23 Φεβρουάριος, 2017

Το παλιό επικίνδυνο παιχνίδι της Τουρκίας

Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Ανακοίνωση για την έξοδο του Τσεσμέ στο Αιγαίo

Αναμενόμενο ήταν να λειτουργήσει o κλασσικός μηχανισμός της Τουρκίας. Τις πρόσφατες προκλήσεις της στο ανατολικό Αιγαίο ακολούθησε νέα πρόκληση στο βόρειο Αιγαίο. Το παλιό παιχνίδι των δήθεν ερευνών των πλοίων της γειτονικής χώρας, που θυμούνται τα επιστημονικά τους καθήκοντα κάθε φορά που η Άγκυρα επιλέγει –κυρίως για εσωτερικούς λόγους– την όξυνση με την Αθήνα, βρίσκεται πάλι στην ημερήσια διάταξη. Εδώ και μερικές ώρες έχει ανοιχτεί στο Αιγαίο το πλοίο «Τσεσμέ» και μάλιστα με ναυτιλιακή οδηγία (NAVTEX) του τουρκικού σταθμού Σμύρνης που καμία αρμοδιότητα δεν έχει στην ελληνικής ευθύνης περιοχή που ανακοινώθηκε.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η τουρκική πλευρά έχει, την περίοδο αυτή, ιδιαίτερους λόγους για να παρουσιάζει αυξημένη νευρικότητα παράλληλα με την αδυναμία της να ακολουθεί τους διεθνείς κανόνες που σέβονται όλα τα σύγχρονα κράτη. Την καλούμε να είναι προσεκτική και να μην υποτιμά τους κινδύνους που μπορεί να ανακύψουν ανά πάσα στιγμή και να αναλογιστεί ότι έχει να κερδίσει πολλαπλάσια από την καλή της σχέση με την Ελλάδα παρά από την αλόγιστη επιθετικότητα που διαταράσσει τη σταθερότητα στην περιοχή.

Καλούμε και την ελληνική κυβέρνηση να ενημερώσει γι' αυτό το περιστατικό εταίρους, συμμάχους και διεθνείς οργανισμούς και να σκεφτεί ακόμα μια φορά πόσο επιβάλλεται να εξετάσει, σοβαρά και επειγόντως, την πρόταση του Ποταμιού για τη θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, προκειμένου να υπάρξει σταθερή εθνική γραμμή για θέματα σαν αυτό.