6 Μάρτιος, 2019

Το Ποτάμι χρήσιμη φωνή στο Ελληνικό κοινοβούλιο

Κατερίνα Μπακογιάννη

Συνέντευξη της Κατερίνας Μπακογιάννη στην εφημερίδα "Σερραϊκόν Θάρρος"

«Το Ποτάμι δεν είναι κίνημα Πολιτικής κριτικής αλλά χρήσιμη φωνή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο» δηλώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Σ.Θ.» η νέα εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κατερίνα Μπακογιάννη.

Στη συνέντευξη της υπενθυμίζει ότι πολλά νομοσχέδια που έκαναν την Ελλάδα καλύτερη δεν θα περνούσαν χωρίς τις ψήφους του Ποταμιού. Υποστηρίζει ότι το Κίνημα είναι πανέτοιμο για τις εθνικές εκλογές αφού σε ποσοστό πάνω από 60% τα ψηφοδέλτια είναι έτοιμα και σημειώνει με έμφαση ότι υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που δεν σταθμίζουν το προσωπικό όφελος πριν μπουν στην πολιτική.

Κυρία Μπακογιάννη τι βάρυνε στην απόφαση σας να αναλάβετε να υπερασπιστείτε την εικόνα του Ποταμιού σε μία καθοδική περίοδό του, τουλάχιστον όσον αφορά την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και την δημοσκοπική εικόνα του;

Θεωρώ ότι αναλαμβάνω καθήκοντα σε μία πολύ καλή στιγμή που συμπίπτει με την έναρξη της προεκλογικής μας εκστρατείας για τις ευρωεκλογές. Η πρόταση μας για τις ευρωεκλογές είναι πραγματικά ξεχωριστή. Οι πρώτοι υποψήφιοι που ανακοινώσαμε είναι πολίτες που νιώθουν την Ευρώπη πατρίδα τους μακριά από εθνικισμούς, αλλά ταυτόχρονα παραμένουν Έλληνες και θέλουν να προσφέρουν στην Ελλάδα μέσα από το ευρωψηφοδέλτιο του Ποταμιού. Εκπρόσωποι της γενιάς που έφυγε τα χρόνια της κρίσης. Λαμπροί εκπρόσωποι της γενιάς του «brain drain» που εξακολουθεί να θέλει να επιστρέψει με τις κατάλληλες, βέβαια, προϋποθέσεις.

Λένε ότι η μεταπήδηση από τη δημοσιογραφία στη πολιτική δεν έχει επιστροφή. Είναι όντως έτσι;

Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι η επιστροφή στη δημοσιογραφία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Στο παρελθόν μάλλον περισσότερο έχει υποφέρει η δημοσιογραφία από δημοσιογράφους πρώην πολιτικούς που χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης στα οποία εργάζονται για κομματική προπαγάνδα από ό,τι η πολιτική από πολιτικούς πρώην δημοσιογράφους.

Έχει κτυπηθεί πόσο πολύ το δημοσιογραφικό επάγγελμα στην Αθήνα, ώστε πολλοί δημοσιογράφοι να θέλουν να ενταχθούν στις λίστες των κομμάτων διεκδικώντας τη είσοδο τους στη Βουλή;

Η δημοσιογραφία μπορεί να σε οδηγήσει παντού, έλεγαν οι παλαιότεροι… Από εκεί και πέρα δυστυχώς το δημοσιογραφικό επάγγελμα έχει πληγεί πολύ, όπως και σχεδόν όλα τα επαγγέλματα μέσα στην κρίση. Πάντως δεν θέλω να πιστεύω ότι αυτός είναι ο μόνος λόγος για να θέλει κάποιος να ασχοληθεί με την πολιτική.

Τι έχει να δώσει το Ποτάμι μετά πέντε χρόνια παρουσίας του στο πολιτικό βίο της χώρας; Η πολιτική κουλτούρα του Έλληνα είναι άσπρο, μαύρο και όπως φάνηκε μετά το 2012 με τον κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού δεν υπάρχει χώρος να ευδοκιμήσουν και να μακροημερεύσουν μικρά πολιτικά κόμματα.

Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας. Το Ποτάμι έχει συγκεκριμένο έργο να παρουσιάσει και έχει ακόμα περισσότερα να δώσει. Το Ποτάμι είναι μία ήρεμη δύναμη πολιτικού λόγου κόντρα στον διχασμό και την πόλωση που καλλιεργούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ θέλουν να συνθλίψουν τα μικρά κόμματα, ώστε ο κόσμος να τους ψηφίσει πάλι μην έχοντας άλλη επιλογή. Αλλά πού μας έχει οδηγήσει αυτό μετά από 10 χρόνια κρίσης και ενώ τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν γονατίσει; Τα δύο μεγάλα κόμματα εξακολουθούν να εμφανίζονται ως «σωτήρες» και να μοιράζουν υποσχέσεις – ώστε να διαδέχονται το ένα το άλλο στην εξουσία – αλλά δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε σε πέντε βασικά πράγματα για να πάει η χώρα μπροστά. Για αυτό χρειάζεται το Ποτάμι στη Bουλή. Για να στηρίζει τις σωστές προτάσεις που θα βγάλουν την χώρα από το τέλμα, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Όπως και έκανε τα τέσσερα τελευταία χρόνια στη Βουλή. Πολλά νομοσχέδια τα οποία έκαναν την Ελλάδα λίγο καλύτερη δεν θα είχαν περάσει χωρίς τις ψήφους του Ποταμιού.

Είναι εφικτό όμως δυο κόμματα εξουσίας (σήμερα ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, παλιότερα ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία) να συμφωνούν σε πέντε βασικά πράγματα όπως λέτε. Εδώ είδαμε τις κυβερνήσεις συνεργασίας (το 2011 ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, ΛΑΟΣ) και το 2014 (Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) οι μικροί κυβερνητικοί εταίροι (ΛΑΟΣ και ΔΗΜΑΡ) ότι όταν είναι σε θέση ευθύνης( κυβερνητικό σχήμα) να μην θέλουν να εισπράττουν τη κυβερνητική φθορά. Σας θυμίσω ότι σε αρκετά θέματα, ο Καρατζαφέρης άλλα έλεγε το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα το βράδυ, ενώ και η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από την κυβέρνηση με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ ενώ νωρίτερα είχε εντάσεις για μεταρρυθμίσεις προτεινόταν.

Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι δεν είναι εύκολο, όπως άλλωστε έχουν δείξει οι πρακτικές του παρελθόντος. Τα κόμματα στην Ελλάδα δεν έχουν μέσα τους την κουλτούρα της συνεργασίας και των ευρύτερων συναινέσεων. Όμως αυτά που περιγράφετε δεν έχουν σχέση με το Ποτάμι. Το Ποτάμι έχει επιδείξει απόλυτη συνέπεια στην πολιτική αυτά τα πέντε χρόνια. Δεν θα βρείτε ούτε μία δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη που να λέει άλλα σήμερα από αυτά που έλεγε όταν ιδρύθηκε το Ποτάμι. Πόσοι πολιτικοί αρχηγοί μπορούν να το πουν αυτό; Να σας θυμίσω το «οι αγορές θα χορεύουν με τα δικά μας νταούλια» του κ. Τσίπρα; Ή, το «εγώ θα σκίσω τα μνημόνια» του πρώην αρχηγού της ΝΔ;

Σε κάθε περίπτωση, εύκολο ή δύσκολο, η πολιτική συνεννόηση για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος τρόπος για να ξεκολλήσει η Ελλάδα από τον προηγούμενο αιώνα.

Το Ποτάμι θα ήταν πρόθυμο να στηρίξει πέντε βασικά πράγματα όπως λέτε από την θέση του κυβερνητικού εταίρου ή θέλει να βρίσκεται μόνο στην ασφάλεια της αντιπολίτευσης;

Το Ποτάµι δεν είναι ένα… κίνημα πολιτικής κριτικής. Στην επόμενη βουλή θα στηρίξει αυτούς που θα στηρίξουν τις βασικές του θέσεις, στην κατεύθυνση φιλελεύθερων ευρωπαϊκών προοδευτικών λύσεων για τη χώρα.

Σε ποιο κόσμο θα απευθυνθείτε στις εκλογές ζητώντας να στηρίξει την πολιτική επιβίωση του Ποταμιού. Εδώ βλέπουμε ότι το ΠΑΣΟΚ με ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς με τους ψηφοφόρους του δεν μπορεί να επανακάμψει;

Οι ευρωεκλογές δεν είναι πρόκριμμα για τις εθνικές εκλογές. Είναι η μοναδική ευκαιρία που έχουμε για μία ισχυρή Ελλάδα σε μία ισχυρή Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή 1 στους 4 πολίτες δηλώνει αναποφάσιστος στις δημοσκοπήσεις και απογοητευμένος από το παλιό πολιτικό σύστημα. Ελπίζουμε ότι πολλοί από αυτούς θα αποφασίσουν να στηρίξουν το Ποτάμι στην κάλπη, ένα ευρωπαϊκό κόμμα χωρίς αστερίσκους. Είναι ευρωπαϊκό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει τα μη κρατικά πανεπιστήμια; Ή η ΝΔ που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα εάν επιθυμεί να συνεχίσει να συμπορεύεται με τις πιο ξενοφοβικές φωνές στους κόλπους του ΕΛΚ; Μία ξενοφοβική Ευρώπη που εν τέλει – και αυτό είναι το σημαντικό – τάσσεται κατά των ελληνικών συμφερόντων;

Έχετε κάνει διερεύνηση ποιοι από τους ανθρώπους που εντάχθηκαν στα ψηφοδέλτια σας το 2015 θα σας ακολουθήσουν το 2019 βάζοντας τα στήθη τους μπροστά. Κάποιοι από αυτούς είχαν το ισχυρό κίνητρο να εκλεγούν βουλευτές, σήμερα γιατί να πράξουν το ίδιο; Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που δεν σταθμίζουν το προσωπικό τους όφελος πριν μπουν στον εκλογικό στίβο;

Το ενδιαφέρον για τα ψηφοδέλτια μας έχει ήδη καλύψει πάνω από το 60%. Προσωπικά έχω εντυπωσιαστεί από το νέο κόσμο που έρχεται στο Ποτάμι και θέλει να στηρίξει και να ενισχύσει τη φωνή του. Ξέρετε… Το Ποτάμι δεν υπόσχεται ούτε… διορισμούς, ούτε… ευνοϊκές μεταθέσεις. Φυσικά λοιπόν υπάρχουν άνθρωποι που δεν σταθμίζουν το προσωπικό τους όφελος πριν μπουν στην πολιτική αλλά που γοητεύονται από τη συμμετοχή σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα.

Τελικά, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θεωρείτε ότι στο Ποτάμι είχατε σταθμίσει σωστά τη σημασία που είχε το Σκοπιανό ζήτημα για τον Ελληνικό λαό ή υποεκτιμήσατε τις πατριωτικές ευαισθησίες των πολιτών;

Η αλήθεια είναι ότι το Ποτάμι ψήφισε την Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Πρόκειται για μία καλή συμφωνία που έδωσε λύση σε ένα πρόβλημα που ταλάνιζε την εξωτερική μας πολιτική επί δεκαετίες και έθεσε τέρμα σε τυχόν αλυτρωτικές διαθέσεις από την πλευρά των γειτόνων μας. Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό ήταν θέση του Ποταμιού από το 2014. Ήταν όμως και πάγια θέση της Ελλάδας την οποία είχαν υποστηρίξει όλοι οι πρώην Έλληνες πρωθυπουργοί, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επί δεκαετίες. Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι γιατί το Ποτάμι ψήφισε τη Συμφωνία αλλά γιατί άλλαξαν άποψη η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και την καταψήφισαν. Προφανώς για μικροκομματικά οφέλη και ψήφους! Και όχι επειδή είναι περισσότερο «πατριώτες»!

Πηγή: Σερραϊκόν Θάρρος