30 Ιανουαρίου, 2016

Σταύρος Θεοδωράκης: «Ο κ.Τσίπρας στο ασφαλιστικό επαναλαμβάνει τα λάθη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ»

Ποτάμι

Τα λάθη της κυβέρνησης στη διαχείριση του αγροτικού ζητήματος αλλά και των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης από τη Λάρισα που επισκέπτεται σήμερα, μιλώντας σε εκπροσώπους των ΜΜΕ.

«Ο κ. Τσίπρας είπε πάνω στα τρακτέρ πολλές κουταμάρες τις οποίες σήμερα δεν μπορεί να εφαρμόσει. Ας βγει λοιπόν να πει στον ελληνικό λαό και στους αγρότες, ότι "αυτό είναι το λάθος μου και αυτή είναι η νέα πορεία", δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού και πρόσθεσε ότι το Ποτάμι έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το Αγροτικό, ενώ αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ζήτημα τόνισε ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να γίνει ο δεσμοφύλακας εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών».

Αναλυτικά ο Σταύρος Θεοδωράκης:

Για τις Αγροτικές κινητοποιήσεις είπε:

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι αγρότες είναι μικρά παιδιά και μπορεί να τα ξεγελάει με ψέματα. Είπα και στη Βουλή, στον Αλέξη Τσίπρα, να βρει την τόλμη και να βγει στους αγρότες και να πει την αλήθεια. Να πει ότι αυτά που τους υποσχέθηκε δεν μπορούν να γίνουν και να τους πει τι επιτέλους μπορεί να γίνει».

«Τα λάθη που έχει κάνει η ΝΔ, που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ, σε σχέση και με τη φορολογία και σε σχέση με το Ασφαλιστικό, τα κάνει και η παρούσα κυβέρνηση. Οι αγρότες σήμερα δεν αρνούνται να φορολογηθούν, γιατί μίλησα με τους αγρότες, δεν αρνούνται να έχουν εισφορά στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει μ’ ένα τρόπο που να μην τους γονατίζει, να μην καταστρέφει την παραγωγή τους».

«Έχουμε κάνει συγκεκριμένη πρόταση. Εμείς μιλάμε με τις ομάδες παραγωγών, φορολογία 13%, για ελάφρυνση του μικρού αγρότη που να υπολογίζονται και τα μέλη της οικογένειάς του. Όταν στη Γερμανία ο αγρότης έχει μία ελάφρυνση έως 20.000€ δεν μπορούμε εδώ να μην έχουμε ελαφρύνσεις. Πρέπει να δώσουμε στους αγρότες τη δυνατότητα να παίρνουν εφόδια και να απαλλάσσονται αντίστοιχα φορολογικά και ασφαλιστικά».

«Η δική μας πρόταση δεν είναι μία πρόταση φοροελαφρύνσεων, είναι μια πιο δίκαιη πρόταση, που συνδυάζει το κέρδος του αγρότη με αυτά που θα πληρώσει το κράτος. Όχι τι πιστεύει το κράτος, αλλά τι κερδίζει ο αγρότης. Αν υπάρχει πραγματικό κέρδος, να υπάρχει πραγματική φορολογία».

«Η πρόταση της Κυβέρνησης, θα απορριφθεί από την Ευρώπη, όχι γιατί είναι λιγότερο ή περισσότερο αποδοτική αλλά γιατί είναι μια τσαπατσούλικη πρόταση».

«Πέρα από το εάν θεωρεί κάποιος την κυβέρνηση ιδεοληπτική, αριστερή ή μη- κάποιοι λένε ότι έχει πολλές ακροδεξιές εκφράσεις και έχει – το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της κυβέρνησης είναι η ανικανότητά της».

Για το Προσφυγικό- Μεταναστευτικό είπε:

«Με το μεταναστευτικό έχει ξεχειλίσει το ποτήρι. Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα».

«Πρέπει να απαλλαχθούμε από το φοβερό εκείνο συναίσθημα που δημιουργείται κάθε πρωί που ξυπνάμε και ανοίγουμε την τηλεόραση και μαθαίνουμε ότι πάλι κάποια παιδιά πνίγηκαν στο Αιγαίο».

«Και πρέπει να δούμε πως θα επιβάλλουμε στην Τουρκία να μην αφήνει τους ανθρώπους να πέφτουν στη θάλασσα και να πνίγονται».

«Δεν μπορούμε σε αυτή τη χώρα να γίνουμε δεσμοφύλακες εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών. Γιατί κάποιοι στην Ευρώπη και στη βόρεια Ευρώπη λένε, να χαρίσουμε και λίγο από το χρέος τους στους Έλληνες αλλά να φτιάξουν και ένα στρατόπεδο με 50.000 μετανάστες στη Λάρισα, στο Βόλο ή στα Τρίκαλα. Δεν θα γίνει αυτό. Η Ελλάδα δε θα γίνει φυλακή. Δε θα γίνει δεσμοφύλακας»

Το Ποτάμι πρότεινε «οι μετανάστες – προσοχή οι μετανάστες και όχι οι πρόσφυγες - οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα θα πρέπει να φεύγουν με τα πλοία της Frontex εντός 48 ωρών και οι πρόσφυγες θα πρέπει να παίρνουν την ευρωπαϊκή ιθαγένεια και να διαμοιράζονται σε όλη την Ευρώπη».

Για το συνέδριο του Κινήματος είπε:

«Έχουμε πολλά περιθώρια να πείσουμε τον ελληνικό λαό ότι έχει ανάγκη από μια γνήσια μεταρρυθμιστική δύναμη».

«Απ΄ αυτά τα πράγματα που εμείς προτείνουμε κάποια κλέβει σήμερα ο Μητσοτάκης, κάποια προσπαθεί να κλέψει ο Τσίπρας, κάποια προσπαθεί να κλέψει το ΠΑΣΟΚ αλλά το Ποτάμι παραμένει ο γεννήτορας των μεταρρυθμίσεων».

«Στο συνέδριο, πόσο μάλλον ενός κόμματος όπως είναι το Ποτάμι, όλα είναι ανοιχτά. Μπορεί κάποιος να θέσει υποψηφιότητα για αρχηγός, μπορεί να θέσει κάποιος υποψηφιότητα για γραμματέας. Είμαστε ανοιχτοί και θέλουμε μέσα στη μικρή μας οικογένεια, στο Ποτάμι, να τα λέμε όλα χωρίς να φοβόμαστε και να παίρνουμε τις σωστότερες αποφάσεις».

Για το πολιτικό σύστημα είπε:

«Κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις προς το πολιτικό σύστημα, θα μου επιτρέψετε να αναφέρω μόνο μια, η οποία δεν έγινε αποδεκτή από κανένα. Βγήκα στη Βουλή και τους είπα: "αυτή τη στιγμή οι αγρότες είναι στο δρόμο, ψάχνουμε εναγωνίως κάποια λεφτά. Να ψηφίσει η Βουλή τη κατάργηση του νόμου Τσοχατζόπουλου του 1985 που μετατρέπει τα πολιτικά γραφεία των υπουργών σε δημόσιες υπηρεσίες". Αν το κάνανε αυτό θα κερδίζαμε από 120 μέχρι 140 εκατ. ευρώ. Δεν τη δέχονται όμως, προφανώς ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ που κάνει προσλήψεις δεν τη δέχεται, ούτε η Νέα Δημοκρατία που θέλει και αυτή όταν ανέβει να κάνει τις δικές της προσλήψεις, και δεν τη δέχεται ούτε το ΠΑΣΟΚ που έχει παλαιοκομματικά βάρη».

Για τις δηλώσεις βουλευτών του Ποταμιού είπε:

«Στο Ποτάμι θα βρει πολλά λουλούδια ο κόσμος και το λέω με τη ροκ έννοια του όρου: «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν». Υπάρχουν προτάσεις που μας λένε ότι πρέπει να κοιτάμε το μέλλον μας ως ένας συμμαχικός χώρος με τη φιλελεύθερη παράταξη, ενώ κάποιοι άλλοι μας λένε να κοιτάξουμε προς την αριστερή παράταξη. Εμείς λέμε ότι οι προτάσεις μας απευθύνονται σε όλους».