12 Δεκεμβρίου, 2016

Το όραμα της «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνησης έχει ξεθωριάσει

Γιώργος Τσαούσης

Η εκπομπή "Εδώ Μακεδονία" της ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ φιλοξένησε το Γιώργο Τσαούση, δικηγόρο και Υπεύθυνο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ποτάμι, ο οποίος συζήτησε με τον Αντώνη Οραήλογλου για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Σχολιάζοντας κατ' αρχήν αναφορά του δημοσιογράφου σχετικά με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για 'πάγωμα' των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ο κ. Τσαούσης τόνισε ότι "δεν είναι δεσμευτική, είναι δεδομένο ότι η Επιτροπή θα λάβει μία διαφορετική απόφαση", συμπληρώνοντας ότι "θα θέλαμε, ως Ποτάμι, να θέσουμε και μία άλλη παράμετρο: σε περίπτωση που έχουμε 'πάγωμα' των διαπραγματεύσεων, θα έχουμε προφανώς δυσμενείς συνέπειες όσον αφορά το προσφυγικό, θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα, ειδικά αν η Τουρκία 'ανοίξει την κάνουλα' και αρχίσει να στέλνει ανθρώπους στα νησιά μας". "Δεν είμαστε δυστυχώς ακόμη, 1,5 χρόνο μετά, κατάλληλα προετοιμασμένοι", κατέληξε το στέλεχος του Ποταμιού, συμφωνώντας απόλυτα και με το πνεύμα της ρητορικής ερώτησης που απυήθυνε αμέσως μετά ο κ Οραήλογλου: "γιατί να κατηγορήσω τους Τούρκους που αφήνουν τους σύριους να φύγουν, εμείς εμποδίσαμε κανέναν να φύγει"; Επανερχόμενος στην είδηση της πρόσφατης απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου και απαντώντας στην ερώτηση "γιατί γίνονται τέτοια λάθη", ο Υπεύθυνος Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ποταμιού σημείωσε ότι "δεν ήταν λάθος, ήταν μία απόφαση που πάρθηκε για συγκεκριμένους λόγους, ειδικά για την εσωτερική πολιτική των χωρών, με τα τελευταία φαινόμενα που αναπτύσσονται, συντηρητικών και λαϊκιστικών κομμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη".

Συνεχίζοντας, με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση της βουλευτή Κατερίνας Μάρκου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γιώργος Τσαούσης είπε "το τελευταίο χρονικό διάστημα ξέφευγε συχνά από τη συνολική πολιτική έκφραση του κινήματος, θεωρούμε δε ότι έχει 'κλείσει' μία θέση στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ για τις επόμενες εκλογές". "Πάντως", συνέχισε ο κ.Τσαούσης, "να μη νομίζουν ορισμένοι ότι το ΠΑΣΟΚ ή η Νέα Δημοκρατία - και αναφέρομαι και στην περίπτωση του Ιάσονα Φωτήλα - θα τους υποδεχθούν με ανοιχτές αγκάλες και θα τους χαρίσουν μία θέση στην επόμενη Βουλή". Ειδικά για την περίπτωση Μάρκου, το στέλεχος του Ποταμιού τόνισε ότι "κατήγγειλε το Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι γιατί δεν προχωρήσαμε σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ταυτόχρονα ότι το Ποτάμι δεν πρέπει να θέτει όρους αλλά δεν πρέπει και να παραδίνεται! Τελικά δεν καταλάβαμε τι ακριβώς ήθελε η κ. Μάρκου". Συμπληρώνοντας, σημείωσε ότι "είναι μία μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο δικαιούται ο βοευλευτής, ηθικά τουλάχιστον, φεύγοντας από ένα κόμμα να 'παίρνει μαζί του' και την έδρα", καταλήγοντας ότι "άλλα ήθη εμείς σαν Ποτάμι πρεσβεύουμε, τα οποία, δυστυχώς, δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν οι 3 βουλευτές μας που αποχώρησαν". Πρόσθεσε μάλιστα στη συζήτηση και την παράμετρο του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "το άγχος μερικών τους οδηγεί στις κινήσεις που περιγράψαμε προηγουμένως".

Επανερχόμενος στο ζήτημα του προσφυγικού, ο Υπεύθυνος Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ποτάμι απήντησε στο ερώτημα του Αντώνη Οραήλογλου για το αν δικαιώθηκαν όσοι διαμαρτύρονταν για την ύπαρξη μεταδοτικών ασθενειών, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων φυματίωσης σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. "Είχαμε πληροφορίες για κάτι τέτοιο, ως Ποτάμι, ήδη εδώ και τουλάχιστον ένα εξάμηνο, ακόμη και για τη δομή φιλοξενίας στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εκδώσαμε και μία σχετική ανακοίνωση", είπε ο Γιώργος Τσαούσης, λέγοντας επιπρόσθετα ότι "τα πράγματα επιδεινώνονται, όταν υπάρχει ένας κίνδυνος πρέπει να είμαστε κάθετοι, μήπως περιμένουμε να επανεμφανιστοιύν στην Ελλάδα ασθένειες που έχουν εξαφανιστεί εδώ και χρόνια ή να διαδωθούν αυτές και στον υπόλοιπο πληθυσμό"; Και σημείωσε συμπερασματικά: "αν τελικά το όραμα της 'πρώτη φορά αριστερά' κυβέρνησης είναι να έχει πετάξει πρόσφυγες και μετανάστες μέσα στα σκουπίδια, τις λάσπες και τις αρρώστιες, τότε νομίζω ότι αυτό το όραμα έχει τουλάχιστον ξεθωριάσει"! Κάνοντας μάλιστα και μία αναφορά στα νησιά, το στέλεχος του Ποταμιού τόνισε ότι "έχουμε φτάσει να δημιουργήσουμε στα νησιά εμφύλιους, με ορισμένους βέβαια να 'κάνουν πλιάτσικο' στα αισθήματα των κατοίκων".

Ο Γιώργος Τσαούσης ρωτήθηκε στη συνέχεια εάν η κυβέρνηση έχει κάνει προς το Ποτάμι πρόταση για συνεργασία, απαντώντας "αυτή είναι μία συζήτηση που έγινε με την ανάληψη της διακυβέρνσης από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρξε όμως συμφωνία" και συμπληρώνοντας, με το ίδιο ερώτημα να τίθεται πλέον επί προσωπικού, ότι "είμαι μέλος του Ποταμιού, μόνο με μία συνολική απόφαση του κινήματος και εξουσιοδότηση σε κάποιους ανθρώπους θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο". Όσον αφορά δε την προσωπική του άποψη, ο κ. Τσαούσης σημείωσε ότι "δεν πρέπει να αποκλείουμε τη συζήτηση με οποιονδήποτε, θεωρώ όμως ότι, ειδικά αναφορικά με τη σημερινή κυβέρνηση, δεν υπάρχει τη στιγμή που μιλάμε περιθώριο για κάτι τέτοιο" ενώ για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΝΔ - Ποταμιού, τόνισε ότι "θα πρέπει να το δούμε σοβαρά, εφόσον η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα, βοηθώντας ίσως τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μετατοπίσει το κέντρο βάρους 'προς το μεταρρυθμιστικότερο'".

Τέλος, ο δικηγόρος Γιώργος Τσαούσης, με την προηγούμενη ιδιότητά του ως στελέχους της Δημοκρατικής Ανανέωσης, του κόμματος που ίδρυσε ο Κωστής Στεφανόπουλος, έκανε μία μικρή ιστορική αναδρομή στην πορεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα άγνωστες πτυχές της, τόσο όσον αφορά το κόμμα όσο όμως και τον ίδιο τον εκλιπόντα.

Δείτε το βίντεο (η εμφάνιση από 30:23 ως το τέλος):

* Ο Γιώργος Τσαούσης είναι υπεύθυνος του τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ποτάμι