2 Απριλίου, 2018

Το κράτος του κόμματος

Τάσος Παππάς

Το σχέδιο όμως κατάληψης του κράτους με τα «παιδιά του κόμματος» συναντάται για πρώτη φορά την περίοδο 2015-2018; Η απάντηση είναι μία και δυστυχώς για όλους μας δεν είναι καθόλου ευχάριστη.

Κανένα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα που έχουν αναλάβει την διακυβέρνηση του τόπου μεταπολιτευτικά δεν αντιστάθηκε στην πολιτική σύνδεσης κόμματος-κράτους. Η επιλογή προσωπικοτήτων για θέσεις συμβούλων, επιστημονικών συνεργατών, γραμματέων στα υπουργεία και διοικητών δημόσιων οργανισμών γινόταν όχι με βάσει το βιογραφικό τους σημείωμα, αλλά με σχεδόν αποκλειστικό κριτήριο την κομματική τους ιδιότητα ή τις συγγενικές σχέσεις με κάποιο πολιτικό πρόσωπο.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε την περίπτωση του Προέδρου της Βουλής της σύνθεσης του Μαΐου του 2012 (η οποία σημειωτέον διήρκησε για λιγότερο από 24 ώρες)όπου με διαδικασίες εξπρές διορίστηκε η κόρη του (Ήταν μάλλον δίκαιο και έγινε πράξη!).

Τι πρέπει όμως να πράξει σήμερα η Δημοκρατική Παράταξη, το Κίνημα Αλλαγής; Είναι αρκετή η καταδίκη των πρακτικών του ΣΥΡΙΖΑ;

Μπορεί με αυτή την στρατηγική να κινηθεί στο μέλλον, την στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει το «αλάθητο» του παρελθόντος; Το Κίνημα Αλλαγής, μέσω των Κ.Ο. της ΔΗ.ΣΥ. και του Ποταμιού, πρέπει να δώσει μάχη εντός του Κοινοβουλίου μέχρι την λήξη της θητείας της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου προκείμενου να υπάρξει επιτέλους ένα πλαίσιο αξιοκρατίας για την κάλυψη των θέσεων, διασφαλίζοντας την διακοπή της σχέσης κόμματος-κράτους ή του κρατικοδίαιτου δόγματος «Το κράτος του κόμματος».

Οι πολίτες αναμένουν από το Κίνημα Αλλαγής πολιτικές επιλογές και αποφάσεις που θα το αναδείξουν σε Κίνημα ευθύνης και όχι σε Κίνημα διαμαρτυρίας και στείρας αντιπολίτευσης.

* Ο Τάσος Παππάς είναι μέλος της ΜΕΣΥΑ

Πηγή: The Caller