9 Δεκεμβρίου, 2015

Το Υπουργείο Παιδείας επιμένει κομματικά

Τομέας Προσχολικής Αγωγής, Α' βάθμιας και Β' βάθμιας Εκπαίδευσης

Οι κραυγαλέες τροπολογίες του Υπουργείου Παιδείας για την επιλογή των Διευθυντών Εκπαίδευσης, αν και καλά κρυμμένες στα "βοσκοτόπια", έγιναν αντιληπτές από τους τροϊκανούς που ζητούν την αλλαγή με ένα αξιοκρατικό σύστημα επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης και γι` αυτό αρνείται να εφαρμόσει τις βασικές έστω αρχές της αξιοκρατίας στην επιλογή Στελεχών Εκπαίδευσης:

α) δεν μπορούν να επιλέγουν υφιστάμενοι τους προϊσταμένους τους και

β) οι συνεντεύξεις δεν δύναται να πραγματοποιούνται από πρόσωπα που δεν έχουν ειδικές γνώσεις στην εκπαιδευτική διοίκηση. Η διεθνής εμπειρία είναι πλούσια σε τεχνικές επιλογής και συστήματα αξιολόγησης προσόντων για την επιλογή των ικανότερων διοικητικά υποψηφίων. Εκτός απ το δικαίωμα στο "να νομοθετεί το Υπουργείο" όπως απάντησε ο Υπουργός στην επίπληξη των τροϊκανών, είναι και υποχρέωσή του να σχεδιάζει πολιτικές.

Το Ποτάμι θα επιμείνει στη διεκδίκηση του αυτονόητου, δηλαδή στην εδραίωση ενός αξιοκρατικού συστήματος επιλογής στελεχών απαλλαγμένου από ιδεοληπτικές αγκυλώσεις και μικροπολιτικά τρικ.