11 Σεπτεμβρίου, 2015

Το πορτρέτο του Σταύρου Θεοδωράκη στην ισπανική ABC

Ποτάμι

Το πορτρέτο του επικεφαλής του Ποταμιού παρουσιάζει η Begoña Castiella, ανταποκρίτρια της ισπανικής εφημερίδας ABC στην Αθήνα. Με τίτλο «Σταύρος Θεοδωράκης, ο δημοσιογράφος που ηγείται του κόμματος του κέντρου στην Ελλάδα» και υπότιτλο «Ο ηγέτης του νεότερου κόμματος στην Βουλή, που ενδέχεται να αποτελέσει κλειδί σε μια κυβέρνηση συνασπισμού, μετά από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου», το άρθρο αναφέρει τα εξής:

Είναι ένας δημοσιογράφος, ιδιαίτερα προσηνής και πολυταξιδεμένος, ιδρυτής του κόμματος που ονομάζεται το Ποτάμι, το Φεβρουάριο του 2014. Ο σχηματισμός αυτός κατάφερε να εισέλθει με την πρώτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Μάιο, με 6,6% των ψήφων, εκλέγοντας 2 ευρωβουλευτές. Στην ελληνική βουλή εισήλθε φέτος τον Ιανουάριο, με 6,05% των ψήφων και 17 βουλευτές.

Αλλά η εκστρατεία εναντίον του, που τον κατηγορεί ότι συνδέεται με διαφόρους επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα ιδιοκτήτες των διαφόρων ΜΜΕ, και όχι ένας ελεύθερος επαγγελματίας, κλιμακώνεται. Αυτό τον ανάγκασε να απαντήσει δημοσίως: τις τελευταίες μέρες κατηγόρησε ανοιχτά δύο στενούς συνεργάτες του Τσίπρα ότι είναι «οι μεγάλοι διαπραγματευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τα Μέσα»: ούτε λίγο ούτε πολύ, αναφέρθηκε στον Νίκο Παππά, το στενότερο συνεργάτη του Τσίπρα και μέχρι πρόσφατα Υπουργό Επικρατείας, και στον Πάνο Σκουρλέτη, τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος αντικατέστησε τον Λαφαζάνη τον Ιούλιο. Και οι δύο, σύμφωνα με τον Θεοδωράκη, «εξασφάλισαν μια τεράστια προβολή του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα ενημέρωσης». Ήταν ένας τρόπος για να απαλλαγεί από την τόση στοχοποίηση, όταν έμαθε για τον τρόπο με τον οποίο οι κορυφαιοι της κυβέρνησης «θα βάλουν τάξη» στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Εν τω μεταξύ, το κόμμα του υπερβαίνει αυτή τη στιγμή σε πρόθεση ψήφου το 5%, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές και με σχεδόν το 20% των ψηφοφόρων να εξακολουθεί να είναι αναποφάσιστο.

Ο Σταύρος γεννήθηκε το 1963 στο Δραπανιά της Κρήτης και είναι γιος αστυνομικού. Ωστόσο, μεγάλωσε στην Αθήνα σε μια πολύ ταπεινή γειτονιά, όπου κατοικούν παραδοσιακά πολλές οικογένειες Ρομά. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος από το 1984 ως το 2014 σε πολλά ελληνικά μέσα ενημέρωσης: σε εννέα ραδιόφωνα, έξι περιοδικά και τέσσερα τηλεοπτικά κανάλια. Μέσα με διαφορετικές πολιτικές και επιχειρηματικές κατευθύνσεις. Η πιο φημισμένη ερευνητική του δουλειά ήταν οι «Πρωταγωνιστές», εκπομπή με μακρές συνεντεύξεις με προσωπικότητες, μεταδιδόμενη αρχικά στην κρατική ΝΕΤ, από το 1999, και στη συνέχεια, από το 2006, στο ιδιωτικό κανάλι Mega. Ο Θεοδωράκης συνέχισε για πολύ χρόνο να γράφει κάθε Σάββατο στη μεγαλύτερης αναγνωσιμότας ελληνική εφημερίδα "Τα Νέα", μια στήλη που ονομαζόταν «Οι άλλοι πρωταγωνιστές».

Ο έλληνας πολιτικός είναι νυμφευμένος με τη Νίκη, τη διακριτική σύζυγό του, το πρόσωπο που ασχολείται με το «Αλάτσι», ένα εστιατόριο κρητικής κουζίνας κοντά στο ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα. Για δύο χρόνια, στην αρχή της δημοσιογραφικής καριέρας του, έκανε μαθήματα σε παιδιά των Ρομά, κάτι πολύ ασυνήθιστο στην Ελλάδα.

Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη δημοσιογραφία για να δημιουργήσει το πολιτικό κόμμα "Το Ποτάμι". Λίγο αργότερα παρουσίασε τα πρώτα τριάντα μέλη του κόμματος. Όλοι τους ήταν επαγγελματίες σε διάφορους τομείς και κανένας τους δεν προερχόταν από οικογένεια πολιτικών. Ήταν κάτι νέο στην ελληνική σκηνή. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τον έγκριτο ακαδημαϊκό Νικηφόρο Διαμαντούρο, πρώην Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος εισήλθε στην πολιτική για πρώτη φορά.

Το κόμμα του είναι κεντρώο και ευρωπαϊστικό. Οι προτάσεις του συζητιούνται σε μια ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία είναι επίσης κάτι νέο. Όσοι επιθυμούν να κάνουν νέες προτάσεις και να τις συζητήσουν, μπορούν να τις αναρτήσουν σε αυτή την ψηφιακή πλατφόρμα, «γιατί Το Ποτάμι δεν είναι ένα ακίνητο κόμμα». Στους μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Το Ποτάμι ψήφισε υπέρ όλων των μέτρων που απαιτούνταν για την υιοθέτηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης και πίεσε τον Τσίπρα να διαπραγματευτεί και να καταλήξει σε μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Οι βουλευτές του είχαν συνείδηση της αβέβαιης κατάστασης της Ελλάδας, της διεθνούς δυσπιστίας και της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας.

Η προεκλογική του εκστρατεία, τόσο εκείνη του Ιανουαρίου όσο και η τρέχουσα, χαρακτηρίζεται ως ανοικτή και απλή: Ο Σταύρος πηγαίνει στις προεκλογικές συγκεντρώσεις με δανεικά οχήματα, ενίοτε με λεωφορείο. Κουβαλάει πάντα ένα σακκίδιο στην πλάτη και φοράει συχνά σακάκι με ένα απλό πουκάμισο. Σπάνια φοράει γραβάτα. Κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας σύνθημα του είναι το «Εμείς μπορούμε». Το κόμμα ανακοίνωσε 99 προτάσεις για την διακυβέρνηση της χώρας, λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι η χώρα μας μπορεί γρήγορα να γίνει μια ανοικτή κοινωνία χωρίς πελατειακό κράτος, χωρίς ανισότητες, με ένα ισχυρό κράτος και ένα κράτος δικαίου".

Υπενθυμίζει σταθερά ότι «πρέπει να βρούμε μια λύση για τη χώρα» και ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του τρίτου προγράμματος διάσωσης, «για να επιστρέψει το χαμόγελο των Ελλήνων». Το κόμμα του, το οποίο θα εισέλθει σίγουρα στη Βουλή, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, θα μπορέσει να αποτελέσει τμήμα μιας στρατηγικής για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ο Σταύρος επιμένει: «Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να βρούμε μια λύση για τη χώρα και στις 21 Σεπτεμβρίου, όλοι μαζί, να τη βρούμε, ώστε να μην ρίξουμε κλωτσιά στη χώρα και τη ρίξουμε στο γκρεμό».

ABC