3 Ιουνίου, 2016

«Το μεταναστευτικό πρέπει να το λύσει η κυβέρνηση και όχι οι τοπικοί πληθυσμοί»

Ποτάμι

Την ανησυχία του ότι θα υπάρξουν ακόμη περισσότερα περιστατικά βίας, όπως τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στο hot spot του νησιού, εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης από τη Σάμο όπου περιοδεύει για δεύτερη ημέρα και κάλεσε την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. «Το πρόβλημα πρέπει να το λύσει η κυβέρνηση και όχι οι τοπικοί πληθυσμοί. Υπάρχουν λύσεις αλλά δε ξέρω αν υπάρχει διάθεση, γιατί ένα χαρακτηριστικό που έχει αυτή η κυβέρνηση είναι ότι αφήνει τα προβλήματα να λιμνάζουν ενώ στην πολιτική πρέπει να λειτουργείς με αμεσότητα και να επεμβαίνεις τη κατάλληλη στιγμή ώστε να λύνεις τα προβλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, η οποία αυτή τη στιγμή φαντάζει μετέωρη, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να στηριχτεί με κάθε τρόπο γιατί αν καταρρεύσει η συμφωνία τα προβλήματα θα επανέλθουν στη δυσθεώρητη προηγούμενη όψη τους και παράλληλα καταλόγισε ευθύνες για την αργοπορία της επίτευξής της λέγοντας: «Η συμφωνία με την Τουρκία έπρεπε να είχε γίνει ένα χρόνο νωρίτερα και μπορούσε να είχε γίνει ένα χρόνο νωρίτερα -από τότε που το ζητάγαμε, την άνοιξη του 2015- τότε που η κυβέρνηση δεν έβλεπε το πρόβλημα, δεν έβλεπε τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες να φτάνουν στα νησιά».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη στη δημοσιογράφο Βιολέτα Τριπόδη και τη Σαμιακή Τηλεόραση:

Δημοσιογράφος: Έγιναν επεισόδια χθες το βράδυ στη Σάμο. Ποια είναι η θέση του Ποταμιού;

Σταύρος Θεοδωράκης: Και χθες από το συνέδριο καλέσαμε την κυβέρνηση να πάρει άμεσα αποφάσεις. Οι τοπικές κοινωνίες δεν μπορούν να διαχειριστούν τόσο μεγάλα προβλήματα και φοβάμαι ότι θα έχουμε πολλά τέτοια γεγονότα τις επόμενες μέρες, γιατί είναι άνθρωποι απεγνωσμένοι, άνθρωποι που θέλουν να φύγουν και όχι να μείνουν εδώ, οπότε δε θέλουν να συμβιβαστούν με αυτό που τους παρέχουμε. Το πρόβλημα πρέπει να το λύσει η κυβέρνηση και όχι οι τοπικοί πληθυσμοί. Υπάρχουν λύσεις αλλά δε ξέρω αν υπάρχει διάθεση, γιατί ένα χαρακτηριστικό που έχει αυτή η κυβέρνηση είναι ότι αφήνει τα προβλήματα να λιμνάζουν ενώ στην πολιτική πρέπει να λειτουργείς με αμεσότητα και να επεμβαίνεις τη κατάλληλη στιγμή ώστε να λύνεις τα προβλήματα.

Δημοσιογράφος: Είχατε συνάντηση με τοπικούς φορείς και εμπόρους. Ποια είναι τα προβλήματα που σας μετέφεραν;

Σταύρος Θεοδωράκης: Η Σάμος είναι ένα πανέμορφο νησί και δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι. Είχα έρθει στα νιάτα μου και το θυμάμαι αλλά οι άνθρωποι αυτό που ζουν μετά από έξι χρόνια έχουν φτάσει στα όριά τους. Βλέπουν από το κεντρικό κράτος μόνο φόρους και καμιά φροντίδα, ενώ τα νησιά μας χρειάζονται και φροντίδα, χρειάζονται μικρή, καθημερινή βοήθεια για να μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Και είμαστε ένα βήμα πριν το καλό αλλά αυτή τη στιγμή δυστυχώς ζούμε το κακό: τα μαγαζιά κλείνουν, η τουριστική κίνηση πέφτει και ο κόσμος ο ίδιος εδώ - οι Σαμιώτες- δεν έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν την αγορά. Αυτή θα πρέπει να είναι η φροντίδα μας για έναν επιπλέον λόγο ότι όλα αυτά τα νησιά που είναι στα σύνορα είναι η ψυχή της πατρίδας.

Δημοσιογράφος: Ως προς τη συμφωνία με την Τουρκία είστε αισιόδοξος ότι μπορεί να προχωρήσει;

Σταύρος Θεοδωράκης:Η συμφωνία με την Τουρκία έπρεπε να είχε γίνει ένα χρόνο νωρίτερα και μπορούσε να είχε γίνει ένα χρόνο νωρίτερα -από τότε που το ζητάγαμε, την άνοιξη του 2015- τότε που η κυβέρνηση δεν έβλεπε το πρόβλημα δεν έβλεπε τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες να φτάνουν στα νησιά. Έστω και έτσι όμως εμείς στηρίξαμε τη συμφωνία και θα πρέπει με κάθε τρόπο, διπλωματικό να βοηθήσουμε στο να υπάρχει αυτή η συμφωνία. Αν καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία τα προβλήματα θα επανέλθουν στη δυσθεώρητη προηγούμενη όψη τους.