2 Ιουλίου, 2015

Το μέλλον της χώρας θα είναι τραγικό αν ο καθένας επιμείνει στους εγωισμούς του

Ποτάμι

«Την Κυριακή το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να σκεφθεί υπεύθυνα και να μην πάει τη χώρα σε εκλογές, όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί δεν το αντέχει η χώρα. Την Κυριακή το βράδυ θα πρέπει να μας ξεκαθαρίσει ο Πρωθυπουργός πως θα διαχειριστεί το «ναι» που εκτιμούμε πως θα πει ο ελληνικός λαός», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Πάνο Χαρίτο.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ακόμη ανέφερε ότι «τη Δευτέρα θα υποβάλουμε συγκεκριμένη πρόταση και για τη διαπραγμάτευση και για τη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν μπορεί σήμερα το Ποτάμι, όταν εκκρεμεί το δημοψήφισμα, να προτείνει αλλαγές υπουργών στον κ. Τσίπρα. Όταν ο λαός αποφασίσει και ο κ. Τσίπρας αισθανθεί την ανάγκη να μας ακούσει, θα είμαστε εδώ».

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Σταύρου Θεοδωράκη στη ΕΡΤ:

- Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά για να τα διαχειριστεί ένα κόμμα. Από την πρώτη μέρα είπα στον Αλ. Τσίπρα πως δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει μόνος του. Του είπα να κάνει μια κυβέρνηση της ευρύτερης κεντροαριστεράς, Μια κυβέρνηση με άρωμα αριστεράς και με άρωμα κέντρου. Σήμερα, όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, το Ποτάμι δεν θα συμμετείχε σε καμία κυβέρνηση. Την Κυριακή το βράδυ ο Αλ. Τσίπρας θα πρέπει να σκεφθεί υπεύθυνα και να μην πάει τη χώρα σε εκλογές, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί δεν το αντέχει η χώρα. Την Κυριακή το βράδυ θα πρέπει να μας ξεκαθαρίσει ο Πρωθυπουργός πως θα διαχειριστεί το «ναι» που εκτιμούμε πως θα πει ο ελληνικός λαός. Αν δεν μπορεί να το διαχειριστεί, θα πρέπει να μας προτείνει το τι θα γίνει. Στο Ποτάμι πιστεύουμε ότι πρέπει να λύσουμε πρώτα το πρόβλημα με την Ευρώπη, να χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες κι όταν πια σταθεροποιηθεί το κλίμα θα λύσουμε και τις δικές μας πολιτικές διαφορές.

- Το Ποτάμι δεν θέλει να αναλάβει υπουργεία. Εμείς θέλουμε μια κυβέρνηση λογικής. Η στρατηγική μας είναι αυτή της εθνικής ενότητας και το έχουμε δηλώσει από την πρώτη ημέρα. Συνεχίζουμε να το λέμε: αυτή η χώρα για ν’ αλλάξει χρειάζεται δυνατές κυβερνήσεις που θα στηρίζονται στις πραγματικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας.

- Έχουμε μια διαπραγματευτική ομάδα που θέλει τη Δευτέρα να πάει στον νέο υπουργό Οικονομικών και να του πει «αυτά θέλει να διεκδικήσει η χώρα». Θέλουμε μια σύντομη διαπραγμάτευση για να εισρεύσει χρήμα. Ο υπουργός Οικονομικών που θα διαχειριστεί το «ναι» θα πρέπει να είναι ένας άνθρωπος με ευρύτητα πνεύματος και όχι κάποιος που θα λέει διαρκώς «όχι» και δεν είναι αποδεκτός από τους συνομιλητές του.

- Υπάρχει η τελευταία πρόταση του κ. Γιούνκερ, η πιο πρόσφατη -δεν είναι αυτή για την οποία γίνεται το δημοψήφισμα- η οποία δεν έχει πολύ μεγάλες διαφορές από την πρόταση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση μιλάει για μέτρα 8 δις ευρώ και η πρόταση Γιούνκερ για περίπου 8,2 δις ευρώ. Πιστεύουμε ότι μπορούσαμε τον Φεβρουάριο να είχαμε μια καλύτερη συμφωνία, αλλά η κυβέρνηση άργησε και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

- Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ψέματα: από που προκύπτει για παράδειγμα ότι κάποιοι προτείνουν μείωση των κατώτατων συντάξεων; Χάριν της πολιτικής επικοινωνίας, ορισμένοι υπουργοί είπαν ψέματα.

- Αν επικρατήσει το «ναι» πιστεύω πως οι Ευρωπαίοι θα καταλάβουν ότι οι Έλληνες έχουν κάνει ένα μεγάλο βήμα. Η Ευρώπη φυσικά και έχει κάνει λάθη. Δεν ήταν για παράδειγμα όσο αυστηροί έπρεπε σε σχέση με τη διαπλοκή. Όμως η κύρια ευθύνη είναι των Ελλήνων πολιτικών. Κι αν το πολιτικό μας σύστημα ρίχνει τη μπάλα στην Ευρώπη είναι γιατί κάποιοι θέλουν να αθωώσουν τους Έλληνες πολιτικούς του παλαιού πολιτικού συστήματος.

- Οι φτωχοί δεν μπορεί να γίνουν φτωχότεροι. Συμφωνώ στην αναδιανομή των βαρών, όμως χάσαμε ήδη πέντε μήνες. Γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε πράγματα για το ασφαλιστικό; Εμείς προτείναμε πράγματα: ρύθμιση για τις πρόωρες συντάξεις, κατάργηση διπλών συντάξεων και συντάξεων πάνω από 2.000 ευρώ. Ζητήσαμε να μπει ένα όριο τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει η κρίση. Οι μεταρρυθμίσεις είναι για εμάς και πρέπει να γίνονται πριν μας τις ζητήσουν.

- Είμαστε το μόνο Κίνημα που όταν άρχισε η διαπραγμάτευση έστειλε προτάσεις στην κυβέρνηση. Δεν έγιναν δεκτές. Το ίδιο θα κάνουμε και τη Δευτέρα. Θα υποβάλουμε συγκεκριμένη πρόταση και για τη διαπραγμάτευση και για τη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν μπορεί σήμερα το Ποτάμι, όταν εκκρεμεί το δημοψήφισμα, να προτείνει αλλαγές υπουργών στον κ. Τσίπρα.

- Όταν αποφασίσει ο λαός και ο κ. Τσίπρας αισθανθεί την ανάγκη να μας ακούσει, θα είμαστε εδώ. Είμαστε οι μοναδικοί που έχουμε καταθέσει πρόταση για όλα τα θέματα: για την ιθαγένεια, το μεταναστευτικό, την ΕΡΤ κ.ο.κ.

- Το μέλλον της χώρας θα είναι τραγικό αν ο καθένας επιμείνει στους εγωισμούς του.

- Αν πεισθούμε ότι υπάρχει κάποιος που είναι αποφασισμένος να κυβερνάει για τη χώρα και όχι για το κόμμα του, εμείς έχουμε τους ανθρώπους για να τον ενισχύσουμε. Την Κυριακή το βράδυ θα είμαστε εδώ για να δώσουμε τις απαντήσεις που θέλει ο ελληνικός λαός. Μέχρι τότε ελπίζουμε να πει το «ναι» για την Ελλάδα.

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη, τον Επικεφαλής του Κινήματος το Ποτάμι. Κύριε Θεοδωράκη καλησπέρα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλησπέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλώς ήρθατε στην ΕΡΤ, όπου είναι η πρώτη φορά που έρχεστε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, είναι η πρώτη φορά που έρχομαι σαν πολιτικός αρχηγός. Δεν είχα έρθει στο προηγούμενο καθεστώς. Έρχομαι σήμερα για πρώτη φορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλώς ορίσατε και καλώς να ξεκινήσουμε αυτή τη συνέντευξη. Είστε ένα από τα πρόσωπα της ημέρας και ο λόγος γιατί νωρίς σήμερα το πρωί ξεκινήσατε μιλώντας στο Νίκο Χατζηνικολάου στον REAL FM, δίνοντας αρκετές ειδήσεις οι οποίες προκάλεσαν πολλές συζητήσεις.

Μιλήσατε για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Κυβέρνηση εθνικής ενότητας με ποια κόμματα; Υπάρχουν αποκλεισμοί;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι παλιά η κουβέντα. Είναι μια καινούργια κουβέντα που πρέπει να ξανακάνουμε. Έχω μια άποψη. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά για ένα κόμμα. Είναι πάρα πολλά για το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πάρα πολλά για οποιονδήποτε. Άρα τι λέμε και τι είπαμε; Ξέρετε ότι την επομένη μέρα που επισκέφθηκα τον Αλέξη Τσίπρα για να τον συγχαρώ, μιλώ για τις 26 Γενάρη, του είπα τότε, την πρώτη μέρα, του είπα δεν μπορείς μόνος σου. Δεν μπορείς μόνος σου. Κάνε μια κυβέρνηση ευρύτερης κεντροαριστεράς. Όχι μόνο με τους φανατικούς. Κάνε μια κυβέρνηση που θα τη στηρίζουν και άλλοι άνθρωποι. Δεν με άκουσε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην πορεία του ασκήσατε κριτική όμως για τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Έτσι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια. Μα, όταν λέμε κυβέρνηση της κεντροαριστεράς, δεν εννοούμε κυβέρνηση και με ακροδεξιούς. Εμείς έχουμε την άποψη ότι οι ΑΝΕΛ είναι ακροδεξιά. Εγώ είπα στον Αλέξη Τσίπρα κάνε μια κυβέρνηση με άρωμα αριστεράς. Με άρωμα κέντρου. Δεν με άκουσε. Έκανε μια κυβέρνηση κυρίως με το κόμμα του και με τους ΑΝΕΛ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να το πάμε γρήγορα. Σήμερα το Ποτάμι θα συμμετείχε σε μια κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ και το ΣΥΡΙΖΑ;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Το Ποτάμι δεν θα συμμετείχε σε καμία κυβέρνηση σήμερα. Αυτό που λέμε και αυτό που συστήνουμε και στον Αλέξη Τσίπρα να σκεφτεί είναι ότι την Κυριακή το βράδυ που κατ΄ εμάς το ναι θα έχει νικήσει, θα πρέπει να σκεφτεί υπεύθυνα και να μην πάει τη χώρα σε εκλογές.

Δεν αντέχουμε και το ξέρει πολύ καλά και ο ίδιος, το ξέρουμε όλοι, δεν αντέχουμε νέα εκλογική αναμέτρηση. Δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία. Εμείς λέμε εκλογές όχι τον Αύγουστο. Μη διαλύσουμε εντελώς τη χώρα. Λέμε υπεύθυνα ενώ θα μπορούσαμε να πούμε γιατί όλα τα στοιχεία για μας, για το Ποτάμι είναι ευνοϊκά. Θα μπορούσαμε να πούμε πάμε σε εκλογές. Λέμε όχι εκλογές.

Κυριακή το βράδυ να υπάρχει μια υπεύθυνη συμπεριφορά από τον Πρωθυπουργό που εξέλεξε ο ελληνικός λαός πριν από μερικούς μήνες, ο οποίος θα πει το πολύ απλό, θα διαχειριστώ το ναι που δίνει ο ελληνικός λαός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θα διαχειριστώ σημαίνει ότι ο Τσίπρας παραμένει Πρωθυπουργός. Αυτό μου λέτε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό λέω. Λέω ότι κατ’ αρχήν ο άνθρωπος που πήρε την εντολή του Ιανουαρίου, έχει την ευθύνη πρώτος αυτός να αποφασίσει εάν μπορεί να διαχειριστεί το ναι. Εάν δεν μπορεί θα πρέπει να πει ο ίδιος τι πρέπει να γίνει. Αλλά θα πρέπει με κάθε τρόπο και ελπίζω ότι δεν θα κάνει αυτό το λάθος, να αποφύγουμε τις εκλογές. Όχι άλλες εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Ποτάμι τι ρόλο θα διαδραματίσει;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου να τελειώσω τη φράση μου. Θα λύσουμε το πρόβλημα με την Ευρώπη, να ρεύσει χρήμα προς τις ελληνικές τράπεζες, να φύγουν τα φορτηγά από τη Φρανκφούρτη και να έρθουν εδώ να γεμίσουν οι τράπεζες, να μπορεί ο κόσμος να μην είναι επαίτης, να μην κάθεται στον ήλιο για να παρακαλάει για ένα 50άρικο και όταν πια σταθεροποιηθεί το κλίμα, να λύσουμε και τις πολιτικές μας διαφορές.

Τον Οκτώβριο; Το Νοέμβριο; Όποτε αποφασίσουμε. Το Ποτάμι δεν διεκδικεί υπουργεία και δεν διεκδικεί υπουργεία ό,τι και να λέει. Δηλαδή τι εννοώ; Και την προηγούμενη φορά που στηρίξαμε τον Αλέξη Τσίπρα, ξέρετε τι λέω, για το Φλεβάρη, που είπαμε ότι εάν φέρει μια συμφωνία θα τη στηρίξουμε, είπα εξ αρχής ότι οι 17 βουλευτές του Ποταμιού, δεν το κάνουν γιατί θέλουν υπουργεία. Δεν θέλουμε υπουργούς. Δεν θέλω υπουργούς. Θέλουμε όμως μια κυβέρνηση λογική. Θέλουμε να εισακουστούμε βέβαια. Θέλουμε δηλαδή να πούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι από τον ευρύτερο χώρο που καλύπτουμε, από τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της αριστεράς, από τη σοσιαλδημοκρατία, από τους προοδευτικούς φιλελεύθερους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε σήμερα για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι. Αυτό εννοώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου είπατε ήδη ότι ο Τσίπρας πρέπει να μείνει ως Πρωθυπουργός, ο ρόλος που θα διαδραματίσετε εσείς δεν κατάλαβα ποιος είναι την Δευτέρα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όταν λέτε εμείς, εννοείτε το Ποτάμι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, το Ποτάμι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σας λέω λοιπόν ότι το Ποτάμι έχει δυο σχέδια. Το ένα τιτλοφορείται «διαπραγμάτευση». Έχουμε μια συγκεκριμένη διαπραγματευτική ομάδα. Το είχαμε πει πριν από ένα μήνα. Δεν είναι κάτι καινούργιο, που φτιάχνει μια διαπραγμάτευση, που θέλει να συντομεύσει τα πράγματα και που θέλει να πάει την Δευτέρα στο καινούργιο Υπουργό Οικονομικών και να πει ότι αυτά πρέπει να διεκδικήσει η χώρα σήμερα. Οι τίτλοι είναι πολύ απλοί. Μια διαπραγμάτευση με βάση και την τελευταία συμφωνία της κυβέρνησης, αναδιάρθρωση του χρέους και ένα αναπτυξιακό πακέτο. Αυτά τα τρία μας ενδιαφέρουν. Θέλουμε μια σύντομη διαπραγμάτευση. Αυτό είναι το ένα, για να μπορέσει να έρθει χρήμα στις ελληνικές τράπεζες.

Θα στηρίξουμε στη Βουλή αυτή την απόφαση της κυβέρνησης για μια τέτοια διαπραγμάτευση. Ελπίζω, σας λέω, ελπίζω, ότι θα υπάρξουν σοβαρές δυνάμεις στο ΣΥΡΙΖΑ που θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο εκλογών. Είναι λάθος να τρώμε τις σάρκες μας και είναι λάθος μετά από ένα δημοψήφισμα, επιτρέψτε μου, που όσο να ‘ναι ένα δημοψήφισμα έχει πάντα και ένα διχαστικό χαρακτήρα.

Εγώ λέω ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι άλλοι μπορεί να λένε ότι φταίω εγώ, αλλά ότι υπάρχει ένας διάλογος …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την κυβέρνηση τεχνοκρατών, την οποία πρότεινε ο κ. Σουλτς σήμερα μέσω της συνέντευξής του στην εφημερίδα στη Γερμανία, είναι κάτι το οποίο θα το βλέπατε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αποφεύγω να μιλάω για αυτά που λένε οι ξένοι αυτές τις ώρες. Δεν τα παρακολουθώ. Και συνήθως, ξέρεις είναι και λίγο κακά πληροφορημένοι για τις πραγματικές αντιθέσεις στην ελληνική κοινωνία. Δεν λέω ένα τίτλο για την κυβέρνηση αυτή. Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να έχει και τεχνοκράτες, όπως έχει και η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην αρχή της συνέντευξής μας εδώ, σας άκουσα να αφήνετε ανοιχτό το θα βλέπαμε ποιος θα ήταν. Είπατε, εμείς δεν θέλουμε υπουργεία, θα βλέπαμε όμως ποιος θα ήταν ο Υπουργός Οικονομικών σε μια τέτοια περίπτωση.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο υπουργός Οικονομικών που θα διαχειριστεί το ναι, δεν μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που έλεγε όχι αδιέξοδα, όχι. Θα πρέπει να είναι ένας άνθρωπος ο οποίος να έχει μια πιο ευρύτητα πνεύματος σε σχέση με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι σκέψεις σας αυτές για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, για την οποία μιλάτε, έχετε έρθει σε συνεννόηση με άλλους πολιτικούς αρχηγούς;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Είναι μια δύσκολη εποχή και έχουν γίνει παράξενα τα στρατόπεδα στη χώρα. Βλέπετε ότι το όχι έχει ΣΥΡΙΖΑ, έχει ΑΝΕΛ και έχει και Χρυσή Αυγή. Βλέπετε ότι το ναι έχει ΠΑΣΟΚ, έχει Ποτάμι, έχει Ν.Δ. Δεν σημαίνει ότι αυτά τα μέτωπα είναι σε μια συνεχή συνεννόηση.

Εμείς έχουμε την ελάχιστη συμφωνία, ότι πρέπει να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Πρέπει να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη ζώνη του ευρώ. Από εκεί και πέρα, ποια άποψη θα έχει για την επόμενη μέρα ο κ. Σαμαράς ή η κυρία Γεννηματά, μένει να το δούμε. Εμείς ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρατε τον κ. Σαμαρά, επειδή άκουσα και τον κ. Σαμαρά σήμερα να αναφέρεται σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας για την ανάγκη μιας κυβέρνησης εθνικής ….

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν τον παρακολούθησα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τόσες διαδηλώσεις που έγιναν την ίδια μέρα χθες.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Προφανώς. Αλλά δεν ξέρω εάν ο κ. Σαμαράς μιλάει για οικουμενική κυβέρνηση. Δεν ξέρω τον όρο που χρησιμοποιεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εθνική ενότητα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς, όπως ίσως θυμάστε, το θέμα της εθνικής ενότητας, σας λέω, το έχουμε θέσει από τον Ιανουάριο. Το έχουμε θέσει μόλις βγήκε ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν είναι μια καινούργια καραμέλα για μας. Είναι η στρατηγική μας.

Το Ποτάμι βγήκε στην πολιτική ζωή, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο. Επειδή είδε ότι κοκκορομαχούν τα κόμματα σε ένα πτώμα. Ότι η χώρα πεθαίνει, σκελετώνεται και τα κόμματα μαλώνουν. Από τη στιγμή που βγήκαμε, από την πρώτη στιγμή, από την πρώτη κουβέντα που κάναμε, είπαμε ότι αυτή η χώρα για να αλλάξει χρειάζεται δυνατές κυβερνήσεις που θα στηρίζονται στις πραγματικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Θεοδωράκη, ήσασταν σαφής μέχρι στιγμής.

Θέλω να σας ρωτήσω, τι θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση αφού έχετε άποψη πλέον για το πώς θα πρέπει να διαχειριστεί τη διαπραγμάτευση και το θέμα της οικονομίας από εδώ και έπειτα. Τι πάμε και λέμε στις Βρυξέλλες την Δευτέρα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι πάμε και λέμε όταν έχουμε ναι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπογράφουμε και τα παίρνουμε όλα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι βέβαια. Υπάρχει τελευταία πρόταση Γιούνγκερ όμως και δεν είναι η πρόταση του δημοψηφίσματος. Είναι η τελευταία. Ξέρετε ποια λέω; Την πρόταση του Σαββάτου ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Της 26ης

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Είναι αυτή η τελευταία δήλωση του κ. Γιούνγκερ. Είναι αυτό το περιβόητο ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 23.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπράβο. Που έχει συμπεριλάβει αρκετές προτάσεις της κυβέρνησης. Αυτή η πρόταση, όπως ξέρετε, και δεν το λέω εγώ, το λένε και οι ίδιοι οι Συριζαίοι, δεν έχει πολύ μεγάλες διαφορές από την πρόταση της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση χοντρικά σας λέω λέει για μέτρα 8 δισεκατομμυρίων και η πρόταση των δανειστών λέει περίπου αυτή τη στιγμή με τα μειωμένα στοιχεία, λέει για 8 δισεκατομμύρια 200 εκατομμύρια. Κάποιοι λένε ότι οι διαφορές είναι 60 εκατομμύρια. Δεν είναι 60, είναι 200 εκατομμύρια;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ασπάζεστε εσείς αυτό;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Άρα μιλάμε για μικρές διαφορές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ασπάζεστε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς λέμε ότι θα μπορούσαμε το Φλεβάρη να είχαμε μια καλύτερη συμφωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα εικάζω ότι από τη στιγμή που στηρίζετε τον Αλέξη Τσίπρα ως Πρωθυπουργό και την επομένη, ασχέτως αποτελέσματος και λέτε ότι θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αυτό κατάλαβα εγώ, ότι εμπιστεύεστε τα στοιχεία που δίνει η ελληνική πλευρά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η ελληνική πλευρά έχει πει πολλά ψέματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα στηρίξετε κάποιον ο οποίος λέει ψέματα, όπως λέτε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συγνώμη. Η ελληνική πλευρά έχει πει ψέματα αποδεδειγμένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ποια σημεία;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω. Στο θέμα της μείωσης της κατώτατης σύνταξης. Από πού προκύπτει ότι έχει προτείνει κάποιος να μειωθούν οι κατώτατες συντάξεις; Υπάρχει μια καραμέλα εύκολη. Βγαίνει κάποιος να τρομοκρατήσει τον κόσμο και ακούω και σήμερα που λένε κάποιοι, είπαν. Μα, έχουμε διαβάσει το κείμενο; Δεν έχει γίνει ποτέ αντικείμενο διαπραγμάτευσης η κατώτατη σύνταξη. Ούτε οι δανειστές το έχουν θέσει και βεβαίως πολύ σωστά δεν το έχει θέσει και η ελληνική κυβέρνηση.

Υπάρχουν μειώσεις στο ασφαλιστικό. Εννοώ ότι χάρη της πολιτικής επικοινωνίας, η κυβέρνηση και κάποιοι υπουργοί λένε πολλά μικρά ψεματάκια γι’ αυτή τη διαπραγμάτευση. Αλλά δεν μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή.

Εμάς μας ενδιαφέρει η μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα, σας είπα ποια είναι. Ότι πρέπει σύντομα να υπάρχει συμφωνία. Να σας πω κάτι, λέει η κυβέρνηση να πάμε στο όχι. Να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Αυτό λέει. Από το μηδέν σημαίνει ότι για κάποιους μήνες …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ξεκινήσουμε ή όχι από το μηδέν τη Δευτέρα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δε θα ξεκινήσουμε από το μηδέν γιατί θα έχουμε το ναι κι αν έχουμε το ναι πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι θα καταλάβουν ότι οι Έλληνες έκαναν ένα μεγάλο βήμα και αυτοί πρέπει να κάνουν ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω.

Η Ευρώπη έχει κάνει λάθη, η Ευρώπη ευθύνεται για προγράμματα λιτότητας που δεν έπρεπε να μπουν. Ευθύνεται για τα ισοπεδωτικά μέτρα στην ελληνική οικονομία και να σας πω που αλλού ευθύνεται η Ευρώπη; Ότι παρασύρθηκε από τους παλιούς Πολιτικούς και δεν ήταν όσο πρέπει αυστηρή στα διαπλεκόμενα συμφέροντα και στους πονηρούς.

Σε αυτούς που σε μία περίοδο κρίσης συνέχισαν να οικονομάνε από τον κόπο του ελληνικού λαού. Άρα δεν υπάρχουν αθώοι του αίματος σε όλη αυτή την υπόθεση, υπάρχει ευθύνη. Μπορεί να μην είναι η κύρια ευθύνη, αλλά υπάρχει ευθύνη.

Εμείς λοιπόν τα λέμε πολύ απλά και τι εννοώ δεν είναι η κύρια ευθύνη; Η κύρια ευθύνη είναι πάντα των Ελλήνων Πολιτικών. Οι Έλληνες Πολιτικοί φταίνε για την κατάσταση σήμερα και αν ρίχνουμε τη μπάλα στην Ευρώπη είναι γιατί θέλουν κάποιοι να αθωώσουν τους Έλληνες Πολιτικούς. Εγώ δεν τους αθωώνω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, είδαμε μία συνέντευξη του Peter Spiegel στους Financial Times χθες στον Παύλο Τσίμα, όπου για πρώτη φορά είδα τον Peter Spiegel να λέει ότι «υπήρξαν ψέματα», είναι ακριβώς η λέξη που χρησιμοποίησε, τώρα το ποιος είπε λιγότερα ποιος είπε περισσότερα το γεγονός είναι ότι αυτή τη φορά κράτησε ο ίδιος πολλές επιφυλάξεις για τη στάση των Βρυξελών. Αυτό το είδαμε εχθές το βράδυ.

Από κει και έπειτα, εσείς θεωρείτε ότι υπάρχουν στοιχεία στην πρόταση των δανειστών, τα οποία θα έπρεπε αν τη Δευτέρα πάμε σε μία συμφωνία να βάλουμε κόκκινες γραμμές με το ναι με το όχι με οτιδήποτε έχει προκύψει από την κάλπη;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η προσπάθειά μας για μια συμφωνία θα πρέπει να είναι στο εξής, γιατί είναι πολλές οι λεπτομέρειες και για να μη σας κουράσω θα σας πω τους τίτλους. Είναι ότι οι φτωχοί δεν μπορεί να γίνουν φτωχότεροι, αυτοί που πρέπει να πληρώσουν κάτι ακόμα είναι όσο το δυνατόν τα υψηλότερα εισοδήματα. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα, στο ασφαλιστικό..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς συμφωνείτε δηλαδή με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αναδιανομή των βαρών;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι αλλά αυτό έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει, χάσαμε πέντε μήνες. Το ασφαλιστικό είπαμε εμείς από την επόμενη μέρα, γιατί η Κυβέρνηση δεν κάνει τρεις κινήσεις; Στο ασφαλιστικό τρεις κινήσεις ζητήσαμε, πρώτον να κάνει ρύθμιση για τις πρόωρες, είναι άλλο η πρόωρη σύνταξη ενός ανάπηρου και άλλο η πρόωρη σύνταξη ενός..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δεν κάνω λάθος αυτό ήταν μέσα και τη δέχτηκαν και οι ξένοι την πρόταση που είχαμε κάνει;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, μα έχουν περάσει πέντε μήνες, εάν το είχαμε κάνει από το Φλεβάρη θα είχαμε δώσει ένα στίγμα σοβαρότητας. Οι πρόωρες συντάξεις λοιπόν, υπάρχουν 45χρονοι που φεύγουν από το δημόσιο και είναι συνταξιούχοι.

Δεύτερον, δεν μπορεί σε μία χώρα με τέτοια μεγάλη κρίση να υπάρχουν συντάξεις διπλές των Πολιτικών και δεν μπορεί να υπάρχουν συντάξεις πάνω από 2 χιλιάδες. Θα μου πουν κάποιοι μα είναι άδικο, εμείς έχουμε πληρώσει εισφορές. Το αντιλαμβάνομαι, δε λέω για πάντα, αλλά μέχρι να ξεπεράσουμε την κρίση είπαμε να μπει ένα όριο στις ανώτατες συντάξεις, 2 χιλιάδες.

Η Κυβέρνηση το ανακάλυψε και το είπε πριν από λίγο καιρό, γιατί δεν το κάνανε από το Φλεβάρη; Εμείς αυτό που κατηγορούμε την Κυβέρνηση είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι για μας, πρέπει να γίνονται πριν μας τις ζητήσουν. Λέω για τα πράγματα που είμαστε σύμφωνοι και αν τα πράγματα αυτά είχαν γίνει από το Φλεβάρη θα ήμασταν σήμερα σε μία πολύ καλύτερη θέση.

Να σας πω κάτι, γιατί λέει η Κυβέρνηση δεν υπάρχουν λεφτά και δεν μπορούμε να κόψουμε από το δημόσιο. Εμείς ανακαλύψαμε και δεν είναι κάτι πρωτότυπο, το ξέρουν όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με το δημόσιο..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω κάτι, ακούγοντάς σας τόση ώρα. Αφού έχετε άποψη σας όλα αυτά τα θέματα, γιατί αρνείστε να μπείτε σε μία Κυβέρνηση; Γιατί λέτε ότι εμείς δε θα συμμετάσχουμε, θα μείνουμε θεατές; Από τη Δευτέρα θα πρέπει η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δε θα μείνουμε θεατές, δεν είμαστε θεατές, θα είμαστε πρωταγωνιστές και θα υποβάλλουμε συνέχεια προτάσεις. Να σας πω κάτι, είμαστε το μόνο κίνημα που όταν άρχισε η διαπραγμάτευση στείλαμε προτάσεις στην Κυβέρνηση. Τις πετάξανε στα σκουπίδια.

Έστειλα εγώ προσωπικά προτάσεις στον κύριο Τσίπρα, έστειλα προτάσεις στον κ. Βαρουφάκη. Δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις μας, υπήρχε μια υπερφίαλη αντιμετώπιση ότι "εμείς ξέρουμε" και είδαμε πόσο ξέρουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, τι περιμένετε από τον κ. Τσίπρα λοιπόν τη Δευτέρα το είπατε πριν.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μια υπεύθυνη στάση περιμένω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η δική σας υπεύθυνη στάση ποια θα είναι από τη Δευτέρα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα σας το πω λίγο λαϊκά, εμείς δε φοβόμαστε να σπάσουμε αυγά, εμείς θα υποβάλουμε συγκεκριμένη πρόταση και για τη διαπραγμάτευση και για τη διακυβέρνηση της χώρας. Ξέρουμε ότι αυτή η κοινωνία έχει δυνάμεις, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν και δεν εννοώ από το παλιό πολιτικό δυναμικό, δεν εννοώ από τους παλιούς Πολιτικούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να εικάσω ότι την έχετε έτοιμη;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχουμε βέβαια, έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, γιατί δεν τη βγάζετε αυτή την πρόταση πριν από τη Δευτέρα λοιπόν, σήμερα πριν πάμε στο δημοψήφισμα, να τη δει ο κόσμος;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα για ποιο λόγο να το κάνουμε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να ζητήσετε από την Κυβέρνηση να πατήσει επάνω σε αυτή ή να χρησιμοποιήσει κομμάτι αυτής κι εκεί επάνω μπορούμε να συνεργαστούμε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι θα μου επιτρέψετε εδώ θα σας πω ότι εδώ κάνετε ένα λάθος και το κάνετε γιατί πρέπει να γίνει και μια δημοσιογραφική κουβέντα. Δεν μπορεί το Ποτάμι όταν εκκρεμεί ένα δημοψήφισμα να πάει σήμερα στον Αλέξη Τσίπρα και να του πει άλλαξε αυτόν και βάλε αυτόν γιατί αυτός θα πάει καλύτερα.

Ο ελληνικός λαός θα μιλήσει, να μιλήσει ο ελληνικός λαός και όταν ο κ. Τσίπρας αισθανθεί την ανάγκη να μας ακούσει, όχι να μας κοροϊδέψει, να μας ακούσει, εμείς θα είμαστε εδώ και θα έχουμε μία δημόσια πρόταση και για τη διαπραγμάτευση και γι΄ αυτούς που πρέπει να στελεχώσουν την Κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαντάζομαι ως πρώην Δημοσιογράφος κατανοείτε την επιμονή μου απέναντι σε αυτό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βεβαίως και καλά κάνετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που σας κατηγορούν μέχρι τώρα οι αντίπαλοί σας είναι ότι δεν έχετε σαφείς θέσεις απέναντι σε συγκεκριμένα ζητήματα, απέναντι στους αριθμούς, στην οικονομία, στο τι θα πρέπει..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ρωτήστε με οτιδήποτε, ρωτήστε με. Εμείς λέμε για το δημόσιο, λέμε τι δημόσιο θα πρέπει να κοπεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάμε σε ένα δημοψήφισμα, αν δεν είναι η στιγμή τώρα να καταθέσετε τις προτάσεις σας, μία ολοκληρωμένη πρόταση για το τι θα πρέπει να γίνει από τη Δευτέρα, πότε είναι η στιγμή να γίνει αυτό;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα σας πω μια υπερβολή. Το μόνο κίνημα που έχει θέσεις για τη χώρα είναι το Ποτάμι και ξέρετε γιατί; Γιατί το Ποτάμι δημιουργήθηκε από μία ομάδα ανθρώπων που το μόνο που τους ενδιέφερε, όχι κληρονόμους της πολιτικής, δεν ήταν κληρονόμοι της πολιτικής, δεν ήταν τα πλουσιόπαιδα που κάνουν χόμπι σε κάποια κόμματα.

Ήταν κάποιοι άνθρωποι που βγήκαν από τις δουλειές τους και ήταν έτοιμοι γι΄ αυτό ακριβώς, σε όλα τα θέματα, στην ιθαγένεια, στο μεταναστευτικό, στην ανθρωπιστική κρίση. Είμαστε το μόνο κόμμα, στην ΕΡΤ και το είχε παραδεχτεί και ο κ. Παππάς, ήμασταν οι μόνοι που καταθέσαμε πρόταση. Δε λέω αν είναι σωστή ή όχι, καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση, άρθρο-άρθρο.

Αυτό είναι το Ποτάμι, το Ποτάμι είναι η λύση. Μπορεί κάποιοι να διαφωνούν και να θέλουν να δημιουργήσουν μια θολούρα ότι το Ποτάμι δεν έχει προτάσεις. Το Ποτάμι έχει συγκεκριμένες προτάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα προτείνετε μία Κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην οποία θα είστε απών, αυτό λέτε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς προτείνουμε μία Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, γιατί θεωρούμε ότι το μέλλον της χώρας εάν επιμείνει ο καθένας στους εγωισμούς του θα είναι τραγικό. Και η νέα γενιά, η επόμενη, θα είναι πολύ αυστηρή μαζί μας που δεν συνεννοηθήκαμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Να το ρωτήσω διαφορετικά, προτού κλείσουμε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Παρακαλώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν υπήρχε ένας άλλος συσχετισμός κυβερνητικός θα σκεφτόσασταν να μπείτε μέσα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εννοείτε από Δευτέρα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν ενδιαφέρομαι να γίνω Υπουργός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν ενδιαφέρομαι να γίνω Υπουργός, δε με ενδιαφέρει, έχω αρκετά κατακτήσει στη ζωή μου προσωπικά. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να βοηθήσω τη χώρα μου, θα βοηθήσω τη χώρα μου λοιπόν με προτάσεις και θα επιμείνω σε αυτό προσέξτε γιατί.

Γιατί επειδή το είπα από την πρώτη στιγμή θέλω να καταλάβει ο Έλληνας πολίτης ότι μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι άλλοι άνθρωποι που αφήνουν τη δουλειά τους, αφήνουν τα λεφτά που έπαιρναν που ήταν αρκετά επειδή ήταν πετυχημένοι ως Δημοσιογράφοι, όχι για να βολευτούν σε ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο και σε μια μεγαλύτερη καρέκλα.

Εγώ θα μείνω στην πολιτική έξω από τα Υπουργεία, να προσπαθήσω να βοηθήσω τη χώρα μου..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εφόσον κατεβήκατε στην πολιτική προφανώς είχατε λάβει τις αποφάσεις σας ότι κάποια στιγμή θα κληθείτε να μπείτε κι εσείς στο παιχνίδι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι αυτό δε σημαίνει ότι εσαεί..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το πω λαϊκά; Μέχρι πότε θεωρείτε ότι θα πρέπει να μένετε θεατές και να μην μπείτε σε μία Κυβέρνηση συνασπισμού ή οτιδήποτε άλλο; Δεν έχει να κάνει με το ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε, θα το σκεφτόσασταν εάν ήταν ένας συνασπισμός διαφορετικός χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι θέμα χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ. Εάν πειστούμε ότι κάποια στιγμή θα υπάρχει μια συμμαχία..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα περιορίζετε το ρόλο το δικό σας στο Κοινοβούλιο καταθέτοντας προτάσεις εκεί ως ένα κόμμα μέλος του Κοινοβουλίου, ένα κίνημα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και θα συμπλήρωνα τη φράση μου ως εξής:

Ότι εάν πειστούμε ότι υπάρχει ένας Κυβερνήτης που είναι αποφασισμένος να μην κυβερνά για το κόμμα του, να μην κυβερνά για τα δικά του παιδιά, αλλά είναι αποφασισμένος να κυβερνά για τη χώρα, εμείς έχουμε τους ανθρώπους, δεν είναι απαραίτητο να είναι δικοί μας Βουλευτές. Μπορεί να είναι και δικοί μας Βουλευτές, αλλά δεν είναι το απαραίτητο αυτό, έχουμε ανθρώπους για να τον ενισχύσουμε.

Έχει βαρεθεί νομίζω η ελληνική κοινωνία ότι "εγώ έχω τις λύσεις, εγώ έχω τις λύσεις". Εμείς λέμε ότι έχουμε κάποιους ανθρώπους για ένα μέρος της λύσης, ας βάλουν και κάποιοι άλλοι άλλους ανθρώπους για την υπόλοιπη λύση και να βρούμε μία άκρη. Αυτή είναι η πρότασή μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ αυτό πάντως που κατάλαβα είναι ότι κρατάτε τους παίκτες στο πάγκο, αυτό καταλαβαίνω.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Την Κυριακή το βράδυ θα είμαστε εδώ για να δώσουμε τις απαντήσεις που θέλει ο ελληνικός λαός. Μέχρι τότε ελπίζω ότι θα πουν το ναι για την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν κ. Θεοδωράκη, ευχαριστώ πάρα πολύ γι΄ αυτή την πρώτη επίσκεψή σας και συνέντευξή σας στην ΕΡΤ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά.

2 Ιουλίου 2015, ΕΡΤ