11 Μαρτίου, 2017

Το μεγαλύτερο project παραπλάνησης της δεκαετίας

Guest Αρθρογράφος

Ομιλία του αρθρογράφου Γιάννη Κουτσομύτη στην εκδήλωση του Ποταμιού με τίτλο «Τα ψέματα του κόσμου μας και οι αλήθειες του Ποταμιού»

Τα τελευταία 8 με 10 χρόνια είμαστε μάρτυρες ενός μεγάλου project παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης. Είναι το μεγαλύτερο project παραπληροφόρησης μεταπολεμικά στη χώρα. Πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει να κάνει με τη διαστρέβλωση της πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας. Ξεκίνησε τη δεκαετία του 2000 με τα περίφημα greek statistics, συνέχισε μετά με το περίφημο «γιατί μας χρεωκόπησαν» -υποτίθεται-, συνεχίστηκε αργότερα με το PSI, το κούρεμα του χρέους και την καταστροφή των ασφαλιστικών ταμείων και φτάσαμε μετά στο περίφημο email Χαρδούβελη που οδήγησε σε μια πολιτική, τεράστια αλλαγή για τη χώρα. Αμέσως μετά είχαμε ένα κίβδηλο δημοψήφισμα που βασίστηκε σε ένα ερώτημα το οποίο δεν ίσχυε γιατί η πρόταση της ευρωζώνης είχε λήξει ήδη από τα τέλη Ιουνίου του 2015 και αμέσως μετά είχαμε την περίφημη αφήγηση για το πόσο κόστισε αυτή η διαπραγμάτευση και για το ότι ήταν υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Αποτέλεσμα αυτού του σχεδίου ήταν και η υπονόμευση της ευρωπαϊκής ιδέας στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας θεωρεί ότι η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τελικά δεν τη συνέφερε και ήταν εις βάρος της. Σ' αυτό πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε μια πορεία εξόδου της Ελλάδας από την Ευρώπη. Και εδώ έχουμε μια ευθύνη μεγάλη ως πολίτες με δημόσιο λόγο, ως ψηφοφόροι, ως συμμετέχοντες στα κοινά να είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε όλα αυτά τα ψεύδη.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι στη διαπραγμάτευση του 2015, το γεγονός ότι χάσαμε τις επιστροφές των τόκων από τα ελληνικά ομόλογα. Υπήρχε συμφωνία από το 2012, οι περισσότερες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες να επιστρέφουν πίσω στον ελληνικό προϋπολογισμό το μεγαλύτερο μέρος των τόκων που πληρώναμε για τα ομόλογα. Αυτό χάθηκε με την διαπραγμάτευση του Ιουνίου του 2015. Ένα απλό παράδειγμα είναι αυτό.

Δυστυχώς όλη αυτή η επιχείρηση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας έχει εμποτίσει τις συνειδήσεις πολλών συμπολιτών μας και δυστυχώς έχει χαθεί η ευθυκρισία σε ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων. Αυτό είναι ένας συμβιβασμός για την ελληνική δημοκρατία και η πολιτική τάξη και κυρίως οι προοδευτικές δυνάμεις -και το Ποτάμι είναι πρώτο σε αυτή τη διαδικασία εδώ και τρία χρόνια που έχει δημιουργηθεί- πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρα απέναντι σε όλη αυτή την ψευτιά. Οποιοσδήποτε συμβιβασμός ή μισόλογα απέναντι στην αφήγηση του ψεύδους ουσιαστικά λειτουργεί υπέρ αυτού του ψεύδους και υπονομεύει τη δημοκρατία. Άρα πρέπει να είμαστε κάθετα αντίθετοι και να μην κάνουμε συμβιβασμούς για να μη θίξουμε κάποια συμφέροντα εσωκομματικά.

Δείτε το βίντεο: