28 Σεπτεμβρίου, 2016

Το λιοντάρι και το ποντίκι στη ζούγκλα των δημοσκοπήσεων

Μαργαρίτα Γερούκη

Οι πολιτικές δημοσκοπήσεις, αξιόπιστες ή μη, είναι πάντα ενδιαφέρουσες όχι τόσο για τα νούμερα που παρουσιάζουν καθαυτά, όσο για τις συζητήσεις που προκαλούν γύρω από αυτά. Έτσι έγινε και με την πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Σε αυτή καταγράφεται η σημαντική, σχεδόν ολοκληρωτική, απαξίωση της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και της πολιτικής τους. Ταυτόχρονα, η γνώμη των ψηφοφόρων για τον ίδιο τον κ. Πρωθυπουργό και τις ικανότητές του να οδηγήσει τη χώρα στην πολυπόθητη ανάπτυξη, είναι επίσης αρνητική. Ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, φαίνεται να προηγείται από το κυβερνόν κόμμα με αρκετές μονάδες διαφορά. Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, αξίζει να αναστοχαστούμε το μύθο του λιονταριού που γυρνούσε στη ζούγκλα κομπάζοντας για την ανωτερότητα και τη δύναμή του, ως ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των ζώων, μόνο και μόνο για να ταπεινωθεί από ένα μικρό κουνούπι που είχε το θάρρος, ίσως και το θράσος, να χωθεί στο ρουθούνι του!

Έτσι και στη ζούγκλα της πολιτικής. Χρειαζόμαστε τα λιοντάρια, αλλά εξίσου χρήσιμα είναι και τα κουνούπια. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στη ΝΔ. Αντίθετα, δείχνουν εκτός Βουλής το ΠΟΤΑΜΙ, ένα νέο κόμμα που δημιουργήθηκε από ενεργούς πολίτες, κυρίως μη επαγγελματίες της πολιτικής και όχι μόνο επέζησε τεσσάρων απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά κατά γενική αναγνώριση, τα δύο και κάτι χρόνια της ύπαρξής του μπόλιασε τον πολιτικό λόγο της χώρας. Προς επίρρωση η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ (17/09/2016). Ποιο όμως ήταν το άμεσο αποτέλεσμα αυτών των προβλέψεων στην πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Σαν το λιοντάρι, η δύναμη των δημοσκοπικών αριθμών κάνει τη ΝΔ να μιλά για αυτοδυναμία, να κομπάζει, να πιέζει για την απόλυτη παράδοση των ψηφοφόρων. Φυσικά η αυτοδυναμία θα δώσει την επίφαση δύναμης σε μια μελλοντική κυβέρνηση, θα είναι όμως η αυτοδυναμία που θα οδηγήσει σε λύσεις των πιεστικών προβλημάτων της Ελλάδας; Για να φύγουν αυτοί που πληγώνουν καθημερινά τη χώρα με τις επιλογές τους οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένας αριθμός ψηφοφόρων του Ποταμιού σκέφτεται να ψηφίσει τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη!

Αλλά πόση εμπιστοσύνη, εν τέλει, μπορούμε να έχουμε στα λιοντάρια αν δεν υπάρχουν τα κουνούπια;

Θα ήθελα να κλείσω με ένα σχόλιο για τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον οποίο το κράτος θα μας βγάλει από την κρίση. Ο κύριος Παυλόπουλος όπως όλοι γνωρίζουμε έκανε πολιτική καριέρα ως στέλεχος της ΝΔ και κατέκτησε το ανώτερο πολιτειακό αξίωμα της χώρας με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, και εδώ θα κάνω επίκληση σε κάθε νοήμονα, ενεργό πολίτη, γνωρίζουμε καλά από την εμπειρία μας ότι αυτό το κράτος, δηλαδή το κράτος που δημιούργησαν και έθρεψαν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τελευταίως των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν υπάρχει περίπτωση να μας πάει παρά μόνο στον αφανισμό. Για ένα απλό λόγο, επειδή είναι ένα κράτος που στηρίζεται στην αναξιοκρατία, στην αδιαφάνεια και στις πελατειακές σχέσεις. Όσο το κράτος και η πολιτική εξουσία μένει χωρίς έλεγχο και διαφάνεια, όσο υπάρχει για να τακτοποιεί Περιστέρες σε ακαδημαϊκές θέσεις και Καρανίκες στο στρατηγικό σχεδιασμό, λυπάμαι αλλά αυτή η χώρα δεν έχει και δεν θα αποκτήσει μέλλον.

* Η Μαργαρίτα Γερούκη είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου

Rethnea