11 Απριλίου, 2018

Το Λιμενικό καθρέφτης του ΣΥΡΙΖΑ

Λίνα Παπαδάκη

Όλοι κάπου καθρεφτιζόμαστε. Σε μία σχέση, σε μία φιλία, σε ένα επάγγελμα, στην Τέχνη - για όλους μας υπάρχει κάπου ένας άυλος καμβάς που απαθανατίζει την εξέλιξή μας σε μια μακρά πορεία. Δεν συμβαίνει μόνο στους ανθρώπους, συμβαίνει σε όλα τα συστήματα. Και στα κόμματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα παράξενο, πρωτοφανές στα ελληνικά χρονικά κόμμα λόγω του ρηχού ιδεολογικού του υποστρώματος και άρα της μεγάλης προσαρμοστικότητάς του στις συγκυρίες. H φρενήρης τρελή του πορεία από ένα φανατικό αριστερό ακτιβιστικό κόμμα σε ένα κυνικό κόμμα εξουσίας μόνο σε έναν το ίδιο παράξενο καθρέφτη θα μπορούσε να απεικονισθεί. Ο καθρέφτης, λοιπόν, του ΣΥΡΙΖΑ είναι το Λιμενικό Σώμα.

Τον Γενάρη του ’14 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρόθυμος να πιστέψει και να προπαγανδίσει ότι το Λιμενικό Σώμα ήταν μια ομάδα σίριαλ κίλερ που πετούσαν γυναίκες και παιδιά στη θάλασσα για να πνιγούν. Οι βουλευτές, τα στελέχη του και ο φιλικός Τύπος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγελλαν τη συμμορία δολοφόνων που κλωτσούσε παιδικά κεφάλια και γυναίκες με μωρά από την κουπαστή, χωρίς κανείς τους να αρθρώσει μια κουβέντα αμφιβολίας για τις παράλογες κατηγορίες.

Το καλοκαίρι του ‘15 οι δολοφόνοι έγιναν ήρωες. Έσωζαν κατά εκατοντάδες ναυαγούς από τα βυθισμένα σκάφη και έκαναν τη χώρα παγκόσμιο πρότυπο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Η Κυβέρνηση, πια, του ΣΥΡΙΖΑ δοξαζόταν μαζί με τους άνδρες του Λιμενικού, χωρίς να μπορέσει να ψελλίσει μια κουβέντα αυτοκριτικής και συγγνώμης για τον προ διετίας διασυρμό τους.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην Athens Voice.

* Η Λίνα Παπαδάκη είναι διευθύντρια του Γραφείου Τύπου