2 Αυγούστου, 2017

«Eπιλέγουν την Παιδεία ως τελευταίο σταθμό της ήττας τους»

Ποτάμι

Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στην εκπομπή Επικαιρότητα του ΣΚΑΪ

«Για την κυβέρνηση, εκτός από την καριέρα, και η αριστεία είναι χολέρα. Ακολουθούν ένα κατήφορο που οδηγεί την Παιδεία στην απαξίωση. Προτιμούν μια βαλκανική παρά μια ευρωπαϊκή Παιδεία. Είναι φανερό ότι στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ίπταται το πνεύμα Καρανίκα» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Επικαιρότητα» με τους δημοσιογράφους Απόστολο Μαγγηριάδη και Μάιρα Μπάρμπα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού έκανε εκτενή αναφορά στα όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου Γαβρόγλου, ενώ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναφέρθηκε στα σενάρια συμπόρευσης με τη Νέα Δημοκρατία και την πορεία προς τη δημιουργία ενός μεγάλου Κινήματος στο προοδευτικό Κέντρο, στην εξαντλητική πίεση προς τη Δικαιοσύνη προκειμένου να τιμωρηθεί ο Ανδρέας Γεωργίου καθώς και στα γεγονότα του καλοκαιριού του 2015.

«Σε τομείς όπως της Παιδείας, τα χειρότερα είναι μπροστά μας» επεσήμανε, καθώς όπως είπε οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «επιλέγουν την Παιδεία ως τελευταίο σταθμό της ήττας τους». Θύμισε, πάντως, το αίτημα του Ποταμιού για αποβολή των φοιτητικών παρατάξεων από τα Πανεπιστήμια, αντιπαραβάλλοντας το παράδειγμα της Σορβόνης, όπου οι φοιτητές έχουν αναλάβει τη διοίκηση τμημάτων του Πανεπιστημίου από το κυλικείο ως τη Βιβλιοθήκη ως προσωπικότητες και όχι ως οργανωμένα σύνολα, κάτι που απαγορεύεται ρητώς.

Στην ερώτηση εάν η όποια σύμπτωση απόψεων στην Παιδεία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σημαίνει και συμπόρευση με τη ΝΔ, ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι αθώα του αίματος, όπως δεν είναι και το ΠΑΣΟΚ. «Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τα πάντα για να μη διορθωθεί η Παιδεία, αλλά ευθύνονται και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ». Επίσης, στηλίτευσε την κακή νομοθέτηση και την πρακτική των πολλών τροπολογιών χαρακτηρίζοντάς τες «ντροπή του συστήματος».

Ως προς την υπόθεση Γεωργίου, ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε την παρουσία ενός μείγματος ακροδεξιών και ακροαριστερών που προσπαθούσαν να πιέσουν το δικαστήριο να καταδικάσει τον κ.Γεωργίου εντελώς προσχηματικά, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιέργησε αυτό το κλίμα μαζί με τις ακροδεξιές δυνάμεις της χώρας. «Τα στοιχεία μας πήγαν στα μνημόνια ή οι κλοπές και οι σπατάλες;» αναρωτήθηκε και συνέχισε λέγοντας «ότι αυτό όμως είναι το σενάριο που βολεύει το λαϊκισμό, ο οποίος υπάρχει σε όλα τα κόμματα». 'Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Αντί να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, νομίζουν ότι ο εχθρός είναι αυτοί που κάνουν καλά τη δουλειά τους. Περηφανεύομαι, πάντως, επειδή στο Ποτάμι δεν υπάρχουν λαϊκιστές».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο χώρο του Κέντρου τόνισε τον αγώνα για ένα μεγάλο κίνημα στο προοδευτικό Κέντρο, που είναι η πρόταση του Ποταμιού. «Όλοι πρέπει να δοκιμαστούμε στην πράξη. Θα επιμείνω ότι τη λύση δεν θα τη φέρουν οι υπουργοί του παρελθόντος, αλλά ένα μείγμα εμπειρίας και νέων ανθρώπων στην πολιτική σε θέσεις πρώτης γραμμής. Ακούω τοποθετήσεις όπως του κ. Βενιζέλου, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να συναντηθούν η θετική εμπειρία των παλιών με την προσθήκη νέων προσώπων της εργασίας». Όσο για τα σενάρια μετά τις εκλογές, «το μόνο που πρέπει να σε νοιάζει είναι με ποιο σύντομο τρόπο θα λύσεις τα προβλήματα της κοινωνίας».

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις για το καλοκαίρι του 2015, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Έχουμε πολλά να μάθουμε κι έχω πολλά να πω για τις μαρτυρικές νύχτες και για εκείνη τη δραματική Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο, όταν η Ελλάδα έγλειψε το χάος αλλά κάποια χέρια, ευτυχώς, την τραβήξανε. Πορευόμαστε με τις δυσκολίες μας, αλλά εάν είχαμε πέσει στη λούμπα που μας θέλουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, η Ελλάδα σήμερα θα ήταν μέρος της Βαλκανικής και της ευρύτερης κρίσης».

Δείτε το βίντεο: