22 Μαΐου, 2018

Το Νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση επιδεινώνει καταστάσεις αντί να τις αλλάξει

Ποτάμι

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη είχε στα γραφεία του Ποταμιού, το μεσημέρι της Τρίτης, ο Σταύρος Θεοδωράκης. Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ.Πατούλης ενημέρωσε τον επικεφαλής του Ποταμιού για τις θέσεις τις δικές του και της ΚΕΔΕ σχετικά με το Νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι «η δική μας μελέτη δείχνει ότι είναι ένας πρόχειρος νόμος, δεν απαντά στα προβλήματα που υπάρχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά μάλλον επιδεινώνει κάποιες καταστάσεις που θα θέλαμε να αλλάξουν». Πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται για το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που έχει ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση κι ότι χρήζει πολλών αλλαγών που θα απελευθερώνουν τις δυνάμεις της αυτοδιοίκησης από το συγκεντρωτικό μοντέλο που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση». Απέρριψε δε, την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα γιατί, όπως είπε, θα οδηγήσει στην ακυβερνησία και τάχθηκε υπέρ ενός αναλογικότερου συστήματος που θα επιτρέπει τη μέγιστη εκπροσώπηση της τοπικής κοινωνίας.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ πως θα βρίσκονται σε επαφή για έναν κοινό σκοπό που είναι η πολιτική αποκέντρωσης, που θα μειώνει το κεντρικό κράτος και θα ενισχύει κυρίως τους δήμους και γενικότερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της ΚΕΔΕ ο γενικός διευθυντής Ευάγγελος Πάνου και από την πλευρά του Ποταμιού το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Κωστής Μπιτζάνης, η υπεύθυνη τομέα ΤΑ και Περιφερειακής Ανάπτυξης Ολυμπία Αναστασοπούλου και ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, Νίκος Μηλαπίδης.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Πατούλης προχώρησαν σε δηλώσεις.

Αναλυτικά ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε:

«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και τους συνεργάτες του, με αντικείμενο το νέο νόμο που φέρνει η κυβέρνηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η δική μας μελέτη δείχνει ότι είναι ένας πρόχειρος νόμος, δεν απαντά στα προβλήματα που υπάρχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά μάλλον επιδεινώνει κάποιες καταστάσεις που θα θέλαμε να αλλάξουν.

Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες είπαμε στον κ. Πατούλη, ακούσαμε και τις δικές του προτάσεις και θα είμαστε σε μια συνεχή επαφή για μια κοινή υπόθεση. Και αυτή η κοινή υπόθεση είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει μια πολιτική αποκέντρωσης, μια πολιτική που θα μειώνει το κεντρικό κράτος και θα ενισχύει κυρίως τους δήμους και γενικότερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Πατούλης ανέφερε: «Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και προφανώς είδαμε την ευαισθησία που έχει για τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι αλήθεια ότι υπήρξε σύμπτωση απόψεων για το θέμα του Αυτοδιοίκητου και της αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης και του αδύνατου, που προκύπτει μέσα από τον ‘’Κλεισθένη’’. Αυτή η ενημέρωση στον κ. Θεοδωράκη είναι μέσα στο πλαίσιο των συναντήσεων που κάνει η ΚΕΔΕ με τους επικεφαλής των κομμάτων, ώστε να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο ενημέρωσης για να μπορέσουμε να δούμε με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσουμε αυτή τη λαίλαπα του νομοσχεδίου που έρχεται».

Δείτε εδώ φωτογραφίες από τη συνάντηση του επικεφαλής του κόμματος με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ στα γραφεία του Ποταμιού:

Φωτογράφος: Αφροδίτη Χουλάκη