7 Απριλίου, 2019

Το παιδί μέσα στην πόλη

Νίκος Νυφούδης

Λόγω του επαγγέλματος, της ηλικίας, αλλά κυρίως της οικογενειακής κατάστασής μου -παντρεμένος και πατέρας δυο μικρών παιδιών- έχω την ευκαιρία να συναναστρέφομαι και να συζητώ με συνομήλικούς μου, νέους οικογενειάρχες, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως γονείς στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο καθένας με τη δική του οπτική, αλλά όλοι μέσα από το πρίσμα του ρόλου του γονέα, εντοπίζουμε ελλείψεις σε υποδομές οι οποίες είναι απαραίτητες για την καθημερινότητά μας. Ας δούμε κάποιες από αυτές…

Η γρήγορη, ασφαλής και ευέλικτη μετακίνηση μέσα στην πόλη είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες για μια οικογένεια με μικρά παιδιά. Η αυξημένη κίνηση στους δρόμους και η έλλειψη ελεύθερων χώρων στάθμευσης σε συνδυασμό με την τραγική κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών της πόλης, δυσχεραίνει αφάνταστα την προσβασιμότητα των οικογενειών σε αυτήν. Επιπλέον, τα πεζοδρόμια, τα οποία είναι συνήθως κατεστραμμένα και τις περισσότερες φορές δεν έχουν το επαρκές πλάτος για την ανεμπόδιστη κίνηση παιδικών καροτσιών, λειτουργούν ως αποτρεπτικοί παράγοντες ακόμα και για μια απλή βόλτα στην πόλη.

Από την άλλη πλευρά, η Θεσσαλονίκη στερείται των απαραίτητων ελεύθερων χώρων αναψυχής και πρασίνου. Σε κάθε γειτονιά θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε, στο έπακρον, κάθε ελεύθερο δημόσιο χώρο -όσο μικρός ή μεγάλος και να είναι- έτσι ώστε να δημιουργήσουμε χώρους πρασίνου, πάρκα και πιστοποιημένες παιδικές χαρές, παιδότοπους και χώρους άθλησης για παιδιά και εφήβους. Επίσης, η πόλη χρειάζεται χώρους περιπάτου και ποδηλατοδρόμους. Φυσικά το παραλιακό μέτωπο και η Νέα Παραλία εξυπηρετεί κάπως την ανάγκη αυτή, όμως η αυξημένη επισκεψιμότητά της αποδεικνύει ότι παρόμοια έργα απαιτούνται σε ολόκληρη την πόλη. Μικρότερης εμβέλειας βέβαια, τα οποία όμως να εξυπηρετούν την ίδια ανάγκη.

Και αν οι ελεύθεροι χώροι παιχνιδιού, άθλησης και χαλάρωσης είναι απαραίτητοι για την ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών, εξίσου απαραίτητη είναι και η πολύπλευρη ψυχαγωγία των νέων για τη διεύρυνση του πνεύματός τους. Προς αυτήν την κατεύθυνση, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια γενναία ενίσχυση των δημοτικών ωδείων και παιδικών βιβλιοθηκών, οι οποίες θα πρέπει να ανακαινιστούν, να εμπλουτιστούν και να διευρύνουν τις δράσεις τους ώστε να προσελκύουν ολοένα και περισσότερα παιδιά και να καλύπτουν τις αναζητήσεις τους. Μέσα από στοχευμένες δράσεις για παιδιά και εφήβους, οι νέοι θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και να κινητοποιηθούν διδασκόμενοι αξίες, όπως αυτές του εθελοντισμού και της συλλογικής δράσης.

Μπορούμε να συνεχίζουμε αναφέροντας αναρίθμητες δράσεις και παρεμβάσεις οι οποίες να έχουν θεματική «το παιδί μέσα στην πόλη». Κοινός τόπος όλων αυτών είναι, και πρέπει να είναι, ο μετασχηματισμός της Θεσσαλονίκης σε μια πόλη φιλικότερη προς το παιδί και την οικογένεια. Σε μια πόλη που θα λαμβάνει όλες εκείνες τις απαραίτητες πρόνοιες ώστε να αντιμετωπίζει τους μικρούς της κατοίκους ως τους μελλοντικούς ενεργούς και δραστήριους πολίτες της, και αυτό θα πρέπει να λειτουργεί ως πυξίδα των αποφάσεων και των δράσεων της εκάστοτε δημοτικής αρχής της πόλης.

*Ο Νίκος Νυφούδης είναι στέλεχος στο Ποτάμι & υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «ΠΟΛΗΧΡΩΜΗ Θεσσαλονίκη» του Σπύρου Βούγια.

Πηγή: ThessNews

Σχετικά