18 Νοέμβριος, 2016

«Το κόστος παραγωγής μπορεί να μειωθεί μόνο με ισχυρά συλλογικά σχήματα»

Σπύρος Δανέλλης

Ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, στην εφημερίδα «Ύπαιθρος χώρα» της 18ης Νοεμβρίου 2016 και στην δημοσιογράφο Άννα Στεργίου.

1. Πως είδατε τον ανασχηματισμό και κυρίως τις αλλαγές στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης;
Πέραν της δημιουργίας εντυπώσεων, της διασκέδασης αποτυχιών και της υπέρβασης αδιεξόδων, ο παρών ανασχηματισμός σφραγίζεται από την «άγαρμπη» απομάκρυνση Φίλη - λόγω της απαράδεκτης, δημόσιας μάλιστα, παρέμβασης Ιερώνυμου. Μεταξύ των νέων προσώπων υπάρχουν ελπιδοφόρες επιλογές – μήνυμα συμφιλίωσης με την πραγματικότητα – αλλά και κάποιες ακατανόητες. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να αποκτήσει όραμα και στρατηγική, που δεν μπορεί παρά να «κουμπώνει» στην ευρωπαϊκή στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη και την ανάπτυξη της υπαίθρου. Με βάση αυτήν την στρατηγική πρέπει να ιεραρχήσει τις προτεραιότητες και να αναδιοργανώσει τις δομές που θα τις υποστηρίξουν.

2. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Είναι εφικτή υπό τόσο ασφυκτικές συνθήκες;
Για να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο του συνεχούς δανεισμού, μονόδρομο αποτελεί η δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης υγιούς επιχειρηματικότητας, μακριά από αμφιθυμίες και κοροϊδίες εαυτών και αλλήλων. Αντί η κυβέρνηση να προσπαθεί να διαχειριστεί την φτώχεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στην παραγωγή πλούτου, που με την σειρά της θα οδηγήσει σε στέρεες θέσεις εργασίας. Η καθυστέρηση δεκαετιών στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, κυρίως της αναδιάρθρωσης του κράτους και του ρόλου του, κοστίζει πανάκριβα.

3. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τις διευρωπαϊκές συμφωνίες με Καναδά – Αφρική κι είπατε «καλύτερα μια συμφωνία, παρά καθόλου συμφωνία», παρότι επηρεάζουν και τη φέτα. Γιατί;
Η περίφημη παγκοσμιοποίηση, μας αρέσει ή όχι, συντελείται και μάλιστα με απόλυτη ανυπαρξία κανόνων, ελέγχου, ρύθμισης. Συνεπώς, κάθε προοδευτική πολιτική δύναμη εχει υποχρέωση να συνειδητοποιήσει πως «καλύτερα μια συμφωνία, παρά καθόλου συμφωνία». Στο παράδειγμα της φέτας οι διμερείς συμφωνίες, με τον Καναδά και τις Δημοκρατίες της Ν. Αφρικής, ουσιαστικά, επεκτείνουν τη δυνατότητα προστασίας διαφόρων ευρωπαϊκών προϊόντων ΠΟΠ, μεταξύ των οποίων και η φέτα, σε αυτές τις τρίτες χώρες. Χώρες οι οποίες σε αντίθετη περίπτωση θα συνεχίσουν να παράγουν, ανεξέλεγκτα, ομοειδή προϊόντα και να οικειοποιούνται τις εντός της Ε.Ε., προστατευόμενες ονομασίες. Με τις συμφωνίες αυτές κατ’ ουσία μπαίνει τέλος σε μια κατάσταση η οποία έτεινε να καταστεί ανεξέλεγκτη και αφορούσε όχι μόνο τη φέτα, αλλά πολλά ευρωπαϊκά προϊόντα.

4. Υπάρχει η αίσθηση μερικές φορές ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν συνεννοούνται γιατί μιλούν άλλη γλώσσα. Μπορεί ν΄ αλλάξει αυτό;
Η ιδέα του «κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού» στηρίζεται στο δίπολο αλληλεγγύη – υπευθυνότητα. Οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουμε πως ο σεβασμός των κοινών κανόνων και η επανοικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης αποτελούν προϋπόθεση συνεννόησης. Οι δε κρατούντες στην Ένωση είναι καιρός να αντιληφθούν πως η εμμονή στις στενές δημοσιονομικές πολιτικές, εμποδίζουν την ανάκαμψη, αφυδατώνουν την οικονομία, και στραγγαλίζουν την κοινωνία. Και αυτό ισχύει για όλα τα Κράτη – Μέλη.

5. Προέρχεσθε από περιοχή με σημαντική αγροτική παραγωγή, όμως κι εκεί, οι αγρότες, διαμαρτύρονται. Πως μπορούμε να μειώσουμε πρακτικά το κόστος παραγωγής;
Κλειδί είναι τα ισχυρά συλλογικά σχήματα (ομάδες παραγωγών – ενώσεις). Μόνο υγιή και ισχυρά τέτοια σχήματα μπορούν να εξασφαλίσουν οικονομία κλίμακας στα κόστη των εισροών, διαπραγματευτική ισχύ στην αγορά, εφαρμογή καινοτομίας, διενέργεια εφαρμοσμένης έρευνας, διασφάλιση συνέπειας στην διάθεση, σταθερότητας στην ποιότητα, τη μορφή και τις ποσότητες – προϋποθέσεις εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας. Είναι αδιανόητο να εξακολουθεί η χύδην διάθεση του κρητικού ελαιολάδου προς την ιταλική κυρίως αγορά. Αυτό συνεπάγεται απώλεια τεραστίου εισοδήματος για τους παραγωγούς.

6. Έχετε μιλήσει για την ανάγκη οργάνωσης των αγροτών, ώστε να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές. Τι θα θέλατε εσείς ν΄ αλλάξει (επιγραμματικά);
Ακόμη και στα χρόνια της κλιμακούμενης κρίσης, κάποιοι αγρότες - επιχειρηματίες κατάφεραν κόντρα στις αντιξοότητες και τη μιζέρια, να κάνουν μικρά θαύματα. Υιοθέτησαν καινοτόμες μεθόδους, παρήγαγαν υψηλής ποιότητας επώνυμα και εξωστρεφή προϊόντα, με αποτέλεσμα να βρουν το δρόμο τους στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Εστιάζοντας σε αυτά τα επιτυχημένα παραδείγματα παρατηρούμε πως δίνεται έμφαση στην προστιθέμενη αξία του προϊόντος. Γιατί όσο ποιοτικό κι αν είναι ένα προιόν, θα είναι βιώσιμο οικονομικά, μόνο αν ο παραγωγός του δεν αποξενώνεται από αυτό, στην πρωτογενή του μορφή. Λέξεις κλειδιά είναι τυποποίηση - μεταποίηση.

7. Υπήρξαν διάφορες ζυμώσεις στο ΠΟΤΑΜΙ και συζητήσεις για ευρύτερες αλλαγές αλλά ο κόσμος έχει αποστροφή προς τα κόμματα. Πως θα μπορούσε ν΄ ανακτήσει την εμπιστοσύνη του στον πολιτικό κόσμο;
Τα κυριότερα πολιτικά προϊόντα του Ποταμιού είναι η σύνεση και ο ορθολογισμός, και δυστυχώς και τα δύο σήμερα δεν είναι ευπώλητα. Πριν ο κόσμος ανακτήσει την εμπιστοσύνη του στον πολιτικό κόσμο, ο πολιτικός κόσμος θα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του στον εαυτό του. Η κρίση των θεσμών είναι πλέον δεδομένη και αυτό φαίνεται από το δικό μας «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα, από το Brexit, από την πρόσφατη νίκη του Donald Trump, αλλά και από την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη. Όλα αυτά αποδεικνύουν πως η τεχνοκρατική προσέγγιση δεν απαντά στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, με αποτέλεσμα αυτοί να στρέφονται στον αντισυστημισμό, στον λαϊκισμό και στον ανορθολογισμό.

8. Θεωρείτε πως η εκλογή Trump διαφοροποιεί την προοπτική ολοκλήρωσης της TTIP;
Το ήδη αβέβαιο μέλλον της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ – ΕΕ, λόγω των μεγάλων αποκλίσεων σε βασικά θέματα, όπως η προστασία των υψηλών προδιαγραφών – προτύπων της ΕΕ καθίσταται ακόμη πιο αχνό, γνωρίζοντας τις απόψεις περί απομονωτισμού και οικονομικού προστατευτισμού του Donald Trump.

* Ο Σπύρος Δανέλλης είναι βουλευτής Ηρακλείου.