνημα”, προέβλεψε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών και στον Χάρη Ιωάννου . “Με αυτούς τους ανθρώπους προσπαθούμε να συνομιλήσουμε και να τους πούμε να τολμήσουν στις ευρωεκλογές να ψηφίσουν το Ποτάμι, ένα κόμμα που δεν κορόιδεψε ποτέ κανέναν”, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του Κινήματος έστειλε μήνυμα στους πολίτες ενόψει των εκλογών της Κυριακής, πως “ψηφίζοντας Ποτάμι αποδοκιμάζεις τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν επιβραβεύεις τους παλιούς υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ” και τους ζήτησε να στείλουν και εκείνοι με τη σειρά τους ένα μήνυμα ψυχραιμίας και σοβαρότητας, ειδικά μετά το τελευταίο διχαστικό κρεσέντο των κ.κ Τσίπρα και Μητσοτάκη στη Βουλή. Επιτέθηκε επίσης στους δύο πολιτικούς αρχηγούς για την απόφαση τους να αρνηθούν ένα debate για τα μείζονα ζητήματα της Ευρώπης και για την επιλογή τους να χαρακτηρίσουν τις ευρωεκλογές ως δημοψήφισμα εσωτερικής κατανάλωσης ή πρώτο ημίχρονο της μάχης προς την εξουσία.

Υπογράμμισε πως “το Ποτάμι δεν χαρίζεται σε κανένα και δεν χρωστάει σε κανέναν” και συμπλήρωσε πως “αντιπολιτευόμαστε την κυβέρνηση αναδεικνύοντας τους λαϊκισμούς της, αλλά είμαστε απέναντι και στις συντηρητικές επιλογές της ΝΔ”. Τέλος, επανέλαβε τη συνεπή στάση του Ποταμιού, να παραμείνει δηλαδή αυτόνομο και στις επερχόμενες, εθνικές εκλογές.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε πως “το τρίτο ρεύμα της Ευρώπης”, η ατζέντα της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης του Προέδρου Μακρόν, που υποστηρίζει το Ποτάμι, έχει αποκτήσει μία σημαντική δυναμική, με τους Φιλελεύθερους του Alde να έχουν ήδη συνταχθεί με αυτήν. Στηλίτευσε την συστράτευση της ΝΔ με τον κ. Βέμπερ και την εθνικιστική - και πολλές φορές ακραία - ρητορική στελεχών της ΝΔ που είναι πολύ μακριά από το ευρωπαϊκό όραμα και ξεκαθάρισε πως “ο κ.Βέμπερ δεν είναι ο ηγέτης που ονειρευόμαστε για την Ευρώπη”, αφού επιμένει να αντιτίθεται σε σημαντικά ζητήματα, όπως η ύπαρξη ενός ενιαίου ταμείου για την απασχόληση.

Τέλος υποστήριξε ότι “μετά από το bullying που υπέστη το Ποτάμι από τις καθεστωτικές πολιτικές δυνάμεις και την εξαγορά στελεχών του, επανήλθε με ένα ευρωψηφοδέλτιο που είναι το καλύτερο σε αυτές τις ευρωεκλογές”.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Αν κάποιος θέλει να αποδοκιμάσει την κυβέρνηση, γιατί να ψηφίσει Ποτάμι στις ευρωεκλογές και να μην ψηφίσει ΝΔ;

Γιατί ψηφίζοντας Ποτάμι αποδοκιμάζει τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν επιβραβεύει τους παλιούς υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ειδικά στις ευρωεκλογές υπάρχει και ένας πρόσθετος λόγος. Το Ποτάμι είναι στην Ευρώπη με τις σύγχρονες δυνάμεις που θέλουν την Αναγέννηση της. Δεν είναι με τους συντηρητικούς και τον κ.Βέμπερ με τους οποίους συστρατεύεται η ΝΔ. Ψηφίζοντας Ποτάμι οι πολίτες στέλνουν ένα μήνυμα ψυχραιμίας και σοβαρότητας ειδικά μετά το τελευταίο διχαστικό κρεσέντο Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως τις έχει χαρακτηρίσει δημοψήφισμα...

Είναι προσβολή για την ευρωπαϊκή υπόθεση να λέει κάποιος ότι οι ευρωεκλογές είναι δημοψήφισμα εσωτερικής κατανάλωσης ή πρώτο ημίχρονο της μάχης για να επανέλθουν οι πρώην υπουργοί του στην εξουσία. Οι κύριοι Τσίπρας και Μητσοτάκης προσπάθησαν όλες αυτές τις εβδομάδες να μην γίνει καμία κουβέντα για την Ευρώπη. Δεν δέχτηκαν να γίνει ούτε καν ένα ντιμπέιτ για τα μείζονα ζητήματα της Ευρώπης. Λες και η Ευρώπη είναι κάτι δεύτερο και το προέχον είναι να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές.

Γιατί τόση κριτική προς τη ΝΔ τώρα τελευταία; Μιλάτε για εθνικιστικές εξάρσεις, επικρίνετε την ταύτιση με τον Βέμπερ. Μήπως διασπάτε το περίφημο «μέτωπο της λογικής»;

Το Ποτάμι δεν χαρίζεται σε κανένα και δεν χρωστάει σε κανέναν. Όπως αντιπολιτευόμαστε την κυβέρνηση και αναδεικνύουμε τους λαϊκισμούς της, έτσι είμαστε απέναντι στις συντηρητικές επιλογές της ΝΔ. Η εθνικιστική και πολλές φορές ακραία ρητορική στελεχών της ΝΔ είναι πολύ μακριά από το ευρωπαϊκό όραμα. Και ο κ.Βέμπερ δεν είναι προφανώς ο ηγέτης που ονειρευόμαστε για την Ευρώπη. Επιμένει να είναι αντίθετος στην ύπαρξη ενός ταμείου για την απασχόληση, δεν συμφωνεί με τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Δεν έχουμε λοιπόν κανένα μέτωπο μαζί του.

Αυτοπροσδιορίζεστε ως κόμμα του φιλελεύθερου προοδευτικού Κέντρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει σε αυτό που ονομάζουμε ευρύτερη προοδευτική παράταξη;

Όλοι σε αυτή τη χώρα προοδευτικοί είμαστε. Και ο κ.Τσίπρας αφού κυβέρνησε 4 χρόνια με τον ακραίο δεξιό κ.Καμμένο τώρα μιλάει για προοδευτικές γέφυρες και προοδευτική σύμπλευση. Ένα καινούργιο παιχνίδι που εξυπηρετεί προφανώς την προεκλογική του ρητορική. Το ερώτημα είναι: εδώ τελειώσαμε ή σε μια άλλη προεκλογική περίοδο θα έχουμε κάποια άλλη μετάλλαξη;

Γιατί υποστηρίζετε την ατζέντα Μακρόν την ώρα που οι πολιτικές του Γάλλου προέδρου δεν φαίνονται τόσο δημοφιλείς ούτε στη χώρα του;

Νομίζω ότι πολλοί πλέον – ακόμη και από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας – βλέπουν πολύ θετικά την πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν για την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση. Ήδη την στήριξη του έχει εκφράσει και ο Γκι Φέρχοφσταντ με τους φιλελεύθερους του Alde. «Το τρίτο ρεύμα της Ευρώπης» έχει απαντήσεις για όλα τα θέματα που έχουν τεθεί πάνω στο τραπέζι. Ζητά Ευρωπαϊκό Ταμείο Απασχόλησης, ζητά Υπουργό Οικονομικών που θα ενισχύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ζητά την φορολογία των πολυεθνικών κολοσσών, ενιαία πολιτικού ασύλου, δραστικά μέτρα για την κλιματική αλλαγή, ενίσχυση των προγραμμάτων τύπου Erasmus. Τα περισσότερα από αυτά τα λέει το Ποτάμι από το 2014. Τότε που κάποιοι μας χαρακτήριζαν απολίτικους και γραφικούς.

Ποιος είναι ο ποσοτικός στόχος για το Ποτάμι στις ευρωεκλογές;

Ο στόχος μας είναι το 5%. Και πιστεύω ότι το Ποτάμι θα είναι η θετική έκπληξη των ευρωεκλογών. Αυτό μαρτυρούν και τα λόγια των δημοσκόπων τις τελευταίες ώρες. Ένας στους τρεις νέους έως 35 ετών σκέπτεται θετικά το Ποτάμι. Όπως και ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων που παράγουν και δημιουργούν. Με όλους αυτούς λοιπόν προσπαθούμε να συνομιλήσουμε και να τους πούμε να τολμήσουν στις ευρωεκλογές να ψηφίσουν το Ποτάμι. Ένα κόμμα που δεν κορόιδεψε ποτέ κανέναν.

Σε ένα αρνητικό ενδεχόμενο που δεν εκλεγεί ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, είναι δεδομένη η συμμετοχή σας στις εθνικές εκλογές;

Οι Ευρωεκλογές είναι για το Ποτάμι η μάχη των μαχών. Μετά από το μπούλινγκ που υπέστη από τις καθεστωτικές πολιτικές δυνάμεις, την εξαγορά στελεχών του, επανήλθε με ένα ευρωψηφοδέλτιο που μάλλον είναι το καλύτερο αυτού του Μαΐου. Δίνουμε λοιπόν με αυτοπεποίθηση τη μάχη. Όλα τα άλλα δεν είναι του παρόντος.

Περίπτωση προεκλογικής συνεργασίας πριν τις εθνικές εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ;

Όχι. Το Ποτάμι θα παραμείνει αυτόνομο. Η προσπάθεια που έγινε με την ΔΗΣΥ ήταν μια αρνητική εμπειρία και δεν θα επαναληφθεί. Προφανώς συνεργαζόμαστε με άλλες δυνάμεις για να λύσουμε συγκεκριμένα προβλήματα αλλά μέχρι εκεί.

Έχετε ψηλά στην ατζέντα τα θέματα ασφάλειας, με αφορμή τις ενέργειες του Ρουβίκωνα. Θεωρείτε επικίνδυνο αυτού του είδους τον αναρχικό «ακτιβισμό»;

Δεν θα τον χαρακτήριζα «αναρχικό ακτιβισμό». Μια βαρβαρότητα βλέπω κρυμμένη πίσω από μαύρα κράνη, βαριοπούλες και σφυριά. Δεν είναι μόνο ο Ρουβίκωνας που λέτε. Είναι τα «ντου» στις γειτονιές. Οι συμμορίες που ληστεύουν. Οι φασιστικές ομάδες που το παίζουν εκδικητές σε περιοχές που ζουν μετανάστες. Το χάος στις φυλακές που «εξάγει» έγκλημα. Όλα είναι στην ίδια ατζέντα. Οι πολίτες πρέπει να πάψουν να φοβούνται και να τρομοκρατούνται. Είναι η ελάχιστη υποχρέωση μιας σύγχρονης πολιτείας.